Augusta nogalē norisināsies teātra festivāls «Homo Novus» – šogad visi notikumi būs bez maksas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No 28. augusta līdz 10. septembrim Rīgā un Cēsīs notiks Starptautiskais jaunā teātra festivāls “Homo Novus”, kura programmas centrā ir laiks, telpa un kopradīšana kā laikmetīgā teātra pamatprincipi. Kaut radītas ļoti īsā laikā, visas programmā iekļautās izrādes runā par sarežģītiem un noklusētiem jautājumiem, pārstāvot māksliniekus ne vien no Latvijas, bet arī no Lielbritānijas, Honkongas, Itālijas, Norvēģijas un Čīles, informēja festivāla rīkotāji. Visi festivāla notikumi šogad ir bez maksas un noritēs, ievērojot pulcēšanās noteikumus.

Neskatoties uz ceļošanas ierobežojumiem, kas nav savienojami ar starptautisku dzīvās mākslas notikumu, festivāls ir atradis veidu, kā piedāvāt starptautisku programmu, ārvalstu māksliniekiem paliekot savās pilsētās un mājās un radot ciešā sadarbībā ar līdzautoriem un izpildītājiem Latvijā, ļaujot viņu balsīm un idejām kļūt par izrādes kodolu.

Festivāla organizatori norāda: “Vēl radikālākā pakāpē, nekā tas bijis līdz šim, festivāls pasludina pilsētu par tā skatuvi un sapludina mākslu ar pašu dzīvi, jo, tikai ietiecoties tajā, ir iespējama īsta konfrontācija ar sevi un realitāti. Šogad teju visas festivāla izrādes aicina skatītājus aktivizēt ne tikai prātu un sirdi, bet iesaistīties arī ķermeniski, jo, kā teicis kongojiešu horeogrāfs Fostēns Linjekula “Nevienas zināšanas nav pilnīgas, pirms tās nav skārušas manu ķermeni”.”

Festivāla programmā iekļautas gan izrādes, gan izstādes ar izrādes elementiem; darbi, kurus var piedzīvot gan vienatnē vai divatā, gan – atrodoties pilsētas ielās kopā ar svešiniekiem. Ir 30 minūšu garas izrādes, bet ir arī tādas, kas ilgst septiņas stundas vai pat vairākas desmitgades. Tās notiek gan tradicionālā izrāžu laikā pievakarē, gan no rīta vai nakts vidū. Lielāko daļu programmas kopā ar māksliniekiem veido visdažādākie līdzcilvēki un kopienas, un arī skatītāji.

Izrāde "Jautājumu projekts"
Izrāde "Jautājumu projekts"

Festivāla programma piedāvā latviešu mākslinieku Kristas Burānes, Artūra Čukura, Kirila Ēča, Andas Lāces, Janas Jacukas, Lauras Stašānes, Gunas Zariņas un GolfClayderman jaundarbus. Skatītāji pieredzēs arī ārvalstu un latviešu mākslinieku kopdarbus – izrādi “Doties:Sadoties”, ko kopā ar skotu mākslinieci Rozanu Keidu veido jaunā dramaturģe Katrīna Dūka, kustību intervenci pilsētvidē “Kur ir norādes no augšas?”, kuras līdzautori ir Honkongas mākslinieks Aizaks Čongvajs un scenogrāfs Krišjānis Elviks, britu mākslinieces Klēras Petijas radītā “Empātijas muzeja” projektu “Jūdze manās kurpēs”, kura veidošanā Latvijā piedalās kinorežisore Adriāna Roze, norvēģu mākslinieces Metes Edvardsenas izrādi “Laiks ir iesnaudies pēcpusdienas saulē”, kas top kopā ar publicisti Santu Remeri, režisoru Pēteri Krilovu, tulkotāju Valdi Ābolu, fotogrāfi Māru Brašmani, mākslinieci Rasu Jansoni, horeogrāfiem Agati Bankavu un Dmitriju Gaitjukeviču, kā arī programmētāju Reini Ivanovu. Ar jautājumu projektu Rīgas ielās viesosies čīliešu aktīvistu un mākslinieku apvienība MIL M2, bet jaunās mākslinieces Ieva Džindža un Līga Zepa sadarbībā ar starptautisko kolektīvu TAAT veidos situacionistu dreifēšanas tehnikā balstītu pilsētas pieredzi “HALL12”. Viena festivāla izrāde notiks arī Cēsīs – “Svidanka” ir darbs, kura līdzautori un izpildītāji ir Cēsu Audzināšanas iestādes nepilngadīgie jaunieši.

Izrāde "Doties: Sadoties"
Izrāde "Doties: Sadoties"

Šis ir pēdējais festivāls, kas top programmas kuratores Gundegas Laiviņas vadībā, kura pārņēma “Homo Novus” rīkošanu no tā dibinātāja Pētera Krilova pirms 15 gadiem. Nākamo festivālu veidos Latvijas Jaunā teātra institūta jaunā komanda ar māksliniecisko vadītāju Beku Bergeri priekšgalā.

Visi festivāla pasākumi ir bez maksas, uz daļu obligāti jāreģistrējas iepriekš – sākot no 15. augusta. Programma ir pieejama festivāla mājaslapā.

Festivālu rīko Latvijas Jaunā teātra institūts ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes, ES programmas “Radošā Eiropa”, “British Council” pārstāvniecības Latvijā finansiālu atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti