Atzīmējot teātra 150.gadadienu, tapusi brīvdabas izrāde «Žūpu Bērtulis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Atzīmējot latviešu teātra 150. gadadienu, šovasar visā Latvijā pie skatītājiem dodas jauna vasaras brīvdabas izrāde “Žūpu Bērtulis”.

Pirms 150 gadiem “Žūpu Bērtulis” parādījās kā pirmā luga latviešu valodā. Šim vēsturiskajam notikumam par godu ceļu pie skatītājiem šovasar sāk lugas jauniestudējums, kurā saglabāts senais izrādes blēņu un joku gars.

Iestudējuma režisors Ivars Lūsis par to stāsta: "Tā ir kā animācijas filma pieaugušajiem, bet saturiski ar vairākiem līmeņiem, lai ir ne tikai ko smiet, bet arī pārdomāt un asaru nobirdināt."

Komēdijas pamatā ir asprātīgs un sirsnīgs stāsts par vienkāršu vīru, kurš, dzēris būdams, tapa izjokots un noticēja, ka patiešām ir lielskungs. Pārpratumu komēdijā galvenais - varonis sirsnīgais, naivais, bet arī dzīves aizvainotais Bērtulis - izdzīvo daudzus visiem saprotamus pārdzīvojumus: greizsirdību, kaislību, prāta apmulsumu bagātības un varas priekšā.

Par lugu savulaik tika rakstīts: “Kas vien šo kumēdiņu stāstu lasījis un pazīst, tas nekavēsies uz skatīšanos nākt”.

Izrādes libreta un dziesmu tekstu autore ir Elizabete Trumpe (“Made in Latvija” un “Vīrieši, vīrieši”), mūziku sacerējusi un izrādi producē komponiste Laila Ilze Purmaliete, tērpus darinājusi viena no labākajām teātra tērpu māksliniecēm Latvijā – Danuta Ābele.

Izrādē piedalās Mārtiņš Brūveris, Marģers Eglinskis un Kristians Kareļins, Ivars Strads vai Jānis Kirmuška un Inga Misāne-Grasberga vai Ginta Krievkalna, titullomā – Ivars Kļavinskis, pirmizrādē kunga lomu atveidos Guntis Veits.

Pirmizrāde - 7.jūlijā plkst. 19.00 Tukumā, Durbes estrādē.

Izrādei pasūtītas speciāli gatavotas dekorācijas no Honkongas, un arī dziesmas, kuras rakstītas izrādei, skanēs visdažādākajā muzikālajā spektrā - no latīņamerikāņu ritmiem, melodiskā šlāgera līdz pat mocartiskām klasikas melodijām - visas saistītas ar izrādes notikumiem un tēlu raksturiem.

8.jūlijā izrādi varēs noskatīties Saulkrastos, 13.jūlijā - Jelgavā, 14.jūlijā - Alūksnē, 10.augustā - Jēkabpilī, 11.augustā - Liepājā, 12.augustā - Talsos, 13.augustā - Cēsīs, 20.augustā - Madonā, 25.augustā - Kuldīgā un citās Latvijas pilsētās rudenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti