Atvērtas durvis – horeogrāfa un scenogrāfa Dmitrija Gaitjukeviča mākslas redzējums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Laikam ejot uz priekšu, mainās arī mana filozofija jeb redzējums uz mākslu, uz deju, uz kustību. Tas, kas man bija svarīgs pirms desmit gadiem, šobrīd vairs nav tik svarīgs. Bet tas redzējums – es varētu to nosaukt "Atvērtas durvis"," stāsta horeogrāfs un scenogrāfs Dmitrijs Gaitjukevičs.

"Gūstot idejas vai iespaidus no lietām, no cilvēkiem, kurus es satieku, vai ar kuriem es strādāju, vai tā būtu grāmata vai filma, vai kādas ziņas, ko es izlasu – tas viss ir šī brīža notikums, kuru nevar paredzēt. Tas notiek šobrīd, šajā laikā, un tāpēc tās "atvērtās durvis" palīdz būt emocionāli atvērtam, lai sajustu un "pieāķētos" pie mazākās idejas, pie mazākā impulsa," par savu radošo praksti stāsta Gaitjukevičs. "Tālāk seko nākamais svarīgais solis – noticēt sev, ka es esmu spējīgs to izdarīt, izstāstīt šo stāstu, un tas stāsts, galvenokārt, ir svarīgs man, un pēc tam tas varētu uzrunāt arī visus pārējos."

Dmitrijs Gaitjukevičs 2007. gadā absolvējis Latvijas Kultūras akadēmijas laikmetīgās dejas mākslas programmu un ir daļa no Latvijas otrās horeogrāfu paaudzes. 2009. gadā tapa Gaitjukeviča izrāde "Astoņpadsmit soļi" kopā ar Olgas Žitluhinas dejas kompāniju, kas ir viņa pirmā pieredze strādājot ar profesionālu trupu. Kopš 2009. gada ir tapuši vairāki viņa dejas darbi gan kā individuālam horeogrāfam, gan sadarbībā ar Elīnu Gaitjukeviču. Dimitrija un Elīnas Gaitjukevičas kopā veidotā izrāde "Otrā pusē" pērn saņēma "Dejas balvu 2019/2020" kategorijā "Laikmetīgās dejas iestudējums".

Gaitjukeviča jaunākais darbs ir 2020. gada rudenī pirmizrādītā "Atved mani mājās" kas veidota sadarbībā ar dejotāju Aldi Liepiņu. Izrāde tika uzvesta Kultūrtelpā "Točka", bet pandēmijas apstākļos tika pielāgota tiešsaistes formātam platformā "Zoom". Izrādes tiešsaistes versija 2021. gada novembrī tika realizēta kā daļa no Dejas dzīvā arhīva.

Par Laikmetīgās dejas dzīvo arhīvu

Saruna ar horeogrāfu Dmitriju Gaitjukeviču ir daļa no notikumu sērijas "Laikmetīgās dejas dzīvais arhīvs", kas ir trīs nevalstisku organizāciju – Latvijas Dejas informācijas centra, "Tuvumu" un Horeogrāfu asociācijas – laikmetīgās dejas mākslas kopprojekts.

Intervijā redzami fragmenti no izrādēm "Inside" Latvijas Nacionālais teātris, Rīga, 2011.; "Astoņpadsmit soļi" Olgas Žitluhinas dejas kompānija, Rīga, 2009; "Atgriešanās", VEF kultūras pils, Rīga, 2016.; "Par ko sapņo meitenes", Latvijas Nacionālais teātris, Rīga, 2011; " Persona- Less", BETANOVUSS, Rīga, 2011.; "Atved mani mājās. Tiešsaistē.", Rūpnīca RER, Rīga, 2021

Pēdējo gadu attīstība laikmetīgās dejas nozarē parāda, cik daudz gan nozares profesionāļiem, gan skatītājiem dod plašāka iepazīšanās ar to, ko dejas māksla spēj piedāvāt. Projekts "Laikmetīgās dejas dzīvais arhīvs" atklāj un sniedz ieskatu par Latvijas laikmetīgās dejas personībām, dejas daudzveidību. Horeogrāfi runā par tapušām laikmetīgās dejas izrādēm un savu māksliniecisko praksi.

Kopumā projekts sniedz iespēju 20 aktīvākajiem laikmetīgās dejas mākslas profesionāļiem reflektēt par savu radošo darbību. To vidū ir Olga Žitluhina, Laura Stašāne, Inta Blode, Agnese Bordjukova, Dmitrijs Gaitjukevičs, Kristīne Brīniņa, Eva Krūmiņa, Krišjānis Sants, Ieva Gaurilčikaite-Sants, Elīna Gediņa, Rūdolfs Gediņš, Agate Bankava, Anna Novikova, Rūta Pūce, Jana Jacuka, Alise Madara Bokaldere un citi.

Video sižeti pieejami ik nedēļu sabiedrisko mediju portālā Lsm.lv un televīzijas kanālā "ReTv".

Apkopotā veidā video intervijas, kā arī atsevišķu izrāžu pilnus ierakstus var atrast Latvijas Dejas informācijas centra mājaslapā.

Video sižetu režisore ir Kristīne Vītola, operatori – Raivo Karro, Uldis Ķikāns un Mikus Austers. Projekta vizuālo identitāti veidojusi Kristīne Daukšte.

Laikmetīgās dejas dzīvais arhīvs top ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "KultūrElpa" atbalstu.

Laikmetīgās dejas dzīvais arhīvs

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti