Kultūras ziņas

Aizvadīta pirmā "Rijas balle"

Kultūras ziņas

Liepājas Mākslas foruma spilgtākie notikumi

Atklāj festivālu "Patriarha rudens"

Atklāts 10. jauno skatuves mākslinieku festivāls «Patriarha rudens»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar svinīgu karoga pacelšanu un Latvijas teātra ciltstēva Eduarda Smiļģa ievadvārdiem audio ierakstā 30. septembrī atklāts Latvijas Kultūras akadēmijas skatuves mākslas festivāls “Patriarha rudens”, kas šogad svin desmito gadskārtu. Līdz pat šīs nedēļas beigām interesentiem būs iespēja iepazīties ar teātra, režijas, laikmetīgās dejas un audiovizuālās mākslas studentu un absolventu radošo veikumu, ko vērtēs arī žūrija.

Festivālu “Patriarha rudens” Latvijas Kultūras akadēmijas studenti atklāja ar svinīgu karoga uzvilkšanu Smiļģa mājas pagalmā, ar paša patriarha ievadvārdiem pārlaicīgā audioierakstā, ar zupas ēšanu un Kultūras akadēmijai draudzīgās Mūzikas akadēmijas opermākslas studentu priekšnesumiem.

“Patriarha rudens” desmit gadu laikā ieņēmis stabilu vietu starp rudens kultūras notikumiem Latvijā un piedāvā iespēju iepazīties ar to jauno skatuves mākslinieku sniegumu, kuri vēl atrodas profesionālās karjeras sākumpunktā.

 “Protams, ka festivāls līdz ar jauniem cilvēkiem, jauniem uzdevumiem, jaunām tēmām, jaunām idejām visu laiku mainās, un, protams, ka aug apkārt visi notikumi, darbības un radošie projekti, kas ir saistīti ar skatuves mākslu – laikmetīgā deja, dramaturģija, arī kino māksla, arī teorētiskā doma, arī objektu teātris, leļlu teātris,” stāsta festivāla “Patriarha rudens” mākslinieciskais vadītājs Jānis Siliņš. “Mums savējie jāparāda  saviem cilvēkiem. Jāredz, ka jaunie aug, attīstās lai pēc gadiem mēs ieraugam viņus citā kvalitātē.”

Režisors Elmārs Seņkovs atzīst – viņam “Patriarha rudens” mainījs nozīmi līdz ar laiku: “Tagad jau kā pasniedzējam man nozīmē uztraukties par studentu darbiem – tik vienkārši. Tāpat – lai viņu darbi parādītos labi, vēlreiz atskatīties uz izdarīto, vēlreiz pamanīt kļūdas, arī labās lietas, un arī nebaidīties būt paškritiskiem un arī paskatīties uz to, ko mēs esam izdarījuši – gan kā pasniedzēji, gan arī kā studenti."

Festivāla “Patriarha rudens” rīkotāja Zane Kreicberga uzsver festivāla starptautisko sadarbību: “Gan meistarklašu veidā, gan viesizrāžu veidā, un mēģinām veidot to festivālu kā tiešām satikšanās platformu ne tikai mūsu pašu studentiem, bet ari ar kaimiņiem – piemēram, šogad mums brauc igauņi, vai arī tālākiem ciemiņiem – šogad mums ir slovāku studentu teātris.”

Par labākās izrādes titulu šogad sacentīsies desmit Latvijas Kultūras akadēmijas studentu un absolventu darbi.

Žūrija vērtēs gan režisoru, gan aktieru sniegumu. Līdztekus teātra izrāžu skatei programmā iekļautas arī meistarklases, lekcijas, laikmetīgās dejas performances un Kultūras akadēmijas studentu filmu skate.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti