Atklāta izstāde par ansambļa «Rīgas pantomīma» darbības pirmo desmitgadi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar izstādes “Pieskarties debesīm. Pirmā desmitgade” atklāšanu Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA), biedrība “Histrions” aizsāk Dailes teātra aktiera, ansambļa “Rīgas pantomīma” dibinātāja, režisora un dvēseles Roberta Ligera (1931-2013) 90 gadu jubilejas svinībām veltīto ceļojošo izstāžu ciklu, medijus informē LZA pārstāvji.

Izstādes “Pieskarties debesīm. Pirmā desmitgade” autors Valdis Majevskis ir vizualizējis arhīva materiālus, kuros akcentēti teātra izrāžu pirmsākumi Latvijā 20. gadsimta 60.–70. gados. Izstādes centrā – izrāde “Ideja”, kas 1961. gadā piedzīvo pirmizrādi uz M. Čehova Rīgas Krievu teātra skatuves, bet 1962. gadā tiek atkārtoti rādīta LZA augstceltnē.

Izrādes pamatā ir pēc Fransa Mazarela grafiku un Emila Verharna dzejas lasījuma veidots vizualizējums, kas pārtop skatuviskās kustības teātra žanrā. Fotogrāfijās, kas uzņemtas no 1958. līdz 1967. gadam, iemūžināti mirkļi no izrādes “Ideja” un 1. Baltijas republiku pantomīmas festivāla norises. Fotofiksācijās redzamās mimografiskās izpausmes kalpo kā izziņas materiāls par tā laika notikumiem un pieredzi, radot jaunas atziņas, kuras tālāk atspoguļojušās 1970. gadu pantomīmas izrāžu saturā un stilistikā.

“Pieskarties debesīm. Pirmā desmitgade” ievada nākošās izstādes, kas tiks veltītas “Rīgas pantomīmas” radošajai darbībai vēlākajos laika posmos un kuras būs apskatāmas šogad Rīgas Centrālajā bibliotēkā, Cēsu Vēstures un mākslas muzejā, Smiltenes novada muzejā, Gulbenes Kultūras centrā un Dobeles pilsētas Kultūras namā. Izstāžu cikls ir iecerēts kā aizsākums izstādei un grāmatas atvēršanai 2021. gadā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Izstāde aplūkojama līdz 28. februārim LZA 2. stāva izstāžu zālē katru darba dienu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti