Rīta Panorāma

Mediķu atalgojuma jautājumu risinās satversmes tiesā. Intervija ar tiesībsargu Juri Jansonu

Rīta Panorāma

Lauku tūrisms Covid-19 laikā. Intervija ar Asnāti Ziemeli

Izstāde "#4skatuves" galerijā MuseumLV

Atklās balerīnai Litai Beiris un Starptautiskajam Baltijas baleta festivālam veltītu izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jaunā izstāde ‘’#4skatuves’’, kas no 9. jūlija skatāma galerijā “MuseumLV”, ir veltījums latviešu izcilās balerīnas Litas Beiris rīkotajam Starptautiskajam Baltijas baleta festivālam un tā 25 gadu jubilejai, medijus informē galerijas pārstāvji.

Šogad festivālam ar nosaukumu “No klasikas līdz avangardam’’ bija jānotiek daudzās Latvijas pilsētās no 12. marta līdz aprīļa beigām, taču Covid-19 pandēmija veica “smagas, īslaicīgas korekcijas”, norāda izstādes rīkotāji. Tagad galerijas “MuseumLV” radošā grupa aicina skatītājus aplūkot baleta vēsturi caur latviešu mākslinieku acīm.

Izstāde galerijā “MuseumLV” vēsta par diviem paradoksāliem, savstarpēji saistītiem fenomeniem: no vienas puses – par baletu kā mākslas veidu, kas rada to brīnumaino pasaku, mītu un leģendu pasauli, kura sniedz cilvēcei izpratni par labo un ļauno, tumsu un gaismu, mīlestību un naidu, un no otras puses – par baleta mākslinieku izvēli veltīt visu savu dzīvi šīs pasaules radīšanai caur ārkārtīgi smagu fizisku, dvēselisku un emocionālu darbu.

Izstāde “#4Skatuves”, pateicoties telpas scenogrāfijai un izmantojot vizuāli dekoratīvas ekspozīciju sērijas, dod skatītājiem iespēju iejusties teātra pasaules aizkulisēs. Galerijas radītajā teātra “parādes zālē” apmeklētāji varēs izbaudīt svinīgo teātra tērpu krāšņumu un «Gulbju ezera» balerīnas tērpa – “pačkas” izsmalcināto skaistumu, savukārt pēc tam – ielūkoties improvizētā mēģinājumu telpā, noskatīties nodarbību videoierakstus un novērtēt to, cik nozīmīga ir stundām ilgā ikdienas vingrinājumu slodze. Būs arī iespēja redzēt režisora Jakova Mirimova 1946. gadā veidoto filmu ‘’Klasiskā baleta metodika’’, kas tika veidota kā palīglīdzeklis visiem tā laika padomju baletskolu pasniedzējiem.

Galerijas otrais stāvs veltīts četrām baleta izrādēm, kurās spoži uzstājusies primabalerīna Lita Beiris – tās ir Pētera Čaikovska “Apburtā princesē”, Ādolfa Adāna “Žizele”, kā arī Morisa Ravela “Bolero”. Te toni nosaka glezniecība – Ditas Lūses, Kristīnas Keires, Agnijas Ģērmanes, Ilzes Laizānes, Ievas Carukas, Ilzes Preisas un daudzu citu galerijas autoru darbi, kā arī jaunie mākslinieki, kā Eduards Dubrovskis, Jana Nesteroviča, Aivis Pīzelis, Ivans Mazeins, Anya Vero, Rita Uļjanova, Dace Dēliņa-Lipska, Ieva Baumgarte, kuri savus darbus veltījuši izstādes tēmai.

Izstādes ekspozīcijas kodolu veido slavenu latviešu mākslinieku – Ivara Heinrihsona, Džemmas Skulmes, Anitas Kreituses, Irēnas Lūses, Alekseja Naumova, Lidijas Auzas, Ulda Zemzara, Jura Dimitera, Ievas Muzikantes darbi, kā arī baleta tērpi un priekšmeti – gan mūslaiku, gan arī vērtīgi vēsturiski eksponāti. Izstādēs veidošanā vadošo lomu ieņem baleta piederumi, aprīkojums un teātra kostīmi no baletdejotājas, kostīmu mākslinieces un biedrības "Baleta klase’’ vadītājas Ievas Immertreijas personīgās kolekcijas. Ieva Immertreija, kas ieguvusi daudzpusīgu izglītību Latvijā un ārzemēs, izstādes skatītāju priecēšanai devusi unikālus, pēc mākslinieces skicēm darinātus, īpaši baleta vajadzībām radītus tērpus.

Kultūras centra "Grata JJ" galerijas "MuseumLV" radošā grupa:

  • Kulturoloģe Darja Samarina – darbs ar autoriem, darba organizācija;
  • Māksliniece Jūlija Eresko – koncepts, scenogrāfija, darbu atlase;
  • Mākslas vēsturnieks Guntars Gritāns - darbs ar autoriem, darbu atlase;
  • Žurnāliste Jevgeņija Šafraneka – video, filmēšana, komunikācija;
  • Baleta kostīmu māksliniece Ieva Immertreija - baleta piederumi, aprīkojums un teātra kostīmi, dzīvās gleznas.

Muzeja pārstāvji apmeklētājus lūdz ņemt vērā, ka pašreizējās situācijas dēļ ieeja izstādē “#4skatuves” ir par maksu. Vienas biļetes cena ir 5 eiro, biļete ar atlaidi – 2 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti