Kultūras ziņas

Pakalniņa filmē stāstu par Pavļiku Morozovu

Kultūras ziņas

Sirdis uzrakstā "RĪGA" - autortiesību pārkāpums

Teātra festivāls "Telpa – Daugavpils"

Atklāj teātra festivālu «Telpa - Daugavpils»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Turpinot pagājušajā gadā aizsākto tradīciju, Daugavpilī divas nedēļas norisināsies starptautisks festivāls - laboratorija "Telpa - Daugavpils 2014". Pilsētā jau sapulcējušies teātra mākslinieki un profesionāļi ne tikai no Latvijas, bet arī no ārzemēm. Festivāla rīkotāji cer, ka visa pilsēta būs pārvērtīsies lielu teātra telpu, kur tā dalībnieki gan rādīs jauniestudējumus, gan piedalīsies meistarklasēs.

Otrā starptautiskā festivāla - laboratorijas "Telpa - Daugavpils 2014" atklāšana aizritēja ar svinīgu sarkanās lentes pārgriešanu un cerību, ka Daugavpils cietokšņa bijusī hospitāļa ēka pēc pāris gadiem iegūs jaunu, teātrim piemērotu veidolu.

"Jebkurā laboratorijā mēs kaut ko pētām un kaut ko gribam atklāt. Šogad mēs meklējam atbildi uz jautājumu, kā mūsdienās strādāt ar klasiku," stāsta festivāla mākslinieciskais vadītājs, jaunais režisors Georgijs Surkovs.

Telpu ierobežo garums, augstums un platums. Tā ir ikviena teātra aktiera skatuve, kur ļauties eksperimentiem un radošajām izpausmēm, tāpēc pasākuma atklāšanas laikā Daugavpils teātra aktieri skatītājus iepazīstināja ar visdažādākajiem telpas izmantošanas veidiem.

Festivālā piedalās piecas komandas no četrām valstīm: Latvijas, Polijas, Ukrainas un Baltkrievijas. Katram dalībniekam ir savi mīļākie teātra veidi un žanri.

"Šis festivāls ir laba platforma cilvēkiem no dažādiem reģioniem, piemēram, bijušie austrumi atkal ir ceļā uz integrēšanos. Ideju un eksperimentu apmaiņa - tas ir būtiski tādā valstī kā Latvijā. Teātris tagad uzpeld, tajā šobrīd notiek daudz kas interesants," norāda Polijas komandas pārstāvis Gregs.

"Nekad neesmu strādājis ar mūsdienu lugām, tāpēc būs interesanti strādāt ar klasisko prozu, jo tur man ir pieredze, piemēram, ar Juriju Kovaļu. Festivālā interesantākais ir darbs kopā ar dramaturgu, kurš šo prozu pārvērš reālā laikā un dramaturģijā," saka Ukrainas komandas pārstāvis, scenogrāfs Pjotrs Bogomazovs.

Kā jau vēstījām, dramaturgi, režisori un scenogrāfi desmit dienas strādās vieslektoru vadībā un veidos piecus 15 minūtes garus mūsdienu Ivana Buņina stāstu dramatizējumus. Vienotais performanču iestudējums skatītājus priecēs 27. un 28.augustā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti