Rīta Panorāma

Intervija ar Rihardu Kozlovski

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Pēteri Apini

Laikmetīgās dejas festivāls " Laiks dejot 2014"

Atklāj laikmetīgās dejas festivālu «Laiks dejot»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 12. līdz 18.jūnijam Rīgā norisināsies ikgadējais Starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls "Laiks dejot". Šogad festivāla centrā būs Japānas laikmetīgās dejas un mākslas izpausmes, īpaši - buto, kas kā laikmetīgās dejas forma radusies Japānā 20.gadsimta 50.gados.

Japāņu seno dejas mākslu Latvijā apguvusi dejotāja un horeogrāfe Simona Orinska  - viņa kopā ar leģendāro buto dejas klasiķi no Japānas  Ko Murobuši  radījuši jaunu deju "Z.I.M.E.".

Ko Murobuši ir sava veida dinozaurs. Man ir sajūta, ka es patiešām esmu pie pirmsākuma avota, tur var dzert to īsto buto, īsto sajūtu, kas ir," saka Simona Orinska.

Viņa jau daudzus gadus izzina buto dejas mākslu - tā nav tikai kustība, bet arī domāšana. Lai radītu kopīgu deju, viņa distancējās no tradicionālā vārda "zīmes".

Mēs izdejojam simbolu "zīme". Tajā pašā laikā tā ir cita zīme. Mūsu deju vēro video mākslinieks, kurš uz ekrāna radīs savu zīmju versiju. Mums pašiem ir interesanti meklēt jaunas dimensijas un rast jaunas atbildes uz jautājumiem par vecā aiziešanu un jaunā rašanos," stāsta Ko Murobuši.

"Viņš vienmēr ir autsaiders, viņš pats sevi arī pozicionē kā "out" jeb ārpus lietām, kas notiek. Viņam ir arī Eiropas pieredze, Eiropas kultūras ietekme ir spēcīga viņa darbos, īpaši - franču filozofija, krievu literatūra," par dejas partneri stāsta Orinska.

Buto rosina izzināt, pētīt sevi līdz pašiem dziļumiem, tad rodas kustība. Kopīgā dejā ienākot pat Fjodora Dostojevska filozofija un jautājums par dzīvību un nāvi.

Tad, kad vecais ir miris, var rasties kaut kas jauns. Tas ir sava veida protests, kas ir buto pirmsākumu avots, protests pret pastāvošo sistēmu, iekārtu," norāda Orinska.

Izrādes tapšanas laikā top arī japāņu jaunās paaudzes laikmetīgās mākslas pārstāvis Soši Matsunobe skices video instalācijai, kas būs fons izrādei.

Šobrīd buto ir ļoti dažādi attīstījies un pilnveidojies dažādos virzienos, bet šis ir pamats," uzsver horeogrāfe Simona Orinska.

Japānas laikmetīgā deja nebūs vienīgā tēma, jo festivālā piedalīsies arī dejas mākslinieki no ASV, Portugāles, Rumānijas un Latvijas. Nemainīga tradīcija būs "Laiks dejot" izglītojošā programma, kas piedāvās festivāla ārzemju viesu un Latvijas profesionāļu meistarklases un seminārus nedēļas garumā.

Starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls "Laiks dejot" tiks atklāts 12.jūnijā plkst. 19 "Zirgu pastā" Rīgā ar Kristīnes Vismanes dejas izrādi "Intervija ar Madonnu".

Simonas Orinskas un Ko Murobuši laikmetīgās dejas izrāde "Z.I.M.E." būs skatāma 13.jūnijā 18.30 Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti