Kultūras ziņas

Zināms, kā izskatīsies Latvijas laikmetīgās mākslas muzejs

Kultūras ziņas

Tavs laiks Latvijas simtgadei

Atklāj Alfrēda Jaunušana bareljefu

Atklāj Alfrēda Jaunušana bareljefu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Nacionālajā teātrī sākas līksmais Skroderdienas Silmačos laiks, un no 16.jūnija teātra sienu pie lielās zāles rotā leģendārā režisora, aktiera Alfrēda Jaunušana bareljefs.

Godinot kādreizējā teātra galvenā režisora un aktiera Alfrēda Jaunušana piemiņu un viņa ideju "Skroderdienas Silmačos" spēlēt Druvienā, brīvā dabā, Nacionālajā teātrī atklāts viņa bareljefs. Un būtiski, ka šogad, pēc trīsdesmit gadu ilgas pauzes šī Jaunušana dibinātā tradīcija atdzims.

"Šīs Skrodedienas mēs atkal pēc 30 gadiem spēlēsim Druvienā, visi piesitiet pie koka, lai labs laiks… un tas notiek tieši tāpēc, ka Alfrēds Jaunušans kopā ar Zigfrīdu Kalninu bija iniciatori," saka Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis.

Alfrēda Jaunušana bareljefs novietots tieši pie leģendārās 4.ložas, kur režisors parasti sēdējis. Bareljefa autors mākslinieks Bruno Strautiņš centies atveidot meistara būtību.

"Jaunušanu mēs, latvieši, zinām vairāk vai mazāk, un to viņa iekšējo noskaņu, un galveno kredo, un mazliet škelmīgo skatu, viņš bija izcils komiķis. To es centos sasniegt - to iekšējo būtību, skatu no malas mazliet ironisku, smaidošu un iedziļinošu," saka mākslinieks.

Savukārt pie teātra Aktieru Zāles izveidota piemiņas plāksne Zigfrīdam Kalniņam, kurš ierosināja teātra bijušajā ogļu pagrabā izveidot Latvijā pirmo kamerzāli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti