Dienas ziņas

"Progresīvie" sola jaunu politiku Rīgas domē

Dienas ziņas

Jau septīto reizi Jelgavā svin Vecpilsētas svētkus

Atjaunots balets " Bahčisarajas strūklaka"

Atjaunots balets «Bahčisarajas strūklaka»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Nacionālajam baletam ir uzvedumi, kas, kaut arī vienmēr izpārdoti, tiek izņemti ārā no repertuāra. Jādod vieta jauniestudējumiem. Tomēr pēc kāda laika populārākie, mākslinieciski veiksmīgākie “vecdarbi” piedzīvo atjaunojumus. Tāds priecīgs notikums noticis baleta “Bahčisarajas strūklaka” dzīvē. Atjaunojuma pirmizrāde notika 12.martā, bet jau nākamajā dienā Covid-19 karantīnas dēļ Latvijas Nacionālā opera un balets (LNOB) darbību pārtrauca. Šonedēļ populārais balets atgriezies repertuārā.

Šei, tāpat kā oriģināluzvedumā 2008. gadā, baleta mākslinieciskā vadītāja Aivara Leimaņa horeogrāfija un Ināras Gaujas scenogrāfija un kostīmi. Uzvedumā ir un būs jaunas solistu debijas, taču atjaunojuma pirmizrādē un arī šonedēļ Marijas lomu dejo tā pati soliste, kas jau pirms divpadsmit gadiem. Tad viņa gan bija Sabīne Guravska, tagad - Sabīne Strokša.

"Domāju, ka ļoti daudz kas ir mainījies, jo toreiz, 2008. gadā, es biju pavisam jauna, tikko beigusi baleta skolu, bez pieredzes. Šī bija mana pirmā vadošā loma baleta izrādēs, un es atceros - es šo lomu gatavoju ar ļoti lielu trauksmes sajūtu, uztraukumu un neziņu par to, kā es varu attīstīt šo lomu, tēlu. Pa šiem divpadsmit gadiem ir nodejots vēl ļoti daudz vadošo lomu un pieredze nākusi klāt. Šobrīd uz šo lomu un saviem partneriem es skatos pavisam ar citādu pieredzi," atklāj Sabīne Strokša. 

Poēmu “Bahčisarajas strūklaka” Puškins sarakstīja Krimas ceļojuma laikā, apmeklējot hana pili Bahčisarajā. Poēma iedvesmoja komponistu Borisu Asafjevu. Baleta pirmuzvedums Latvijā notika 1940. gada pavasarī. Pašlaik skatāmies šī baleta sesto versiju mūsu teātrī. 

Aivars Leimanis ir pārliecināts, ka atjaunojumiems jābūt labākiem par pirmizrādēm.

"Ar katru gadu pieaug baleta trupas meistarība un solistu pieredze, nāk klāt jauni solisti. Tie, kas ir bijuši, kļuvuši vēl tehniskāki. Domāju, ka izrāde neapšaubāmi būs emocionālāka, krāsaināka, nekā bija," norāda Leimanis.

“Bahčisarajas strūklaka” ir viens no skaistākajiem klasiskajiem baletiem pasaulē. Tas gan nepelnīti aizmirsts. Šajā baletā ir tas, kas patīk gan pašmāju, gan ārzemju skatītājam. Tajā ir stāsts un tas ir pilnmetrāžas.

Vadošajam baleta trupas solistam Arturam Sokolovam galvenā loma šajā uzvedumā tāpat ir atgriešanās 2008. gada uzvedumā. Toreiz viņam gan bija mazākas lomas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti