Kultūras ziņas

"100 grāmatas, ko nevajag paspēt izlasīt" mākslas centrā Kim?

Kultūras ziņas

Zināmi pirmās Izcilības balvas ieguvēji

"Spēlmaņu naktī" uzvar jaunie

Atis Rozentāls: «Spēlmaņu nakts» rezultāti ir saprātīgs kompromiss

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Laikraksta „Diena” žurnālists, teātra kritiķis un “Spēlmaņu nakts” žūrijas pārstāvis Atis Rozentāls, stāstot par žūrijas spraigo darbu, norāda, ka balvu sadalījums ir "saprātīgs kompromiss", tomēr vienalga viņš ir gandarīts.

Kā iepriekš jau vēstīts, Eduarda Smiļģa 128. dzimšanas dienas, 23.novembra, vakarā ikgadējā "Spēlmaņu nakts" ceremonijā tika sadalītas balvas labākajiem no Latvijas teātru spēlmaņu cilts. Šogad, papildinot “Spēlmaņu nakts” kategoriju klāstu ar “lielās” un “mazās” formas izrādēm un lielo balvu – “Grand Prix”, žūrijas viedoklis pārsvarā sakrita ar skatītāju balsojumu.

Diskusija bija ļoti spraiga un rezultāts ir saprātīgs kompromiss,” norāda “Spēlmaņu nakts” žūrijas pārstāvis Atis Rozentāls.

“Nevaru apgalvot, ka visas balvas būtu tā pasniegtas, ja es izvēlētos vienpersoniski, tai pašā laikā man nav pamata apšaubīt kolēģu argumentus un tajās vietās, kur paliku mazākumā, es tik un tā esmu gandarīts,” turpina kritiķis.

Jau vēstīts, ka par gada labāko lielās formas izrādi tika atzīta Vladislava Nastavševa Jaunajā Rīgas teātrī iestudētā “Peldošie – ceļojošie”, kā gada aktrise pēc Edītes Piafas lomas Liepājas teātrī balvu saņēmusi Agnese Jēkabsone, bet par gada aktieri tika atzīts Dailes teātra aktieris Dainis Grūbe par lomām izrādēs “Izraidītie” un “M. Batterflay”. “Spēlmaņu nakts” "Grand Prix" lauri tika Elmāram Seņkovam par izrādi “Ezeriņš” Latvijas Nacionālajā teātrī, kura saņēma balvu arī “mazās formas” izrāžu kategorijā.

Mans personīgais gandarījums ir ļoti liels, jo teju katrā, ar nelieliem izņēmumiem, nominācijā, tika apbalvoti tie cilvēki un izrādes, kuras arī man šķita vislabākās šajā sezonā,” atzīst teātra kritiķe Henrieta Verhoustinska.

Šis gads Latvijas teātriem pirmizrāžu skaita un darba apjoma ziņā bijis īpaši spraigs, neļaujot garlaikoties ne teātra kritiķiem, ne skatītājiem.

Ir saprotams, ka skatītājs, tas lojālais, visu laiku grib ko jaunu un tāpēc teātri arī skrien līdzi, bet temps, kādā tas notiek, ir uz pārkaršanas robežas,” skaidro Rozentāls.

Šogad “Spēlmaņu nakts” nominācijās un arī laureātu vidū spilgti sevi pieteica pilnīgi jauna paaudze. Iegūtās balvas pierāda, ka Latvijā ir parādījies jauns teātris, kas atšķirīgāks no ierastā, mūsdienīgs, bet ne mazāk kvalitatīvs.

"Apbalvoti tika tādi mākslinieki, kuri ir izdarījuši izrāvienu savā daiļradē, kuriem ir nākotne, kuri ir piedāvājuši kaut ko jaunu," iepriekš norādīja teātra kritiķe Silvija Radzobe.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti