Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Jaunumi Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā

Nacionālajā teātrī piemin Astrīdu Kairišu

Astrīdas zelta putekļi. Nacionālajā teātrī atceras aktrisi Astrīdu Kairišu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

2021. gada baltā 13. janvāra rītā mūžībā aizgāja Astrīda Kairiša – visu mīlēta un cienīta māksliniece. Īsi pirms savas 80 gadu jubilejas. Pandēmijas dēļ atvadas bija tik klusas un personiskas, cik klusa un iekšpusvērsta bija viņa pati. Tomēr 11. aprīlī Nacionālajā teātrī notika piemiņas vakars, aicinot Astrīdu Kairišu atcerēties viņas spēka gados – gaišu, starojošu, mīlošu un bezgala skaistu.

Aktiermākslā Kairiša bija teju 60 gadus, nospēlējot pāri par 80 lomām, 50 sezonas ar savu talantu piepildot Nacionālo teātri. Režisors Edmunds Freibergs atzīst: "Astrīda ir pa kādu šķirbiņu ienākusi visu mūsu sirdīs – ne tikai skatītāju, bet arī viņas kolēģu, teātra cilvēku sirdīs, un viņa tādu vakaru bija nopelnījusi, protams."

Atmiņās par aktrisi dalījās leģendārās ceturtās garderobes meitenes – aktrises Māra Zemdega, Lolita Cauka, Lāsma Kugrēna, Līga Liepiņa un Daiga Gaismiņa, par kurām pati Kairiša teikusi: "Man ir laimējies ar līdzcilvēkiem! Nav jāiet uz baznīcu savas sāpes un pārdomas izsacīt mācītājam, jo man ir lieliskas draudzenes!"

Aktrise Lolita Cauka, atceroties kopīgi piedzīvoto, teic: "Es vienmēr esmu palikusi pie tās pārliecības, ka tas, ko viņa ir sacījusi tikai man, lai pie manis arī paliek, un man ir ļoti rūpīgi vienmēr jādomā, kas ir tas, ko Astrīda akceptētu, ka mēs stāstām. Viņa ļoti sargāja, un viņa sargāja varbūt ne tik daudz sevi, bet visus tos sev tuvos, kas bija viņas sirdī."

Astrīda Kairiša bija attiecību aktrise, sievietes dziļuma aktrise, viņai vajadzēja acu valodu un partneru skatienus, tāpēc atmiņās par viņas spozmi dalījās arī Udis Dumpis, Ģirts Jakovļevs, Juris Lisners, Uldis Anže un Ainārs Ančevskis.

"Es tā domāju par Astrīdu, un es iedomājos, ka viņa patiešām ir viens zelta gabals, kas pa laikam atdala no sevis putekļus. Sanācis, ka, ja nu kāds ir apbiris ar šiem Astrīdas zelta putekļiem, tad man liekas, ka mēs abi ar Uldi varētu spīdēt tā kā tādas spožas zvaigznes," atceres vakarā teica Jakovļevs.

Uldis Dumpis ir pārliecināts: "Tādu teātri, kādu viņa atstāja aiziedama mūžībā, tādu vairs neatrast. Viss iet uz priekšu, viss mainās. No vienas puses tas ir ļoti labi, no vienas puses žēl, bet tie gadi, kuri kopā dzīvoti, kopā strādāti, tie jau, protams, paliek mums katram, katram viņas partnerim sirdī."

Savs atmiņu stāsts ir arī Astrīdas teātra krustmeitai Līgai Zeļģei: "Sākumā viņa vienmēr nāca skatīties manas lomas, un mēs par tām runājām, un es gāju skatīties viņas lomas, un mēs par tām runājām, un tad vienā brīdī viņa teica – Līga, es sapratu, ka es varu par tevi vairs neuztraukties, turies un ej uz priekšu, un tev viss ir labi!"

Klusa, mierīga, bet ar suģestējošu, neatvairāmu, dedzinošu skatienu – tāda bija Astrīda Kairiša, kura par spožu tika atzīta arī klusējoša.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti