Ārpus Rīgas pieaug nopietnu teātra iestudējumu pieprasījums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

No viesizrādēs atbraukušajiem galvaspilsētas teātriem ārpus Rīgas skatītāji galvenokārt sagaida labu izklaidi, tomēr pieaug to vietu skaits, kuras pieprasa nopietnus un dziļus iestudējumus.

„Piemēram, Madona. Viņu lūgums bija tāds: Nu, atvediet mūsu skatītājiem kaut ko nopietnu, kaut ko tādu dziļāku, kur ir ko padomāt, jo mums tik daudz ir bijuši visi tie izklaides gabali,” stāsta Nacionālā teātra viesizrāžu producents Jānis Kaijaks.

Arī Dailes teātra mārketinga direktore Indra Rubene, jautāta par viesizrādēs pieprasītākajiem iestudējumiem, norāda uz izrādēm ar labu izklaides ievirzi, kas paceļ pāri ikdienībai un aicina uz dziļākām pārdomām.

Nacionālais teātris uzsāk savas pavasara viesizrādes Latvijas pilsētās 18. aprīlī ar izrādi Jelgavas kultūras namā. Viesizrāža maršrutā iekļauta arī Ventspils un Madona, kur teātris rādīs savu populārāko izrādi „Latgola.lv”.

Mihaila Kublinska iestudētā Leldes Stumbres luga „Mī… mālēt” ir velte Lāsmai Kugrēnai un Voldemāram Šoriņam viņu jubilejas gadā. Nacionālais teātris pirmo reizi to vedīs ārpus Rīgas, izrādot Jelgavas kultūras namā.

Teātra cilvēki stāsta, ka no Rīgas izbrauc ar prieku, jo tikšanās ar citu pilsētu skatītājiem bieži vien ir ļoti iedvesmojošas.

Līgums ar Kultūras ministriju paredz, ka lielajiem teātriem sezonas laikā ir jāsniedz vismaz 10 viesizrādes ārpus Rīgas, bet arī paši teātri to uzskata par nozīmīgu savu misiju, un viesizrāžu skaits bieži vien ir ievērojami lielāks.

Nacionālā teātra viesizrāžu producents Jānis Kaijaks stāsta, ka teātrim ilgstoša sadarbība izveidojusies ar Ventspili, Jelgavu, Madonu un Cēsīm. Protams, tiek apceļotas arī citas vietas, taču joprojām pieprasījums ir daudz lielāks nekā teātris spēj izpildīt.

Parasti uz reģioniem tiek vestas Aktieru zāles izrādes, jo Lielās zāles repertuāru uz reģionu skatuvēm ir ļoti grūti kvalitatīvi pārcelt.

Vispieprasītākā izrāde ārpus Rīgas ir „Latgola.lv”. Skatītāji galvenokārt vēlas redzēt labu izklaidi, taču ir vietas, kur aug pieprasījums pēc dziļiem un nopietniem iestudējumiem.

Plaša viesizrāžu ģeogrāfija visas sezonas garumā ir arī Dailes teātrim, īpaši gaidīts tas ir Valmierā, Jelgavā, Kuldīgā, Ventspilī, Siguldā un vēl citās lielākās un mazākās Latvijas vietās.

Kā stāsta Dailes teātra mārketinga direktore Indra Rubene, viesizrāžu biļešu politika tiek veidota ciešā sadarbībā ar vietējām pašvaldībām.

Dailes teātra pieprasītāko izrāžu topa virsotnē ir pēc Ērika Hānberga stāstu motīviem veidotā izrāde „Pirmā grēka līcis” Kārļa Auškāpa režijā.

Pieprasījums liecina, ka Latvijas skatītāji ārpus Rīgas visbiežāk izvēlas tieši latviešu dramaturģijas darbus - gan ar labas izklaides ievirzi, gan tos, kas paceļ pāri ikdienībai un aicina uz dziļākām pārdomām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti