Ārkārtas situācijas laikā iegādātās biļetes varēs izmantot teātru jaunajā sezonā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ārkārtas situācijas laikā iegādātās izrāžu biļetes apmeklētāji varēs izmantot, pamazām atsākoties teātru jaunajām sezonām. Daļu atcelto izrāžu teātri piedāvā atrādīt jau tagad, ļaujot apmeklētājiem izvēlēties sev izdevīgāko datumu, vai piedāvās atgriezt naudu. Taču arī ar pašreizējiem distancēšanās ierobežojumiem atsevišķas atceltās izrādes teātri arvien nevar atrādīt telpu ietilpības dēļ.

Daļa teātru tuvākajās nedēļās jau atsāk jaunās sezonas un vienlaikus izrādīs ārkārtas situācijas laikā nenospēlētās izrādes. Nacionālajā teātrī kopumā ārkārtas situācijas laikā netika izrādītas 193 izrādes un ir ap 29 tūkstoši skatītāju, kam jādod iespēja izrādes noskatīties. Daļu izrāžu, ievērojot distancēšanās prasības, teātris sāks izrādīt, sākot ar 5. augustu.

Ārkārtas situācijas laikā iegādātās biļetes varēs izmantot teātru jaunajā sezonā
00:00 / 04:40
Lejuplādēt

“Šobrīd ir pārceltas 26 izrādes, tās visas ir Jaunās zāles izrādes, saskaņojot ar režisoru, lai nezaudētu māksliniecisko kvalitāti. Septembrī, visticamāk, atkal tiks pārceltas Aktieru un Jaunās zāles izrādes, tās, kas ir saskaņotas ar režisoriem, tāpat arī Teātra dienu koncertuzvedums tiks pārcelts,” skaidroja Nacionālā teātra finanšu un pārdošanas direktore Dace Pāne.

Viņa pastāstīja, ka pārdošanas daļas darbinieces sazinās ar katru skatītāju, noskaidrojot, vai viņš nāks uz teātri, un,

ja skatītājs nevēlas teātri apmeklēt, nauda par biļetēm tiek atdota.

Savukārt tādas izrādes kā “Skroderdienas Silmačos” pārceltas uz nākamo gadu, kad būs derīgas arī šogad iegādātās biļetes uz kopumā 9 izrādēm. Protams, jautājums ir par izrādēm, kur uz skatuves vienlaikus atrodas daudz mākslinieciskā personāla, kā, piemēram, “Pūt, vējiņi”, kas aizvien ir starp skatītāju pieprasītākajām izrādēm. Pāne skaidroja, ka, visticamāk, šīs izrādes tiks pārceltas uz nākamo gadu.

Tikmēr Jaunais Rīgas teātris atcēla 102 izrādes, no kurām par 10 izrādēm "Baltais helikopters" nauda biļešu īpašniekiem ir atgriezta. Pārējās izrādes, kas nav notikušas no marta līdz jūnijam, teātris centīsies pārcelt, taču pagaidām noteikto ierobežojumu dēļ savās zālēs tās vēl nevar rādīt.

Jaunā Rīgas teātra pārstāve Inga Liepiņa pastāstīja: “Tikko būs lielāka skaidrība par to, kuros datumos šīs pārceltās izrādes vai vismaz daļa no tām var būt, visi saņems personīgu ziņu – sekos informācija, kuros datumos.”

Par izrādēm, kuras nebūs iespējams pārcelt, biļešu nauda tikšot atgriezta.  “Šobrīd diemžēl mēs esam ļoti ierobežoti konkrētu plānu sastādīšanā tīri tādēļ, ka saglabājas šie 2 metru distancēšanās noteikumi, kas mums liedz pagaidām ieplānot šīs izrādes. Mūsu zāle nav tik liela – 250 un 300 vietas, kas, ievērojot šos noteikumus, ļautu sanākt apmēram 20– 30 cilvēkiem,”  uzsvēra Liepiņa.

Valmieras Drāmas teātrī kopumā atceltas 72 izrādes ar vairāk nekā 10 tūkstošu skatītāju skaitu. Pašreiz, ievērojot prasības, var izmantot līdz 30% zāles ietilpības. Taču teātra vadītāja Evita Ašeradena norādīja, ka pēc jau maijā demonstrētājām izrādēm secināts, ka cilvēki ir gatavi nākt uz teātri, tādēļ arī Valmierā lielāko daļu izrāžu piedāvās atrādīt jaunās sezonas laikā, bet iepriekš izpārdotās viesizrādes Rīgā pārceltas uz nākamā gada maiju.

“Mums otrdien sākas sezona, un jau nedēļas beigās ir pirmās izrādes. Mēs pirmajā nedēļā samainījām vairāk nekā 700 biļešu, bet cilvēki grib mainīt tās biļetes. Svarīgi bija saprast, kas psiholoģiski notiek ar cilvēkiem. Protams, ir cilvēki, kas saka, ka viņi nenāks ātrāk, kā būs izdomāta vakcīna, nākošgad un tā, un, protams, ka ir izrādes, kurām ir lieli ekspluatācijas izdevumi un kuras mēs gribēdami nevaram rādīt 70 skatītājiem,” teica Ašeradena.

Piemēram, “Hamletu” būs iespējams spēlēt pēc janvāra, bet visas pārējās izrādes iespēju robežās tikšot mēģināts līdz janvārim pārdot.  

Patlaban noteikts, ka pārcelto pasākumu rīkotājiem sešu mēnešu laikā pēc ārkārtas situācijas ierobežojumu atcelšanas jāpaziņo jaunie norises datumi, ko aptaujātie teātri līdz decembrim sola izdarīt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti