Arī tiem, kuri nekad nav dejojuši – Dejas diena šonedēļ piedāvā pastaigas, meistarklases un diskusijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šogad kopdarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB) Dejas dienas pasākumi norisināsies no 17. līdz 23. augustam. Visi pasākumi ir bez maksas, tie paredzēti ikvienam, kurš vēlas pieredzēt deju, noteikti – arī tiem, kuri nekad nav dejojuši, informēja Dejas dienas organizatori.

''Dejas dienas 2020'' fokuss ir vērsts uz sarunām, ietverot Dejas dienas aktivitātēs dažādu nozaru profesionāļus, paverot plašāku skatījumu un radot jaunus atskaites punktus.

Šogad ''Dejas dienas 2020'' pasākumu virkne iesāksies piektdien, 21. augustā, pulksten 18.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas korē ar sociālmākslas izrādes “Un pēkšņi gulbji” prezentāciju. Izrādes pirmsākumi meklējami jau 2017. un 2018. gadā, kad Latvijas valsts simtgades projektā “Burtnieku pils tīstokļus meklējot” tapa četras mini izrādes.

Šogad Dejas diena notiek jau četrpadsmito gadu. Kā norāda organizatori – notikums sasniedzis pusaudžu vecumu, kas ir ne tikai sarežģīts, trauksmains, bet arī drosmīgs, aizraujošs un tādu sajūtu piepildīts, kādas citā vecumā piedzīvot ir diezgan grūti.

“Šķiet, kļūstot vecākam, cilvēks aizmirst, kā ir bijis būt pusaudzim. Tamdēļ mēs gribam uz to palūkoties jau tagad,” akcentē notikuma rīkotāji.

Sestdiena, 22. augusts, ir notikumiem visbagātākā diena. Dienas garumā no pulksten 11.00 līdz 15.00 LNB norisināsies trīs radošās darbnīcas. Līdzīgi kā pusaudža dabā ir pārvērtēt un protestēt pret esošām robežām, arī darbnīcās tiek nojauktas un sapludinātas mākslas žanru robežas. Darbnīcas veido un vadīs mākslinieki – horeogrāfe Agnese Bordjukova un mākslinieks Kristiāns Brekte; horeogrāfe Alise Madara Bokaldere un dzejnieks Raimonds Ķirķis; horeogrāfe Jūlija Kobceva un arhitekts, fonogrāfs Maksis Šenteļevs. Piedalīties var jebkurš dejotgribētājs, neatkarīgi no dejas pieredzes vecumā no 14 līdz 60 gadiem, iepriekš piesakoties, rakstot uz [email protected].

Sestdien pulksten 16.00 LNB Ziedoņzālē norisināsies radošās darbnīcas pavadošā paneļdiskusija "Vai mākslinieks ir tīnis?" (moderators – Linda Krūmiņa). Dienas noslēgumā pēc paneļdiskusijas pulksten 17.00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā darbnīcu dalībnieki tiks aicināti izdejot apgūtos horeogrāfijas fragmentus. Radošo darbnīcu noslēguma pasākums un paneļdiskusija ir atvērta skatītājiem.

Paralēli Dejas dienas radošo darbnīcu norisei 22. augustā pulksten 12.00 LNB Ziedoņzālē norisināsies lekcija "Patiesības un fakti par deju Latvijā" (idejas autore Inta Balode), un no pulksten 13.00 līdz 16.00 šeit būs skatāma video instalācija laikmetīgās dejas "Atmiņu klade".

Savukārt vecāki kopā ar bērniem  22.augustā no pulksten 13.00 līdz 14.00 LNB korē tiek aicināti piedalīties meistarklasē ģimenei “Eksperiments ar apskāvienu”. Pieteikties dalībai meistarklasē iespējams, rakstot uz [email protected].

23. augustā norisināsies 21 bezmaksas deju meistarklase 7 deju zālēs Rīgā laika posmā no pulksten. 11.00 līdz 16.30 Latvijas vadošo laikmetīgās dejas horeogrāfu vadībā.

“Kā pieredzējušiem, tā arī mazliet ieinteresētiem – visiem ir iespēja izmēģināt dažādus laikmetīgās dejas veidus, kontaktimprovizāciju, kā arī cita veida kustību, piemēram, stepa deju. Ja esi vēlējies džezu ne tikai klausīties, bet arī dejot, apmeklē kādu no džeza bezmaksas dejas klasēm,” atzīmē organizatori.

Dejas dienas meistarklasēs tiek gaidīti ne tikai bērni un jaunieši, bet arī pieaugušie. Rūta Pūce pasniegs dejas klasi mātēm, iedvesmojoties no dejas izrādes “Divotne”. Šogad arī Dejas dienas meistarklasēm ir jāpiesakās, ko var izdarīt Dejas dienas mājaslapā pie izvēlētās nodarbības.

''Dejas dienas 2020'' notikumu laikā no 17. līdz 23. augustam norisināsies aktivitāte – ”Pastaiga ar mākslinieku’’.

Tā būs iespēja satikt kādu no Latvijas dejas māksliniekiem personiskai sarunai, ļaujoties mākslinieka piedāvātajam pastaigas maršrutam un noteikumiem.

Plašāk ar Dejas dienas aktivitātēm, norises vietām un precīzu laika plānu var iepazīties Dejas dienas mājaslapā.

Par Dejas dienu

Kā ikgadēja tradīcija Latvijā Dejas diena aizsākās 2006. gadā, kad horeogrāfe Olga Žitluhina ierosināja rīkot svinības par godu UNESCO atzītajai Starptautiskajai Dejas dienai, kuru pasaulē atzīmē 29. aprīlī. Šogad līdz ar Covid-19 radītajiem ierobežojumiem Dejas dienas notikumi norisinās nevis, kā ierasts, pavasarī, bet augustā. Visās Dejas dienas aktivitātēs ir ierobežots apmeklētāju un dalībnieku skaits. Šī gada jauninājums – katrai Dejas dienas aktivitātei ir jāreģistrējas elektroniski.

''Dejas dienu 2020'' ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Rīgas domes atbalstu rīko biedrība “Horeogrāfu asociācija” kopā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku. 

Sadarbības partneri: interneta žurnāls “Journal.Dance.lv”, Latvijas Kultūras koledža, deju studija “Ritms”, deju studija “Dzirnas”, Serveris.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti