Panorāma

Ārzemnieki sajūsminās par Latvijas hokeju

Panorāma

J.Čunka no Kijevas

Par Šekspīra festivālu Latvijā

Arī Latvijā gaidāms Šekspīra festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šogad pasaule svin izcilā angļu renesanses dramaturga un dzejnieka Viljama Šekspīra 450.dzimšanas, kas apritēs 23.aprīlī.

Pasaules dižākā dramaturga Viljama Šekspīra 450. jubilejas gadā ar „Hamleta” iestudējumu Latvijā viesosies paša Šekspīra teātris “Shakespeare’s Globe”. Šis teātris allaž izcēlies ar apbrīnojami precīzu Šekspīra laika attēlojumu, un „Hamlets”, „Romeo un Džuljeta” un citi teātra pasaules dārgakmeņi “Shakespeare’s Globe” aktieru trupas izpildījumā uzmirdz gluži kā 16.gadsimtā.

„Hamletu”, kādu to reiz bija iecerējis Šekspīrs, dižā dramaturga jubilejas gadā varēs redzēt sešos kontinentos, 205 valstīs. Latviju kā vienu no tām “Shakespeare’s Globe” teātris izvēlējies pats. „Hamletu” Rīgā būs iespēja apmeklēt 19.maijā – teju pašā turnejas sākumā, jo tā iesāksies Šekspīra dzimšanas dienā aprīļa beigās un turpināsies gandrīz divus gadus.

Dinamiski, tā laika ne tik pacietīgajai publikai piemēroti dialogi, oriģinālais valodas plūdums, un uzsvars uz tekstu, notikumiem, ne krāšņu vidi – tirgus laukuma princips – atšķir “Shakespeare’s Globe” Šekspīra lugu iestudējumus no citiem teātriem.

„Toreiz aktieris saņēma tekstu divas dienas iepriekš, iemācījās savu lomu un spēlēja – bez dekorācijām un ar ļoti minimāliem izteiksmes līdzekļiem, ar ļoti minimāliem rekvizītiem,” stāsta Šekspīra festivāla producente Leonarda Ķestere .

„Venēcijas tirgotājs” ir pirmā Šekspīra luga, kas savulaik uzvesta Latvijas teātros, tam sekojuši neskaitāmi Šekspīra iestudējumi, starp tiem arī ne viens vien „Hamlets”, ko šogad salīdzināt ar “Shakespeare’s Globe” uzvedumu.

Protams, uz Latvijas teātru skatuvēm dažādu režisoru interpretācijās izdzīvots arī Romeo un Džuljetas mīlas stāsts. Šogad, Šekspīra gadā, Dailes teātrī Artūrā Skrastiņā atdzīvosies Ričards trešais un Latvijas Kultūras akadēmijas audzēkņi uzvedīs Šekspīra „Periklu”. Īpaši jauniešu auditorijai paredzēts video konkurss, atceroties Šekspīra kaislību uz šahu – tiks viedota multimediāla izstāde „Šahspīrs”, un organizēti vēl daudzi citi pasākumi, lai atcerētos un arī diskutētu par izcilā dramaturga veikumu un viņa salīdzinoši noslēpumaino personību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti