Ar ziedojumu kampaņu centīsies palīdzēt Vijai Vētrai atgriezties Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Trešdien, 6. februārī, 96. dzimšanas diena apritēs leģendārajai dejotājai Vijai Vētrai. Tieši šajā dienā kultūras pilī „Ziemeļblāzma” notiks labdarības koncerts viņas atbalstam „Deju vētra 2019”, ko rīko jaundibinātais „Vijas Vētras fonds”. Viens no galvenajiem fonda mērķiem ir - palīdzēt piepildīt mākslinieces sapni - mūža nogalē atgriezties uz dzīvi Latvijā.

Ar ziedojumu kampaņu centīsies palīdzēt Vijai Vētrai atgriezties Latvijā
00:00 / 02:35
Lejuplādēt

Koncerts būs pirmais fonda rīkotais pasākums un piedāvās ļoti lielu dejas daudzveidību, sākot no latviešu tautas dejām līdz indiešu dejai un flamenko.

Starp fonda dibinātājām ir arī Iveta Sproģe un Larisa Podskočija.

"Viņa ienāca klasē. Tur notika jau kaut kādas darbības, kāds dejoja… Un uzreiz iestājās klusums… Jo ienāca kaut kāds lauks, tāds biezs, nopietns, cēls,” tā savu pirmo tikšanos ar Viju Vētru atceras Larisa Podskočija, deju pasniedzēja un biedrības indiešu kultūras centrs „Bharata” vadītāja. Tas notika pirms 15 gadiem, kopš tā laika Larisa un viņas audzēkņi ar Viju Vētru tiekas katru vasaru, kad viņa no Ņujorkas atbrauc uz Latviju, jo no viņas var iemācīties ko daudz vairāk par deju.

„Var iemācīties soļus, kombinācijas, horeogrāfiju. Bet iemācīties ko tādu, kas jau ir pāri tam visam, tā jau ir liela māksla. Un mācīties no Vijas nozīmē – iemācīties kaut ko pārpasaulīgu, kas nāk līdzi viņas personībai. Un viņas dzīve ir kā dzīvs piemineklis dejai,” stāsta Larisa.

Uzskatot, ka Vija Vētra Latvijai ir ļoti īpašs cilvēks, Podskočija kļuvusi par vienu no „Vijas Vētras fonda” dibinātājām. Kopumā ir astoņi dibinātāji, kas saliedējušies, lai palīdzētu īstenot Vijas Vētras ieceri par atgriešanos Latvijā un palīdzētu viņai šeit nodrošināt arī pilnvērtīgu dzīvi. Vijai Vētrai 6. februārī apritēs 96 gadi, vairāk nekā 70 no tiem viņa pavadījusi uz skatuves un joprojām turpina dejot.

Viņa uzstājusies visā pasaulē, pārvalda dažādus deju stilus, bet vislabāk viņu pazīst kā indiešu dejas priesterieni no Latvijas, kaut arī lielākā mūža daļa viņai ritējusi trimdā. Atgriešanās Latvijā ir vajadzīga ne tikai viņai, bet varbūt pat vēl vairāk mums – ir pārliecināta fonda valdes locekle Iveta Sproģe.

„Mums Vija ir vajadzīga šeit. Tā enerģija, kas piemīt viņai, mums to vajag. Viņai ir daudz, daudz ko mums pateikt.

Pagājušajā gadā man bija tā iespēja organizēt vienu no viņas meistarklasēm un es piedzīvoju to, ka visi stūrīši bija pilni. Interese par to, ko Vija var pateikt, parādīt un iemācīt, ir ļoti liela. Un mums ir ļoti daudz vēl ko no viņas uzzināt, un tas būtu patiesi svētīgi, ja mēs viņu varētu redzēt šeit ikdienā. Ne tikai atbraucot ciemos uz vasaru," pauž Iveta Sproģe.

Jautājums par Vijas Vētras atgriešanos Latvijā aktualizēts ne vienreiz vien, bet līdz šim ar tā risināšanu nav sekmējies. Fonda pārstāvju mērķis ir atrast vislabāko veidu, lai māksliniece šeit varētu dzīvot patiešām pilnvērtīgu un savai aktīvajai un radošajai būtībai atbilstošu dzīvi.

„Ļoti konkrētu piedāvājumu šobrīd mūsu fondam vēl nav, mēs esam meklējumos, kurš varētu būt tas labākais veids. Vai dzīvoklis, vai dzīvoklis-istaba ar studiju, jo nenoliedzami viņa joprojām grib gan pasniegt, gan dejot, un tas ir būtiski. Mēs nevaram viņu aicināt – tikai atbrauciet un esiet, un gan jau kaut kā… Vija nekad nebūs – kaut kā… Un nav arī tas vecums, kad to varētu atļauties. Mums ir liela atbildība par to, uz ko mēs viņu aicinām," norāda Iveta Sproģe.

„Vijas Vētras fonds” trešdien sevi pieteiks ar pirmo lielo pasākumu – labdarības koncertu Vijas Vētras atbalstam „Deju vētra 2019”. Tajā piedalīsies ļoti plašs dalībnieku spektrs, bērni, pieaugušie un seniori, un būs pārstāvēti visdažādākie deju stili – sākot ar latviešu tautasdeju un noslēdzot ar baletu, flamenko un indiešu dejām. Daudzpusība nav nejauša, jo arī Vija Vētra tāda ir bijusi dejā un dejojusi visos vecumos.

„Viens no svarīgākajiem koncerta uzdevumiem ir izziņot plašai sabiedrībai, ka tāds fonds ir nodibināts un, ja jūs vēlaties ņemt līdzdalību Vijas liktenī, lūdzu, jūs varat palīdzēt viņai ar saviem ziedojumiem,"

saka Larisa Podskočija. Pēc ilgajiem atšķirtības gadiem Imants Ziedonis 1990. gadā Viju Vētru uzaicināja uz Latviju. Kopš tā laika viņa regulāri reizi gadā no Ņujorkas šeit ierodas, lai – kā pati saka – smeltu sev dzīvības spēku.

Lūk, viņas teiktais pērn – sarunā ar Latvijas Radio3 „Klasiku”: „Lai arī man šeit nav fizisku māju – es tiešām tikai šeit tā īsti jūtos mājās. Es izjūtu tādu siltumu, sirsnību no cilvēkiem, tie cilvēki, ar kuriem es tiekos, ir manas garīgās mājas. Man negribas nekad braukt projām. Un aizbraucot, es allaž gaidu, kad atkal varēšu braukt uz Latviju”.

Jaundibinātā „Vijas Vētras fonda” rīkotais labdarības koncerts Vijas Vētras atbalstam „Deju vētra – 2019” notiks tieši mākslinieces 96. dzimšanas dienā – trešdien, 6. februārī, kultūras pilī „Ziemeļblāzma”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti