Labrīt

Pirms 14. Saeimas vēlēšanām topošajām partijām paredz elektrorāta pārklāšanos

Labrīt

Gatis Eglītis: JKP atbalstīs likumprojektu par obligātu Covid sertifikāta prasību

Nacionālajā teātrī tapusi pirmā virtuālās realitātes izrāde "Atver acis"

Ar virtuālās realitātes brillēm teātrī – režisors Valters Sīlis Nacionālajā teātrī iestudējis izrādi «Atver acis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Nacionālajā teātrī top pirmā virtuālās realitātes izrāde ‘’Atver acis’’. Izrādes režisors Valters Sīlis norāda, ka tās laikā gaidāma saspēle starp teātra telpu, kurā atrodas skatītājs, un virtuālajā pasaulē radītajiem pārsteigumiem. Virtuālajā telpā aktieru iedzīvinātos monologus par atmiņu tēmu papildinās dažādas skatītāja maņas rosinoši video kadri.

Teātra režisors Valters Sīlis, video mākslinieks Toms Zeļģis un aktrise Madara Botmane radījuši pirmo virtuālās realitātes izrādi Nacionālajā teātrī. Darbs ir radošās komandas eksperiments, kurā mēģināts atklāt, kādas ir mūsu robežas tam, ko mēs varētu uztvert par savu īstenību. Valters Sīlis saka, ka tas ir arī mēģinājums ielūkoties nākotnē: "Es veidoju scenāriju, kurā ir gan dramatiskas epizodes, gan domas, kas virtuālajā vidē pārvēršas kādā vizuālā pārsteigumā skatītājam. Pārdomas ir par mūsu nākotni, par to, kas tad ir tas mūsu tālākais ceļš, kur mēs dodamies, un šobrīd varbūt šī virtuālā realitāte, kas pagaidām vēl ir tvaika lokomotīves līmenī, jo jāvelk smagas brilles un viss aprīkojums vēl nav pilnībā saslēdzies ar mūsu prātu un vestibulāro aparātu, un savā ziņā arī šeit mēs mēģinājām ļaut sajust to, kas tās par iespējām varētu būt un kāda pasaule var atvērties.

Sēžot savā sēdvietā, tu vari nokļūt kādā iepriekš organizētā sapnī. Tā sajūta, ko šajā darbā mēģinām panākt, ir kaut kas līdzīgs sapnim."

Izrāde radīta kā video darbs virtuālās realitātes telpai, vienlaikus nezaudējot teātra pieredzi. Režisora radītie monologi liks kavēties dažādās atmiņās vairāku aktieru izpildījumā, to papildinot ar video mākslinieka radītajām vizualizācijām.

Režisors skaidro: "Tā ir filma, bet tajā pašā laikā tā ir arī teātra pieredze. Tas ir kaut kas pa vidu, jo skatītājam ir daudz plašākas izvēles, kur viņš skatīsies. Līdzīgi kā teātrī tev neviens nepasaka, kas tieši ir svarīgs, bet gan tu izvēlies, kas ir svarīgi. Un virtuālajā realitātē ir jāizdomā, lai būtu pietiekoši daudz lietu, ko tajā kadrā redzēt, un tehnika, kas man patīk; teātrī ir izrādes-lekcijas, kurās ir monologs, bet šeit pa brīžam tu vēl vari iekļūt it kā cilvēka atmiņās.

Mēs ar Nacionālā teātra aktieriem realizējām vairākus pārsteigumus skatītājam, kas ļauj stāstam iet savu ceļu un uzdot to jautājumu – vai tev te patīk un vai tādu to nākotni tu iztēlojies?"

Visai izrādes komandai virtuālās telpas sajušana bijis liels izaicinājums, un Sīlis atzīst, ka izrādes laikā gaidāma saspēle starp teātra telpu, kurā atrodas skatītājs, un virtuālajā pasaulē radīto, turklāt skatītājs pats ar savām acīm izvēlēsies, kā montēt izrādes kadru: "Aizraujošākais posms bija filmēt ainas ar aktieriem, jo es vienmēr atrodos kaut kur paslēpies un aktieri atrodas vairākās pozīcijās ap skatītāju jeb nolikto kameru. Cilvēki sēdēs ērtā biroja krēslā, lai varētu rotēt ap savu asi un redzēt, kas viņam ir apkārt, un šādā veidā mēs to darbu arī veidojām.

Man ļoti patīk tas, ka tā ir pieredze vienam pašam, jo tu esi kopā tikai ar aktieri un šādu tehnoloģiju. Tā ir gan iespaidīga, gan arī vientulīga pieredze, jo tu izgaisti."

Latvijas Nacionālā teātra pirmās virtuālās realitātes izrādes "Atver acis" pirmizrāde gaidāma 27. augustā Baltajā zālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti