Kultūras ziņas

Amerikas operas karaliene Renē Fleminga Rīgā

Kultūras ziņas

Vācija piešķir 200 000 eiro Vāgnera namam

Nacionālajā teātrī ienāk virtuālā realitāte

Ar Valtera Sīļa jauniestudējumu «Atver acis» Nacionālajā teātrī ienāk virtuālā realitāte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Izrāde tikai pieciem skatītājiem, kurus izrādes veidotāji uz pusstundu aizvedīs ārpus šīs realitātes starp kino, teātri un iepriekš organizētu sapni. Tāda ir Latvijas Nacionālajā teātrī tapusī pirmā virtuālās realitātes izrāde “Atver acis”

Latvijas Nacionālā teātra krēslos Baltajā zālē 27. augustā sēdīsies pirmie pieci pirmizrādes skatītāji, uzliks virtuālās realitātes brilles, austiņas un uz pusstundu nonāks pasaulē, ko radījuši režisors Valters Sīlis, videomākslinieks Toms Zeļģis un aktrise Madara Botmane, kura lepojas: "Manuprāt, tā nav tikai pirmā Latvijas Nacionālā teātra virtuālās realitātes izrāde, bet Latvijā pašreiz vienīgā izrāde, kura ir būvēta tieši šajās VR brillēs virtuālajā realitātē. [..] Tas ir stāsts par to, kas notiek mūsos, kas notiek mūsu galvās un kas notiek mums apkārt. Un kā visas šīs – būtībā trīs realitātes – savienojas un kā mēs uz to reaģējam." Aktrise atklāj, ka darbā tiek runāts arī par vidi, par ekoloģiju.

Madara Botmane ir ne tikai viena no izrādes “Atver acis” veidotājām, bet arī skatītāju pavadone virtuālās realitātes labirintos. Vēl bez viņas iestudējumā piedalās arī aktieri Raimonds Celms, Maija Doveika, Egils Melbārdis, Voldemārs Šoriņš un Madara Reijere.

"Laikam man personīgi ir ļoti grūti nodalīt šajā iestudējumā lomu un to radīšanas procesu kopā ar puišiem, jo es gribētu teikt, ka es tā kā idejiski iemiesoju nevis kaut kādu konkrētu cilvēku vai tādu tēlu, bet to ideju, ko mēs ar to gribējām panākt.

Mēģinājām meklēt labākos veidus, kā caur tādu sintētisku vidi, kas ir VR brilles, trāpīt cilvēkam tur, kur ir jātrāpa teātrim, – sirdī un prātā," saka Botmane.

Viņa bilst, ka kādā brīdī gribēsies brilles ņemt nost, bet video mākslinieks Toms Zeļģis iesaka brīžos, kad paliek par traku, vienkārši aizvērt acis.

Materiāls filmēts ar 360 grādu kameru, un katrā no leņķiem izrāde atklājas pavisam citādi.

Izrādes veidotāji ir pateicīgi pandēmijas laikam, kas palīdzēja teātrī ienākt citām mākslas formām. Nākotnē radošā komanda mērķē šo izrādi padarīt pieejamu arī ārpus teātra sienām, lai to varētu skatīties ikviens, kura rīcībā ir virtuālās realitātes brilles.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti