Kultūras ziņas

"Čigānmeitēns Ringla" Leļļu teātrī

Kultūras ziņas

Viņa un viņš. Dināra Rudāne un Raimonds Pauls

"Purva bridējs ugunī" Liepājas teātrī

Ar stāvoācijām uzņemts mūzikls «Purva bridējs ugunī» Liepājas teātrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pirmizrādi Liepājas teātrī piedzīvojis Regnāra Vaivara mūzikls “Purva bridējs ugunī”. Pēc Rūdolfa Blaumaņa darbu motīviem veidotais mūzikls tapis sadarbībā ar komponistu Kārli Lāci. Ar šo jauniestudējumu aizvadītajā nedēļas nogalē 113. sezonu atklāja Liepājas teātris.

“Tā ir izrāde par nelaimes saldo pusi,” – tā savu jaunāko iestudējumu “Purva bridējs ugunī” raksturo režisors Regnārs Vaivars.

Skatītāji jauniestudējumu uzņēma ar stāvovācijām. Neviltots prieks par paveikto arī izrādes veidotājiem, jo režisora Regnāra Vaivara vērienīgās ieceres izdevies īstenot pēc nepilnu divu mēnešu saspringtiem mēģinājumiem.

Savu versiju par Rūdolfa Blaumaņa tēlu – Edgara un Kristīnes - sarežģītajām attiecībām Regnārs Vaivars iestudējis kā mūziklu. Režisors ir arī izrādes libreta un dzejas autors, pats veidojis scenogrāfiju un pat horeogrāfiju. Kārļa Lāča mūzikas partitūru uz skatuves dzīvā izpildījumā atskaņo mūziķu grupa.

“Tas muzikālais koncepts - man bija tā sajūta, ka es gribu pludināt ļoti daudzas, stipras, spēcīgas lietas un tajā pašā laikā saglabāt to balansu un ļaut viņām saspēlēties,” stāsta režisors.

Latviešu paražas un tradīcijas, apvienojot dinamiskas kustības un dziedāšanu, izrādē izspēlē 24 aktieru ansamblis, un to vidū arī astoņi Liepājas Universitātes aktiermākslas studenti. Savukārt Blaumaņa aprakstītā mīlas trijstūra samezglotās attiecības, laužot latviešiem ierastos stereotipus, mūziklā izdzied Agnese Jēkabsone, Gints Grāvelis un Sandis Pēcis.

“Tas bija mans un Regnāra mērķis - šo Kristīni padarīt dzīvu, vienkāršu, vitālu. Viņa taču ir vienkārša kalpone, parasts strādnieks un parasta sieviete, kura grib mīlēt, kura tiecas pēc mīlestības. Kura ir tādos gados, ka grib vīt to savu ligzdu. Viņa grib ģimeni, un es ļoti priecājos un es esmu lepna par savu Kristīni,” atklāj aktrise Agnese Jēkabsone.

“Ne velti ir tautā teiciens, ka visi dzērāji ir ļoti labi cilvēki. Bet, ja godīgi, tur ir nepieradinātības un brīvības trakums, kur rāmji neeksistē, neinteresē, ko par to padomās vai ko par to pateiks. Tu vari noķert kaut kādu tādu trakumu, ko citur varbūt nevari dabūt,” stāsta Gints Grāvelis.

Regnārs Vaivars pauž, ka vēlējies šo stāstu izstāstīt cilvēcīgāk: “Man liekas, [tas] ir diezgan necilvēcīgs, es tā uzskatu, diezgan amorāls. [..] Bet ja nu viņš ir jāstāsta, tad vajag stāstīt ļoti cilvēcīgi un atrast maksimāli daudz attaisnojumus tam, ka tiešām tā tas notiek. Un tie cilvēki ir laimīgi. Un viņi nedomā, ka sadara šausmīgas muļķības.”

Kaut arī izrādē piedalās Liepājas teātra trupai nepiederoši aktieri, “Purva bridējs ugunī” ir iekļauts Liepājas teātra repertuārā, tomēr šogad iestudējums būs skatāms vien sešas reizes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti