Kultūras ziņas

Bērnu operas "Amāls un nakts viesi" pirmizrāde

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Sveicam Leļļu teātra aktrisi Santu Didžus jubilejā!

Ar sparu uz priekšu! Kolēģi sveic Leļļu teātra aktrisi Santu Didžus jubilejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

28. martā dzimšanas dienā kolēģi sveic Latvijas Leļļu teātra skatuves Princesi un Karalieni, Sniegbaltīti un Raganu, Kazlēnu un Kaštanku, Neglīto pīlēnu un vienu no divām Lotiņām, un vēl un vēl… Tā ir spilgtā un enerģiskā aktrise Santa Didžus.

Tā kā teātrī pirmdienas aktieriem ir brīvās dienas, kolēģi gaviļnieci Santu Didžus suminās rīt, bet Latvijas Televīzijā jau šobrīd nododot apsveikumus un atklājot raksturīgāko par kolēģi.

"Santa, daudz laimes dzimšanas dienā! Lai tev jaukas izrādes šai sezonā! Lai daudz interesantu un sarežģītu darbu turpmākajās sezonās!" sveic aktieris Miķelis Žideļūns.

"Nu tad šņirru, šņerru, ar sparu uz priekšu, paliec tāda, kāda tu esi, nekad nezaudē ne grama no savas būtības,"

novēl aktieris Anrijs Sirmais.

Aktrise Dace Vītola savukārt: "Es novēlu Santai, lai viņas sekotāji būtu tādi kā viņa attieksmē pret pieredzi un pret zināšanām. Čau, Santa, lai tev forša dzimšanas diena!"

Santa Didžus Latvijas leļļu teātrī sāka strādāt 1994. gadā. Nospēlēto izrāžu skaits iestiepies ceturtajā desmitā, izveidoto raksturu amplitūda visplašākā, visspilgtāk izpaužoties raksturlomās.

"Santa ir ļoti tāda raksturotāja, lomas viņai ļoti garšīgas sanāk. Viņa ļoti pedantiski pieiet visam, ko viņa dara.

Katru mazāko, niecīgāko tārpiņu viņa izstrādās, viņam atradīs visu pamatojumu, motivāciju," kolēģi raksturo Miķelis Žideļūns.

''Viņai ir laba asinsrite, viņa ir ieinteresēta tajā, ko dara, Santa nekad nezaudē modrību attiecībā uz savu lomu un arī attiecībā uz izrādi kopumā," teic Dace Vītola. "Man Santa ļoti patīk raksturlomās, viņa ir tik aizkustinoša. Tās ir tās lomas, kurās viņa izliek kaut ko no savas dzīves, savas pieredzes, ko viņa citādi nevar. [..] Es nezinu, kur viņai ir tās rezerves šīm lomām, tas laikam ir galvenais, ko es gribu pateikt – nāciet skatīties Santas rakstur- un komiskās lomas, viņai ir arī varoņlomas, piemēram, Kaštanka, par kuru viņa ir dabūjusi vairākas balvas, bet mani tieši kā cilvēku uzrunā viņas raksturlomas."

"Es Santu uztveru savā ziņā kā skolotāju," saka aktieris Anrijs Sirmais. "Viņa ir mērķtiecīga, viņa ir ambicioza uz profesiju, un tas ir labi. Un viņa ir ļoti saprotoša. Es cienu viņas viedokli. Viņa nav no tām, kas atļausies improvizēt, ja vien tas nebūs sarunāts kolēģu starpā, ka darīsim tā, vai pamēģināsim šādi; es zinu, ka mēs tai pašā "Princesē uz zirņa", es saku: "Es uztaisīšu mazu knifiņu, un tad jau skatīsimies, kā būs," es zinu, ka viņa manu knifiņu momentā noķers un uzreiz atspēlēs."

Santa Didžus ir dzimusi Talsos, augusi Stendē, vēlāk mācījusies Talsu vidusskolā, pēc kuras pabeigšanas iestājusies Latvijas Kultūras akadēmijas Leļļu teātra aktieru kursā. 2008. gadā pabeigusi maģistra studijas režijā, iestudējot diplomdarba izrādi "7dienas. Genesis", kas ieguva Spēlmaņu nakts nomināciju "Gada izrāde bērniem".

Jau teju 30 gadus Santa Didžus ir Latvijas Leļļu teātra aktrise, veidojot smalkas un tehniski sarežģītas lomas vairākos desmitos iestudējumu, starp kuriem nozīmīgākie: Karaliene – Hansa Kristiana Andersena "Princese uz zirņa", Vadātājs – Lindas Rudenes "Puscilvēki", Vecmāmiņa – Ēriha Kestnera "Emīls un Berlīnes zēni", Džīna – Ģirta Šoļa "Pēdu dzinējs Caps", Rasas laumiņa, Ragana – M. Stāraste "Kas notiek Dižmežā?", Pamāte, Feja Meluzīne – Šarla Pero "Pelnrušķīte", Lūvise – Astridas Lindgrēnes "Ronja – laupītāja meita", Skolotāja, Grānberga kundze – Astridas Lindgrēnes "Pepija Garzeķe", Klāra, Mazā laupītāja – Hansa Kristiana Andersena "Sniega karaliene", Bailulis – Brāļu Grimmu "Sniegbaltīte un septiņi rūķīši", Nora – Viljama Šekspīrs "Romeo un Džuljeta", Kaštanka – Antona Čehovs "Kaštanka", Ilza – Franka Vēdekinda "Pavasara atmoda", Sniegbaltīte – Georgija Landau "Sniegbaltītes skola", Pīlēns – Hansa Kristiana Andersens "Neglītais pīlēns", Lote – Ēriha Kestnera "Divas Lotiņas", kā arī lomas izrādēs "Trīs sivēntiņi un vilks", "Sarkangalvīte un vilks", "Joka pēc alfabēts", "Zaķīšu pirtiņa", "Slavenais pīlēns Tims", "Kazanova", "Kazlēns, kas prata skaitīt līdz 10" un daudzas citas.

Par Imudženas lomu Šekspīra "Simbelīnā" Latvijas Leļļu teātrī 1999./2000. gada "Spēlmaņu naktī" Santai Didžus piešķirta balva "Labākā jaunā aktrise", tāpat balvu "Labākā jaunā aktrise" viņa ieguvusi V Starptautiskajā bērnu un jauniešu festivālā "Banaanikala 2000", Tallinā, Igaunijā. 2017. gadā par titullomu izrādē "Kaštanka" Santa Didžus saņēmusi labākās aktrises balvu Starptautiskajā teātru festivālā VALISE (Lomža, Polija).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti