Ar skolēniem kopā izdzīvo «nāves ēnu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Dirty Deal Teatro” turpina bērniem un jauniešiem veltīto izrāžu ciklu „Līdz 18”. Šonedēļ pirmizrādi piedzīvojusi 5.-8.klašu skolēniem paredzēta izrāde „Nāves ēnā”. Tās pamatā ir pazīstamās Blaumaņa noveles motīvi, taču izrāde veidota kā spēle, kurā skolēniem ir aktīvi jāiesaistās un jāatrisina dažādi uzdevumi.

Izrādes režisore ir Paula Pļavniece, bet aktieri jeb spēles vadītāji - Andrejs Znotiņš un Jānis Polozkovs.

Saņēmuši apstiprinošās atbildes, aktieri Jānis Znotiņš un Andrejs Polozkovs uzaicina Rīgas Doma kora skolas 7.klases audzēkņus izspēlēt un varbūt pēc saviem ieskatiem pārrakstīt noveli „Nāves ēnā”. Visi dodas uz zāli, kuras centrā ir improvizēts ledus gabals. Mobilie telefoni tiek nolikti malā, un skolēniem ir jāiztēlojas, ka viņi ir nonākuši ekstremālā situācijā - uz atlūzuša ledus gabala, kas iepūsts jūrā.

Pēc apspriešanās skolēni izdomā, ka viņi centīsies pievērst uzmanību ar skaļu kliegšanu un dzīvās piramīdas izveidošanu un tas arī tiek īstenots. Tālāk skolēnus sagaida vēl virkne citu uzdevumu - viņiem ir jāizdomā, kā viņi saglabās siltumu, ko darīs, kad sāks izbeigties ēdiens, kādā veidā vēl dos ziņas par savu situāciju kādiem tuvumā esošiem kuģiem. Visbeidzot tiek izspēlēta arī situācija, kad ierodas laiva ar zvejniekiem, kas var izglābt tikai 15 cilvēkus, - jāsaka, skolēni situāciju izvēlas risināt visai vardarbīgā veidā.

Kad spēle izspēlēta, skolēni ar lielu interesi noklausās savu pārrakstīto Blaumaņa noveli. Pēc izrādes skolēni atzīst, ka viņus piedzīvotais ļoti aizrāvis:

„Bija daudzas reizes interesantāk nekā es domāju. Tur māca par izdzīvošanu, par to, kā cilvēkiem saliedēties. Visgrūtāk atrisināmā situācija bija beigās, kad bija jāizvēlas, kurus uz laivas laist un kurus nelaist. Tas bija ļoti grūti, kaut arī mēs šo situāciju atrisinājām ātri”.

Aktieri Jānis Znotiņš un Andrejs Polozkovs atzīst, ka šis ir ļoti neparasts žanrs, jo viņiem visu laiku ir jābūt gataviem improvizācijai un bērnu radītiem pārsteigumiem.

„No bērniem ir atkarīgs tas, kā mēs uzvedamies, bērni veido gan izrādi paši, gan arī savu stāstu. Tā kā mēs šeit īsti nemaz nedrīkstam saukties par aktieriem, mēs esam izrādes vadītāji vai spēles vadītāji. Bērni vienmēr atrod ko tādu, kas mums pat prātā nav ienācis, viņi ir pārsteidzoši”.

 Izrādes režisore Paula Pļavniece ir iepriecināta gan par skolēnu oriģinālājām idejām, gan to, ka izdodas īstenot izrādes mērķi - ar atraktīviem paņēmieniem ieintersēt skolēnus par mūsu klasikas darbiem.

„Nāves ēnā” iekļaujas DDT veidotajā izrāžu ciklā „Līdz 18”, kura mērķis ir bērnus un jauniešus ieienteresŗ par latviešu klasiku. Ciklā jau tapis iestudējums „Baltā grāmata” un nākamā ir iecere par izrādi, veltītu Latvijas kultūras kanonam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti