Ar Šekspīra komēdiju sevi piesaka Radošo projektu teātris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Savai pirmajai pirmizrādei – Šekspīra komēdijai „Liela brēka, maza vilna” - gatavojas „Radošo projektu teātris”. Tas ir visai neparasta veida teātris Latvijā, kas pulcina dažādu nozaru cilvēkus, kurus visus vieno teātra mīlestība. Ideju par to uz Latviju atvedusi Džeina Feldberga, kura pirms neilga laika Eseksas universitātē Anglijā absolvējusi aktiermeistarības un kopienas teātra kursu.

Radošo projektu teātris sevi pieteiks 28.martā ar Šekspīra „Liela brēka, maza vilna” pirmizrādi. Taču tā nebūs tikai vienkārši izrāde, jo arī pirms un pēc tās skatītāji būs aicināti pilnībā nodoties 16.gadsimta Dienviditālijas noskaņai, kāda tā būs – to uzbur teātra idejas autore Džeina Feldberga:

„Būs Šekspīra sonetu stūrītis, kā arī iespēja uzrakstīt kādu slepeno vēlējumu par mīlestību. Būs arī Amors, kas šos vēlējumus iznēsās dažādiem svešiniekiem. Tā kā, iespējams, ka jūs vienā brīdī, pastaigājoties pa tirgus laukumu, pēkšņi saņemsit vēstuli, kurā vēstīts, ka mīlestība ir tik skaista kā saule… Vārdu sakot, būs dažādi pārsteigumi. Ir apsolījis būt arī viens puisis no Itālijas, tieši no Sicīlijas - jo arī izrāde notiek Sicīlijā, un šis puisis piedāvās nobaudīt itāļu medus bumbiņas, brušetas un, iespējams, arī itāļu sierus. Tā kā tur būs gan virtuve, gan senā mūzika. Pēc izrādes viduslaiku dejas visiem interesentiem mācīs seno deju grupa „Ballare”.”

Tādējādi pēc Džeinas Feldbergas iniciatīvas Latvijā tiks iedzīvināts tā sauktais kopienu teātris, kuram raksturīgs tas, ka tajā apvienojas ļoti dažādi teātri mīloši cilvēki. Veidojot teātra projektus, viņi visu dara paši – ne tikai spēlē izrādi, bet arī veido scenogrāfiju, tērpus, marketingu un vēl daudzas citas lietas.

Džeina Feldberga ideju par šādu teātri atvedusi no Eseksas universitātes Anglijā, kur pirms neilga laika pabeigusi aktiermeistarības un kopienas teātra kursu.

Pirmais piedāvājums Latvijas skatītājiem būs Šekspīra luga „Liela brēka, maza vilna”, kuru Džeinas vadībā veido 35 radoši cilvēku no visdažādākajām nozarēm:

„Mums Anglijā mācīja, ka nav nekas trakāks kā Šekspīrs, kas tiek „taisīts” tāds ļoti augsts, neaizsniedzams, tāls. Jo īstais Šekspīrs ir – cilvēkiem no sirds uz sirdi. Kā viņu agrāk arī ir spēlējuši,” saka Džeina Feldberga.

Izrādes mēģinājumā galveno mīlētāju Klaudio un Hero lomās iejūtas Andris Gauračs un Marta Vīksne. Andris ir programmētājs un datorgrafiķis, arī Martas ikdiena paiet darbā, bet teātris abiem ir sirdslieta.:

„Man te patīk. Nu, ziniet, kā katram ir kāda nodarbe ārpus darba, un man vienkārši patīk teātri spēlēt,”saka Andris Gauračs, un viņam piekrīt Marta Vīksne: „Man pašai jau no bērnības ļoti ir paticis tēlot, un šeit ir vieta, kur to var īstenot kopā ar citiem entuziasma pilniem cilvēkiem”.

Radošo projektu teātrī iesaistījies arī mūsu ilggadējais Latvijas Radio kolēģis Dzintris Kolāts, izrādē atveidojot Hero tēva Leonato lomu:

„Es jau no seniem laikiem esmu gribējis būt par tādu kā spēlētāju, jo būtībā arī visa dzīve ir teātris, kur mēs spēlējam dažādas lomas. Es jau vēl skolas laikā braucu uz Rīgu stāties kinoaktieru studijā, toreiz es tur netiku, bet es tiku Radio. Nu, lūk, un tad es tagad piepildu savu sapni”.

28. martā Spīķeros neparasta būs arī pirmā Radošo projektu teātra pirmizrāde Spīķeros, jo tiks spēlētas divas izrādes pulksten 13.00 un 18.00, bet pirms un pēc tām skatītāji varēs iejusties 16.gadsimta tirgus laukuma atmosfērā. Vasarā teātris plānojis sniegt izrādes arī ārpus Rīgas.

Projekta ieņēmumi tiks novirzīti bez vecāku gādības palikušo bērnu atbalstam – vasaras radošo nometņu organizēšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti