Ar latviešu šausmu stāstiem un valodu saspēli jauno sezonu sāk Daugavpils teātris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jau oktobrī šīs sezonas pirmizrāžu aili Daugavpils teātrī atklās režisora Georgija Surkova iestudējums "Latviešu šausmu stāsti".

Ar latviešu šausmu stāstiem un valodu saspēli jauno sezonu sāk Daugavpils teātris
00:00 / 04:59
Lejuplādēt

Jaunas, tikko uz dēļiem liktas krāsas smarža uz skatuves uzreiz nepārprotami liek domāt par kaut ko jaunu arī radošajā plaknē Daugavpils teātrī, jo, kā saka teātra direktors Oļegs Šapošņikovs, jaunā sezona sākusies: "Par pārsteigumu var nosaukt vienu no jaunā repertuāra sastāvdaļām – tas ir Georgija Surkova iestudējums "Latviešu šausmu stāsti". Es katru dienu nāku uz teātri un prasu aktieriem: "Nu, jau ir šausmīgi un bailīgi?" Bet nē, vēl neesot sasnieguši to pakāpi (smejas), kad pašiem bail. Man pašam šī izrāde ar tādu salikumu, ko piedāvāja režisors Georgijs Surkovs, ir pārsteigums, un šis pārsteigums noteikti nodosies arī tālāk.

Redzēju, cik pārsteigti bija arī aktieri, kad paziņoju šo nosaukumu, tad ceru, ka pārsteigti būs arī skatītāji."

Skatītājiem vilties neliksim, pārliecinoši un dzīvespriecīgi saka no mēģinājuma zāles iznākusī Daugavpils teātra aktrise Kristīne Veinšteina: "Man patīk, ka mūsu teātris vienmēr kaut ko meklē un katru reizi piedāvā kaut ko jaunu. Arī šogad. Šoreiz tie būs šausmu stāsti, mēs tādi eksperimentētāji, un man prieks, ka Oļegs mums ļauj visiem eksperimentēt un radīt kaut ko neparastu. Principā literatūrā to reti piemin, un padomju laikā vispār nevarēja būt tāda literatūra. Es priecājos, ka ir kaut ko tādu uzrakstījuši un tiešām šausmīgu. Man pašai pārsteigums bija, ka latviešiem šausmas asociējas ar miglu un vēju. Mums nav nedz čūsku, nedz zirnekļu, bet mums ir vējš un migla."

Tās ir latviešu mentālās šausmas. Bet kopumā aktieri jaunajā sezonā Daugavpils teātrī jūtas iedvesmas pilni.

"Mums viss ir forši, mēs gribam strādāt un ļoti ceram, ka kovids būs sadzīvojis ar mūsu sabiedrību un vairs nebūs ierobežojumu, un teātris un kultūras iestādes netiks slēgtas, un mēs varēsim nākt pie skatītāja, un skatītāji varēs nākt pie mums. Jo mēs tā ilgojamies pēc tā satikšanās prieka, tas ir kaut kas fantastisks," uzsver Kristīne Veinšteina.

Uz fantastiskām sajūtām teātrī šajā sezonā aicinās ne viens vien iestudējums, intriģējoši saka Daugavpils teātra direktors Oļegs Šapošņikovs: "Pārsteiguma elementus varam atrast, ja runājam par Gunāra Priedes lugas "Zilā" iestudējumu krievu valodā Ivara Lūša režijā. Šis būs pirmais gadījums, vismaz pēdējo 10 gadu laikā Daugavpils teātrī, kad mēs latviešu klasiku, latviešu dramaturģiju iestudējam krievu valodā.

Man prieks, ka šī ļoti nopietnā, dziļā, gudrā lugā nonāks līdz mums."

Daugavpils teātra direktors Oļegs Šapošņikovs
Daugavpils teātra direktors Oļegs Šapošņikovs

Vēl viena gudrības pilna izrāde šajā sezonā nonāks arī pie mazajiem skatītājiem, un tas būs "Sprīdītis" latgaliešu mēlē.

"Šis būs gadījums, kad tik labi pazīstamā pasakā varoņi runās latgaliski, to piedāvās režisors Māris Korsietis," atklāj teātra direktors.

Valodu spēles vai saspēles ir šīs jaunās sezonas Daugavpils teātra viena no intrigām, šoreiz piedāvājot angļu klasiķa Viljama Šekspīra "Makbetu".

"Mums izdevās nodrošināt sadarbību ar britu aktieri, režisoru, aktiermeistarības un skatuves runas pasniedzēju Polu Gudvinu (Paul Goodwin)," stāsta Šapošņikovs. Teātrī taps starptautisks projekts – Viljama Šekspīra lugas "Makbets" iestudējums oriģinālvalodā, kurā kopā ar Daugavpils teātra aktieriem piedalīsies arī Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas studiju programmas "Teātra māksla" 2. kursa audzēkņi un pieaicinātie viesmākslinieki.

Radošums neizpaliek bez pragmatisma. Arī iestudējumu tapšanas procesā, raugoties uz jauno sezonu, saka Daugavpils teātra vadītājs: "Mēs nevaram garantēt, ka pandēmija mums atkal neieviesīs kādas korekcijas. Mēs esam piesardzīgi, kad kaut ko plānojam.

Tagad jābūt tiešām praktiski domājošiem."

Uz pirmo izrādi šajā sezonā Daugavpils teātris aicinās 1. oktobrī, un tie būs "Latviešu šausmu stāsti".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti