Kultūra

Muzeju naktī piedalīsies 172 muzeji un sabiedriskās dzīves veidotāji visā Latvijā

Kultūra

Pieminekļu aizsardzības inspekcija atliek lēmumu par TEC-1 statusu

Ar "Kazanovas" iestudējumu Leļļu teātrī atgriezīsies izrādes pieaugušajiem

Ar «Kazanovas» iestudējumu Leļļu teātrī atgriežas izrādes pieaugušajiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pagājuši septiņi gadi kopš Latvijas Leļļu teātrī pēdējoreiz tika iestudēta kāda izrāde tieši pieaugušajiem. Jaunā galvenā režisora Ģirta Šoļa vadībā teātris apņēmies mainīt priekšstatu par leļļu teātri kā, pirmkārt, bērniem domātu teātra mākslas formu. Maija beigās teātra repertuārā ienāks Andra Kalnozola iestudējums „Kazanova”, kas paredzēta tikai skatītājiem no 16 gadu vecuma. Arī nākamajās sezonās jau ieplānotas vairākas izrādes tieši pieaugušo auditorijai.

Ar stāstu par 18.gadsimta dēkaini un pasaules apceļotāju Džakomo Kazanovu Leļļu teātris sācis mērķtiecīgi paplašināt sava repertuāra robežas, izrādes pieaugušajiem ieviešot nevis kā eksotisku izņēmumu, bet kā regulāru praksi.

„Pēdējos 10-20 gadus, ja ne pat vairāk, ir sanācis tā, ka ļoti bieži pieaugušie savus bērnus atstāj šeit uz izrādi un tajā laikā iet darīt kaut ko citu, uzskatot, ka tas, kas šeit notiek, nav domāts viņiem,”

Pārmaiņas notiek galvenā režisora Ģirta Šoļa vadībā, kuram šī ir pirmā sezona šai amatā. Šolis pirms 12 gadiem absolvēja līdz šim pēdējo tieši Leļļu teātrim gatavoto aktieru kursu Kultūras akadēmijā un kopā ar kolēģiem izveidoja teātra apvienību „Umka.lv”, jo Leļļu teātrī viņu idejas pieaugušo auditorijai toreiz neesot pieņemtas.

„Mēs ļoti, ļoti cerējām, ka arī šeit kādreiz kaut kas varētu izkustēties, un nu tas brīdis ir klāt. (..) Pēc manas pieredzes saistībā ar dažādām citvalstu teātra grupām, leļļu teātris nav tāds nodalāms pasākums. Galu galā leļļu teātris ir viena no pirmajām teātra formām vēsturē. Bet tā nu ir sanācis, ka mēs šeit par pieaugušajiem esam aizmirsuši. Lai gan pēc savas dziļākās būtības leļļu teātris nav saistāms tikai ar bērnu auditoriju,” skaidro Šolis.

Pirmo pieaugušo izrādi, kas pēc septiņu gadu pauzes atkal būs Latvijas Leļļu teātra repertuārā, Šolis uzticējis veidot savam bijušajam „Umkas” kolēģim Andrim Kalnozolam. Viņš izvēlējies veidot stāstu par Kazanovu, rādot viņu ne tikai kā brunču mednieku, bet kā ļoti daudzpusīgu personību – matemātiķi, ārstu, juristu, abatu un spiegu.

Kazanovas lomai režisors uzaicinājis Jaunā Rīgas teātra aktieri Ģirtu Krūmiņu, ar ko sadarbojies arī iepriekš. Aktieris atzīst, ka iestudējuma procesā nācies atmest visus iepriekšējos priekšstatus par Kazanovas tēlu.

Iestudējuma „Kazanova” pirmizrāde Latvijas Leļļu teātrī gaidāma 26.maijā. Bet jau nākamās sezonas ievadā sekos nākamā pieaugušo izrāde – darbu pie Raiņa „Zelta zirga” sācis pasaulē pazīstamais leļļu teātra režisors Duda Paiva no Nīderlandes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti