Kultūras rondo

Vilhelms Purvītis – prestižā Rīgas pilsētas mākslas muzeja direktors

Kultūras rondo

Latvijas baznīcas pieskandina festivāls "Latvija - ērģeļu zeme"

Festivāla "Laiks dejot" tēma šogad - "draugi". Iepazīstina horeogrāfe Olga Žitluhina

Ar izrāžu, dejas īsfilmu un meistarklašu programmu sākas festivāls «Laiks dejot»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sācies ikgadējais starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls "Laiks dejot", kas ar daudzveidīgu izrāžu, dejas īsfilmu un meistarklašu programmu norisināsies dažādās Rīgas vietās un noslēgsies 21. jūnijā Stāmerienas pilī, informēja organizatori.

Festivāls šogad pievēršas tēmai "draugi", uzsverot, cik būtiski ir atbalstīt citam citu, uzturēt draudzību un satikties. Festivāla draugi un draugu draugi – individuāli mākslinieki un apvienības – Latvijā ierodas no tādām valstīm kā Lietuva, Igaunija, Šveice, Ziemeļmaķedonija, Somija, Ukraina, Bosnija un Hercegovina, Tanzānija, Argentīna, Horvātija, Norvēģija, Apvienotā Karaliste, Francija, Zviedrija un ASV.

Tikai pēdējā brīdī īpašu atļauju izbraukt no Ukrainas saņēmuši mākslinieki Antons Ovčiņņikovs un Jaroslavs Kainars. 17. jūnijā pulksten 19.00 galerijā "Noass" būs skatāma multidisciplinārā mākslinieka Antona Ovčiņņikova veidotā filma "Monohroms", kurā viņš analizē šobrīd aktuālo kara pieredzi. "Nolēmu uzfilmēt dažus improvizāciju video, lai no malas paskatītos uz pārvērtībām, kas notikušas ar manu ķermeni. Visu laiku pirms tam jutos pilnīgi paralizēts – nevarēju piespiest sevi kustēties vai vispār kaut ko darīt. Vienīgais, ko varēju darīt, bija rakstīt dzeju – pēkšņi domas un jūtas sāka pieņemt vārdu formu. (..) Šķita, ka ir svarīgi iemūžināt šo mirkli. Nebija neviena, kas man palīdzētu, un man pašam bija jāorganizē visi procesi – filmēšana, montāža un mūzikas rakstīšana. Tā radās šī filma," stāsta mākslinieks. Turpat "Noasā" būs skatāma arī Jaroslava Kainara solo izrāde "Anihilācija". Darbā viens no labākajiem mūsdienu Ukrainas dejotājiem nokļūst īpašā stāvoklī, kurā spēj uztvert visneredzamākās ārpasaules vibrācijas.

Pirmoreiz festivālā būs skatāma Āfrikas deja – Tanzānijas apvienības "Nantea Dance Company" izrāde "Brīdis – Wakati" 17. jūnijā pulksten 21.00 Eduarda Smiļģa Teātra muzejā. Savukārt jau seni festivāla draugi un regulāri viesi ir somu apvienība "Gruppen Fyra", kas ieguvusi publikas simpātijas ar saviem humora caurstrāvotajiem darbiem. 13. jūnijā pulksten 19.00 Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā "Zirgu pasts" būs skatāma viņu traģikomiskā izrāde "Soiree" ("Sarīkojums").

"Laiks dejot" programmā iekļautas ne tikai dažādu valstu izrādes, bet arī projekti, kuros satiekas starptautisks mākslinieku sastāvs. Laikmetīgās dejas, mūzikas un gaismas performance "Tornado" (horeogrāfi Olga Žitluhina, Valērijs Oļehno), pirmizrādi piedzīvoja 2020. gada decembrī, bet kopš tā laika turpinājusi attīstīties, piesaistot tādus māksliniekus kā mūziķi Juris Kaukulis, Liene Dobičina, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš un kostīmu māksliniece Šeila. "Tornado" iecere ir kustībā iniciēt māksliniecisku sinerģiju, vienā procesā ap laikmetīgo deju apvienojot dažādas mākslinieciskās prakses. Festivāla ietvaros performancē piedalīsies ne tikai liels skaits dažādu paaudžu Latvijas dejotāju, bet arī "Laiks dejot" ārvalstu viesi, un kopā visi iegriezīs tornado virpuli vēl nebijušā vērienā. "Tornado" notiks kultūras centrā "Hanzas perons" 15. jūnijā.

Savukārt darbā "RAZDEDAUCH" Eiropas Savienības "Radošā Eiropa" projekta "BET – Body Experience Time through 45+" ietvaros satikās nobrieduši dejas mākslinieki no Skandināvijas un Baltijas valstīm, kā arī Apvienotās Karalistes. Darbs lielā mērā iemieso festivāla "Laiks dejot" būtību, uzsverot, ka kaut kas jēgpilns rodas vienmēr, kad mēs esam klātesoši mirklī cits ar citu. Šajā projektā tiek svinēta atziņa, ka deja un dejošana pieder ikvienam – jebkurā vecumā. Festivāla "Laiks dejot" noslēgumā, 21. jūnijā, pulksten 18.00 un 21.00 izrāde apdzīvos un apdejos visu Stāmerienas pils kompleksu. Pēc otrās izrādes skatītāji aicināti saulgriežu noskaņās baudīt mūziku pils parkā.

Būtiska "Laiks dejot" sastāvdaļa ir daudzveidīgu meistarklašu programma, kurā mācīties dažādas dejas tehnikas aicināti ne tikai profesionāļi, bet arī citi interesenti ar priekšzināšanām un labu sagatavotību dejā. Vairums meistarklašu pasniedzēju ir festivāla izrāžu horeogrāfi un dejotāji, līdz ar to dalība klasēs ļauj labāk iepazīt šo mākslinieku personības un darba metodes. Vienu no meistarklasēm kompozīcijā un improvizācijā vadīs ievērojamais ASV horeogrāfs Marks Haims – Marka Haima dejas un teātra (Sietlā, Vašingtonā) mākslinieciskais direktors. Viņš radījis jaundarbus tādām dejas kompānijām kā Nīderlandes Dejas teātris, Frankfurtes balets, Limona Dejas kompānija, "Joffrey II Dancers", "Rotterdamse Dansgroep" u. c. Marka Haima soloprojekts "The Goldberg Variations" ("Goldberga variācijas") prezentēts Amerikas dejas festivālā (ADF), "Danspace" projektā Sv. Marka baznīcā, Džona F. Kenedija centrā, "On The Boards" un citviet ASV, Eiropā un Āzijā. Marka Haima jaunākais darbs "This Land Is Your Land" ("Šī zeme ir tava zeme") atklāja festivālu "ArtDanThe" Parīzē, kā arī izrādīts Džoisa teātrī Ņujorkā un Nešera mākslas muzejā. Marks kā pasniedzējs strādājis daudzās universitātēs Ziemeļamerikā, Dienvidamerikā, Eiropā un Āzijā.

Kā īpašu festivāla viešņu organizatori izceļ leģendāro horeogrāfi Viju Vētru. Tikšanās ar indiešu sakrālās dejas aizsācēju Latvijā noslēgs festivāla Rīgas programmu sestdien, 18. jūnijā, Eduarda Smiļģa Teātra muzejā.

Plašākā informācija par festivālu un pilna norišu programma "Laiks dejot" mājaslapā un "Facebook" lapā.

Festivālu rīko biedrība "Party" sadarbībā Latvijas Kultūras akadēmiju, palīdzot Horeogrāfu asociācijai un Latvijas Dejas informācijas centram.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti