Ar izrādi par dzīvi Gulaga nometnē Rīgā viesosies Maskavas teātris «Teatr.doc»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

20. un 21.oktobrī plkst. 19 Jaunā Rīgas teātra zālē Talsu ielā tiks rādīta Kirovas Dramatiskās laboratorijas un Maskavas dokumentālā teātra "Teatr.doc" izrāde "Vjatlags", kuras pamatā ir latvieša Artura Stradiņa 1942.gadā izsūtījumā Vjatlagā veiktie pieraksti. Pēc izrādes 20. oktobrī notiks saruna ar izrādes veidotājiem.

Vjatlags jeb Vjatkas labošanas darbu nometne bija viena no lielākajām Gulaga (krievu valodā: GULAG - glavnoe upravlenie ispraviteļno trudovih lagerei (labošanas un darba nometņu galvenā pārvalde)) soda nometnēm Kirovas apgabala ziemeļos. No 1938. līdz 1956. gadam tur bija ieslodzīti ap 180 tūkstoši cilvēku, no kuriem 6979 bija latvieši. Vjatlagā gāja bojā 18 000 cilvēku.

Izrāde "Vjatlags" ir Artura Stradiņa 1942.gada dienasgrāmatas lasījums, kas atklāj vienu gadu nometnes dzīvē.

Latviešu zemnieks Stradiņš tika apcietināts 1941.gadā par darbību nevalstiskā organizācijā. Vjatlagā Stradiņš pavadīja desmit gadus, pēc tam tika pārvietots uz Sibīriju. Katru lēģerī pavadīto dienu Stradiņš fiksēja īsās piezīmēs uz papirosu papīriņiem. Šajās piezīmēs ir visa dzīve un nometnes monotonais ritms - darbs mežā, nometnes slimnīca, zādzības barakās, īsas sarunas ar ieslodzījuma biedriem. Daudz detaļu par pārtikas un maizes devām, klusi pieminēta cietuma biedru nāve. Stradiņa dienasgrāmatā atklājas tas domāšana un dzīvesveids, ko padomju vara tiecās iznīcināt.

Kā norāda Latvijas Jaunā teātra institūta pārstāvji, "Vjatlags" savā ziņā ir anti-izrāde. Tajā nav acīmredzamas dramatiskas darbības. Visa uzmanība ir koncentrēta uz tekstu: kluss, kalsns vīrietis - izrādes režisors un aktieris Boriss Pavlovičs - lasa īsos pierakstus uz miniatūrajiem papīriņiem. Izrādes formas galējais askētisms ir principiāla pozīcija, jo īsās piezīmes par nometnes dzīvi nepieļauj māksliniecisku interpretāciju. Izrādes notikums ir fakts, ka vēstījums, kas adresēts nekurienei, bet kam, pateicoties brīnumam, izdevās izkļūt ārpus koncentrācijas nometnes robežām un kas šodien satiekas ar mums.

Izrādei "Vjatlags" ir vēl kāds slānis. Tā tika iestudēta laikā, kad Maskavā sākās tiesas prāvas pret Bolotnajas laukuma protestu dalībniekiem. Izrādes aktrises Jevgēņijas Tarasovas vīrs Leonīds Kovjazins "Bolotnajas lietas" sakarā cietumā pavadīja vairāk nekā gadu. Leonīdu Kovjazinu amnestēja, bet septiņiem viņa domubiedriem piesprieda reālus cietumsodus. Šis notikums Gulaga dienasgrāmatas vieno ar mūsdienām un atgādina, ka nekas nav beidzies.

"Vjatlags" bija nominēts Krievijas teātra apbalvojumam "Zelta maska" 2013./2014.gada sezonā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti