Ar izrādi «Neglītais pīlēns» Leļļu teātrī debitē Dmitrijs Petrenko

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

14.februārī ar jauniestudējumu "Neglītais pīlēns" Latvijas Leļļu teātrī debitēs režisors Dmitrijs Petrenko. Hansa Kristiana Andersena pazīstamo pasaku viņš iestudē ar teātra krievu trupu.

Latvijas Leļļu teātra repertuārā bērnu literatūras klasika vienmēr ieņēmusi nozīmīgu vietu, tai skaitā arī tādi dāņu pasaku meistara Hansa Kristiana Andersena darbi kā "Īkstīte", "Sniega karaliene" un "Meitene ar sērkociņiem". 1843.gadā publicētā literārā pasaka par mazo, vientuļo pīlēnu, kurš patiesībā nemaz nebija pīlēns, bet gan gulbis, ir daudzu paaudžu iemīļota lasāmviela. Tā tikusi adaptēta gan dažādos mūzikas žanros, gan animācijā, gan arī teātrī citviet pasaulē, taču Latvijas Leļļu teātrī tiek iestudēta pirmo reizi.

"Neglītais pīlēns" būs režisora Dmitrija Petrenko, tēlnieces Lienes Mackus (scenogrāfija un lelles), Monpeljē arhitektūras skolas studenta Gata Grāvera (mūzika) un dramaturga Matīsa Gricmaņa kopdarbs. Iestudējuma tēlus iedzīvinās krievu trupas aktieri - Jūlija Meščerjakova, Jurijs Luniks un Kristīna Varša.

Dmitrijs Petrenko teātra režijā debitējis 2011.gadā ar izrādi "Mākonis biksēs" "Dirty Deal Teatro". Par jauno iestudējumu Latvijas Leļļu teātrī viņš saka: "Mūsu radošā komanda bērnu auditorijai izvēlējās iestudēt vienu no pazīstamākajām Andersena pasakām. Izrādes tēma ir cilvēka pieaugšana. Tas ir sāpīgs un nežēlīgs ceļojums, tikai pārvarot kuru cilvēks var pa īstam pieaugt un sāk apzināties sevi. Mūsu izrādē Neglītais pīlēns ne tikai atrod "savus cilvēkus", bet arī apzinās, ka viss šis garais ceļš, ko viņam liek noiet autors (liktenis, Dievs?) ir tas, kas viņš patiesībā ir."

Sadarbībā ar mākslinieci Lieni Mackus režisors mēģinājis meklēt skatuvisko risinājumu, kas palīdzētu bērniem uztvert izrādes tēmu. Iestudējuma lelles - objekti - atgādina baltas skulptūras, to uzdevums ir rosināt bērnu un arī viņu vecāku iztēli, lai stāsts risinās katram savs un katram par sevi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti