Kultūras rondo

Festivāls "ORGANismi" apliecina ērģeļu kā koncertinstrumenta dažādību

Kultūras rondo

Animācijas filmu piedāvājums Rīgas starptautiskajā kino festivālā

Ar instrukciju izrādi "Ohh" dramaturgs Jānis Balodis debitē režijā

Ar instrukciju izrādi «Ohh» dramaturgs Jānis Balodis debitē režijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

“Dirty Deal Teatro” 11. oktobrī pirmizrādi piedzīvos instrukciju izrāde "Ohh”. Tā skatītāju aizved bērnībā, kurā ikviens no mums ir saņēmis neskaitāmas pamācības. Ar izrādi kā režisors debitē dramaturgs Jānis Balodis, kurš pašlaik turpina studijas teātra skolā Amsterdamā.

Izrāde arī sākas ar instrukciju - tās dažkārt jālasa pašiem skatītājiem un jābūt gataviem tās arī pildīt. Piemēram, uz lapas jāuzraksta bērnības iela vai mājas nosaukums. Un tālāk jau jāļaujas notikumu gaitai.

Izrāde "Ohh” atklās “Dirty Deal Teatro” jauno sadaļu "Ieraugi pirmais”, kas apvienos jaunākās paaudzes mākslinieku pirmos darbus profesionālajā teātrī. Izrādes režisors Jānis Balodis šobrīd studē maģistrantūrā vienā no prestižākajām teātra skolām Eiropā – DAS Teātra maģistra programmā Amsterdamas Teātra un dejas akadēmijā.

“To nesauc par režiju, bet esam teātra veidotāji. Nosacījums – veido pats savu darbu. Kas notiek, uzņemoties atbildību šo procesu virzīt, nākt ar ideju,” iepazīstina Jānis Balodis.

Darbu pie izrādes „Ohh” Balodis sācis vasarā.

"Kad tu nāc uz teātri, liela daļa ir galvā, ka tu atvērsi durvis, ienāksi iekšā zālē, apsēdīsies, nodzisīs gaisma, sāksies, tu klusējot sēdēsi un skatīsies teātri. Tā ir tā pati instrukcija, tikai vispārpieņemta," par instrukciju lomu izrādē stāsta Balodis.

"Ja būtu teātrī 16.- 17. gadsimtā Anglijā, mēs zinātu, ka varam iziet ārā pēc alus un atnāk atpakaļ. Ja būtu antīkajā Grieķijā, mēs arī zinātu kaut kādas citas instrukcijas. Tas nav nekas īpašs - tas ir teātris.”

Izrādes radošo komandu veido Jānis Balodis, Ieva Kauliņa, Agris Krapivņickis, Ivars Krasts, Viesturs Balodis un Andris Landaus.

"Jā, bērnībā ir saņemtas instrukcijas. Meklējām brīžus, ko atceramies, kur savienotos instrukciju daļa, un reizēm tu vari uzbūvēt kaut ko, kur to izjūti. Tas ir savākts no mums un, protams, fantāzija arī ir klāt," atzīst Balodis.

Viņš norāda, ka izrādes pamatā nav luga, bet tas, ko var dēvēt par izrādes darbības scenāriju. Jāņa Baloža līdzšinējā teātra pieredze bijusi galvenokārt kā dramaturgam.

"Tie visi, kas ir šajā grupā, ir strādājuši teātrī 10 - 15 gadus vismaz. Skolā neuzņem jaunāku par 25 gadiem. Tu esi kādu brīdi kaut ko darījis, un tu mēģini meklēt, kā tālāk. Tā prakse ir viena lieta, kas saglabājās un turpinās, bet tā atbildība, ka veido pats, tas ir citāds process. Nāk klāt ļoti daudzi jautājumi, kas ir sarežģīti, bet ir arī interesanti," par mācībām Amsterdamā stāsta Balodis.

“Dirty Deal Teatro” vadītāja Anna Sīle atgādina, ka jau no pirmsākumiem teātris ir atvērts sadarbībai ar jauniem māksliniekiem, ar viņu pirmajiem mēģinājumiem. Tam atvērta arī šīs sezonas jaunā sadaļa „Ieraugi pirmais”.

"Mēs kopš pašiem pirmsākumiem esam koncentrējušies sadarbībai ar jaunajiem māksliniekiem," uzsver Sīle. "Nu jau daļa no šiem jaunajiem māksliniekiem ir izauguši, kļuvuši ļoti lieli mākslinieki, tomēr mēs ik pa laikam atgriežamies pie savām saknēm un dodam iespēju jaunajiem teātra profesionāļiem veidot darbus, kas viņu karjerā ir vieni no pirmajiem darbiem."

Tādēļ šajā sezonā īpaši akcentēta jauna sadaļa "Ieraugi pirmais".

"Skatītāji varēs nākt un ieraudzīt darbus, kurus veidojuši jaunie teātra profesionāļi. Un šie darbi būs īpaši ar to, ka mākslinieki savos pirmsākumos mēģina meklēt savu teātra vai skatuves mākslas rokrakstu, kas ir būtisks tieši viņiem,

un aizskar tēmas, kas ir ļoti, ļoti nozīmīgas, personīgas tieši viņiem," turpina Sīle. "Manuprāt, šis cikls ir lieliska iespēja skatītājiem ieraudzīt pirmajiem personas un cilvēkus, un māksliniekus, kas nākotnē būs un izaugs lieli."

Jānis Balodis līdz šim bijis cieši saistīts arī ar šo teātri, tomēr izrāde „Ohh” ir viņa debija režijā, tāpēc iekļauta sadaļā „Ieraugi pirmais”.

"Šeit mēs varēsim pieredzēt un piedzīvot tādas īstas sajūtas, ko Jānis domā par to, kā ir jāveido teātris. Jānis noteikti ir gribējis atbrīvoties no šī vēl viena, iespējams, vēl tāda pārākā cilvēka žņauga, kas ir režisors, kas nosaka ne tikai tekstu, bet arī izrādes galarezultātu," vērtē Sīle. "

Man liekas, ka es šajā Jāņa darbā ieraugu ļoti daudz un dažādas citādas šķautnes. Un es tiešām ļoti labi ieraugu rokrakstu, kādā viņš droši vien turpmāk strādās un kā viņš veidos darbus."

Nākamā pirmizrāde sadaļā „Ieraugi pirmais” gaidāma 2020. gada janvāra sākumā. Tā būs horeogrāfes Evas Krūmiņas izrāde „Drosmes projekts”. Jāņem vērā, ka jaunie mākslinieki vēlas pārkāpt teātra robežas un skatītājiem jābūt gataviem tās pieņemt.

Instrukciju izrādes „Ohh” pirmizrāde “Dirty Deal Teatro” notiks 11. oktobrī, tuvākās izrādes 13. un 14. oktobrī. Skatītājam jābūt gatavam līdzdarboties, jo tā nebūs tradicionāla izrādes skatīšanās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti