Kultūras ziņas

Lūznavas muiža "MūZdienās" atklāj savas mūzas

Kultūras ziņas

Zināmi "Lielā Kristapa 2016" nominanti

"Homo Novus" šogad jaunā formātā

Ar Hemptona «Statistiem» sākas «Homo Novus»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ar britu rakstnieka un režisora Anta Hemptona darba “Statisti” iestudējumu Rīgas Latviešu biedrības namā 13.septembrī tiek atklāts Starptautisko jaunā teātra festivālu “Homo Novus”. Līdz šim tas notika reizi divos gados, bet, sākot ar šo gadu, festivāls kļūs par ikgadēju pasākumu, izmēģinot jaunu formātu – izrāžu sēriju visa rudens garumā.

Teātra kritiķi pasaulē Anta Hemptona darbu “Statisti” nodēvējuši par unikālu un bīstamu dēļ tā spējas precīzi definēt mūsdienu pasaules kārtību. Izrādi, sekojot skaidrām mākslinieka instrukcijām, izpilda skatītāji. Viņi dodas tukšā teātrī, kur saņem kabatas lukturīšus, austiņas un aizsargķiveres. Viņus vada mākslīga, sintētiska bērna balss.

"Tā ir dīvaina pasaule," atzīst rakstnieks, režisors Ants Hemptons. "Manā gadījumā tas sākās ar sapni, esot teātrī. Kad aiztaisu acis, man paveras vīzija, ka esmu teātrī uz skatuves, skan aplausi, bet es turu acis ciet. Viss uz skatuves ir salauzts. Tas ir grūti izprotams, sakombinējums. Performance ir saistīta ar gulēšanu un vīzijām par pasauli, kas mani dara dusmīgu."

Šogad festivāls papildinājis savu programmu ar vairākiem starptautiskiem projektiem, piedāvājot norises visa rudens garumā, līdz pat novembrim.

"Caurviju motīvs šogad ir izrādes, kurās skatītāji tiek aicināti piedalīties aktīvi, un tādas būs kopā četras," norāda festivāla direktore Gundega Laiviņa. "Man ir prieks, ka drusku paplašinām telpu un mums būs horeogrāfi arī no Alžīrijas un Marokas šogad, tā kā nebūs tikai Eiropa."

Kulmināciju festivāls sasniegs novembrī, aicinot uz izrāžu, lekciju un instalāciju programmu, kurā piedalīsies mākslinieki no Nīderlandes, Lielbritānijas, Alžīrijas, Marokas un citām valstīm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti