Kultūras ziņas

Aurēlija Šimkus atklāj Eiropas Ziemassvētkus

Kultūras ziņas

Fotogrāfs ielūkojas cilvēka sejā

Jaunieši iestudē Jaunsudrabiņa "Balto grāmatu"

Ar «Balto grāmatu» DDT sāk izrāžu ciklu bērniem un jauniešiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Dirty Deal Teatro" (DDT) ceturtdien uzsāk jaunu izrāžu ciklu, kam dots nosaukums „Līdz 18" un kas būs īpaši adresēts bērniem un jauniešiem. Cikla izrādes būs balstītas latviešu klasiķu darbos, un ikvienā no tām arī skatītājs kļūs par izrādes dalībnieku. Ciklu ievadīs iestudējums pēc Jaunsudrabiņa „Baltās grāmatas" motīviem.

Izrādes skatītājus uzrunā aktieri Lauma Balode un Jānis Znotiņš. Tālāk viņu darbošanās ir līdzīga bērniem, kuri ar aizrautību spēlē dažādas spēles ar pārģērbšanos un iejūtas tēlos. Viens no aktieriem lasa kādu fragmentu no „Baltās grāmatas", kamēr otrs šo fragmentu izspēlē.

Režisore Inga Tropa stāsta, ka centusies veidot tādu izrādi, kas viņai pašai kā bērnam savulaik būtu patikusi un reizē arī tādu, kas tagad patiktu viņas bērnam. Tā ievedīs skatītāju no šodienas ļoti atšķirīgā pasaulē. Ja mūsdienu bērni pieraduši lūkoties datoros, aifonos un citos ekrānos, tad šī izrāde atraus skatu no šiem rāmīšiem, piedāvājot ieraudzīt, ka reālā pasaule mums apkārt patiesībā ir daudz plašāka, dziļāka un skaistāka:

„Es sapratu, ka man ļoti gribas novēlēt tam mūsdienu Jančukam satikties ar tā laika Jančuku. Uzburt viņam šo atmosfēru, fantāzijā nojaucot teātra sienas un ievedot viņu citā pasaulē," saka Inga Tropa.

Jānis Jaunsudrabiņš „Balto grāmatu" rakstīja jau cienījamos gados, un aktieri Lauma Balode un Jānis Znotiņš apbrīno šo viņa spēju tik precīzi pieslēgties maza bērna apziņas laukam. Grāmatā ir arī ļoti daudz skumju notikumu, piemēram, bēres, bet ar bērna acīm skatīti arī tie iegūst gaišu un cerīgu nokrāsu:

„Tur ir bēru, nāves, pēršanas ļoti daudz, pēc būtības tie ir depresīvi notikumi no pieauguša cilvēka skatu punkta, bet Jaunsudrabiņš ir spējis pieslēgties šim gaišumam, kas mīt bērnā. Un vienmēr beigās ir tāds naivs teikums, kas izslēdz visu to melno, kas tajā stāstā ir bijis, un pārrada to ļoti baltā sajūtā".

Te arī atslēga tam, kādēļ Jaunsudrabiņš darbam devis nosaukumu „Baltā grāmata". Kā piebilst Lauma Balode – grāmatā ļoti trāpīgi atklāts, ka bērns dzīvības un nāves mistēriju intuitīvi saprot daudz labāk nekā mēs pieaugušie:

Sabiedrība radījusi tādu mītu – jā, ja nomirst cilvēks, tad mums visiem jāskumst un jāraud, jo ir bēdīgi tāpēc, ka cilvēks aizgājis nebūtībā. Bet patiesībā jau cilvēks ir tikai atstājis to ķermeni, kas viņam ir piešķirts šobrīd.  Un, manuprāt, bērns to vislabāk apzinās, jo viņš tikko ir atnācis uz šo pasauli. Un tur ir tas skaistums un baltums".

Ar „Baltās grāmatas" pirmizrādi „Dirty Deal Teatro" uzsāk jaunu izrāžu ciklu. Šobrīd ciklā iecerētas trīs izrādes, kas katra savā veidā apspēlēs Latvijas kultūras kanonā iekļautos darbus, visās izrādēs paredzēta arī pašu bērnu līdzdarbošanās. DDT direktorei Annai Sīlei viens no impulsiem, ciklu iecerot, bijuši vērojumi, kādā informatīvajā laukā dzīvo viņas bērns.

Ceturtdien „Dirty Deal Teatro" būs „Baltās grāmatas" pirmizrāde, bet nākamā gada pirmajā pusē ceļu pie skatītājiem sāks vēl divas cikla izrādes – pēc Blaumaņa noveles „Nāves ēnā" veidots iestudējums ar visu izrādes skatītāju iesaistīšanu un izrāde, kurā tiks apspēlētas Latvijas Kultūras kanonā iekļautās vērtības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti