Ar Ausmas Kantānes, Ilzes Ķuzules-Skrastiņas un Raimonda Paula uzvedumu noslēdz koncertciklu «Dailes kanons»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

7. septembrī ar pirmizrādi koncertuzvedumam, kuru veidojušas aktrises Ausma Kantāne, Ilze Ķuzule-Skrastiņa un komponists Raimonds Pauls, noslēdzas koncertcikls "Dailes kanons", informēja Dailes teātra pārstāvji.

Dailes teātra muzikālās daļas vadītājs Juris Vaivods pastāstīja: ”Dailes teātra kanonu cikla noslēgumā satiksies divas Latvijas kultūrā kanonizētas personības – dzirdēsim Vizmas Belševicas dzeju un pie klavierēm būs Raimonds Pauls. Abu radošo pasauli izdzīvos Dailes teātra atšķirīgu paaudžu spožas aktrises – Ausma Kantāne un Ilze Ķuzule-Skrastiņa.”

1994. gadā režisora Kārļa Auškāpa vadībā Dailes teātrī tapa Ausmas Kantānes monoizrāde “Visi koki Dieva doti”, kurā skatītāji tikās ar Vizmas Belševicas dzeju un Raimonda Paula mūziku. Toreiz Ausma Kantāne par darbu saņēma “Spēlmaņu nakts” apbalvojumu kā gada labākā aktrise, bet pati izrāde tika atzīta par sezonas labāko latviešu literatūras iestudējumu. Kā norādīja teātrī, “Dailes kanona” septītais koncertuzvedums ir atkalredzēšanās ar Raimondu Paulu un Ausmu Kantāni, kopā ar viņiem Vizmas Belševicas dzejas pasaulē skatītājus vedīs arī aktrise Ilze Ķuzule-Skrastiņa.

"Dailes kanons" ir teātra simtgades svinību ietvaros tapis septiņu koncertu cikls, kas aicināja skatītājus pulcēties Dailes dārzā, lai "brīnišķīgu pianistu atskaņotas klaviermūzikas pavadībā dotos noslēpumainā poēzijas un mākslas pasaulē, kuras centrā arvien mirdz galvenā Dailes kanona vērtība – izcilie Dailes teātra aktieri".

Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Viesturs Kairišs atzina: “”Dailes kanons” tuvojas savai noslēguma kulminācijai ar Maestro Raimondu Paulu, Ausmu Kantāni un Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu. Tie bija neaizmirstami septiņi vakari, kuros tikās izcili Dailes teātra aktieri un starptaustiski atzīti Latvijas mūziķi. Grandiozas emocijas un bezgalīga pēcgarša. Pieskaršanās pašām Dailes teātra saknēm. Šķiet, ka mazo koncertuzvedumu virkne izvērtās par grandiozu notikumu aktiermeistarības, mūzikas, dzejas un runātā vārda simbiozē. Personību kosmoss Dailes zīmē.”

"Augusta un septembra vakaros Dailes dārzā bija iespēja klātienē piedzīvot kādu no koncertcikla programmām – Olgas Dreģes un pianista Edgara Cīruļa kopdarbu, kas šī gada jubilāra Imanta Kalniņa mūzikas pavadībā ar Broņislavas Martuževas dzeju ļāva ieskatīties cilvēka mūža līkločos. Juri Bartkeviču, Ievu Segliņu un muzikāli spilgto komponistu Platonu Buravicki kanonā apvienoja klavieru improvizācijas, Jāņa Rokpeļņa dzeja un Janas Jacukas horeogrāfija. Juris Strenga ar Jāni Šipkēvicu tikās caur Frīdriha Nīčes darbu “Tā runāja Zaratustra”. Lilita Ozoliņa Montas Kromas dzejā un izcilā pianista Reiņa Zariņa atskaņotās klaviermūzikas pavadībā devās jaunrades procesa meklējumos. Zentas Mauriņas darbiem, Aspazijas dzejai un modernajai klaviermūzikai pievērsās Lidija Pupure un pianiste Agnese Egliņa. Rēzija Kalniņa pianista Vestarda Šimkus klaviermūzikas pavadījumā piedāvāja iepazīt savas mammas, aktrises Helgas Dancbergas, mīļākos Raiņa dzejoļus," akcentēja cikla veidotāji.

Turpmāk atevišķi koncertcikla koncertuzvedumi būs redzami arī izbraukuma izrādēs. 24. septembrī “Dailes kanons” ar Olgu Dreģi un Edgaru Cīruli, kā arī Juris Bartkevičs, Ieva Segliņa un Platons Buravickis būs redzami Latgales vēstniecībā "Gors".

"Dailes Kanons" idejas autors ir Viesturs Kairišs, scenogrāfe – Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece – Ilze Vītoliņa, muzikālais konsultants – Juris Vaivods, dramaturģijas konsultante – Justīne Kļava.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti