Apzināti absolūts rasols! Liepājas teātrī tapusi muzikāla izrāde par teātra dīvu Džūliju Lamberti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Liepājas teātrī tapis režisores Lauras Grozas muzikālais iestudējums "Vairāk par dzīvi / Teātris" – radošās komandas versija par slavenās dīvas Džūlijas Lambertes tēlu, kurā iejutīsies aktrise Inese Kučinska. Iestudējums veidots, iedvesmojoties no Gaja Boltona lugas "Vairāk par dzīvi". Oriģinālmūziku izrādei radījis komponists Kārlis Auzāns.

Liepājas teātrī tapusi muzikāla izrāde par teātra dīvu Džūliju Lamberti
00:00 / 05:40
Lejuplādēt

Pirmizrāde atcelta

Liepājas teātris informē, ka 19. un 20. februārī plānotās iestudējuma "Teātris" pirmizrādes ir atceltas. Pirmizrādes notiks 18. un 19. martā. Vairāk informācijas – teātra mājaslapā.

Tā būs kabarē estētika, kas tiks uzburta uz Liepājas teātra skatuves, taču tas nav arī tīrs kabarē, atklāj režisore Laura Groza: "Tīrs kabarē notiek pagrabos, piesmēķētās telpās, vienmēr ar sviedru un konjaku smaržu; mēs esam estetizētāki, jo mēs neesam pagrabā, mēs nevaram uzburt pagraba atmosfēru lielā teātrī."

Tā būs arī citāda versija par slaveno Džūliju Lamberti no Viljama Somerseta Moema romāna "Teātris", ko mēs pazīstam no Jāņa Streiča leģendārās filmas, taču izvairīties no filmas un darīt pretēji noteikti nav bijis pašmērķis, drīzāk vēlme radīt ko jaunu pašiem, uzsver režisore. Dziesmu tekstus radījusi Inese Zandere, mūziku komponējis Kārlis Auzāns.

"Tas ir absolūts mūsu autorprojekts kopā ar komponistu, ar dzejas autori Inesi Zanderi, kopā ar aktieriem. Žanri ir sajaukušies, un tur ir ļoti daudz Latvijā zināmu atsauču, mūsu mentalitātei saprotamu un atpazīstamu, tur ir daudz lokālu komentāru par mums zināmām lietām. Absolūti apzināts rasols! Es spēlējos ar visu, ko es zinu par teātri, visu, ko esmu pieredzējusi un gribu vēl pieredzēt, speciāli liku kopā. Veidoju ļoti brīvi kopējo kompozīciju," stāsta režisore. 

Gaismas prožektori, protams, sekos galvenajam tēlam izrādē – izcilajai aktrisei Džūlijai Lambertei, kuras lomā iejutīsies Liepājas teātra aktrise Inese Kučinska. Ir piedzīvotas virsotnes teātrī, kas mijas ar pārdomām par sievietes seksuālo pievilcību brieduma gados un liktenīgo tikšanos ar jauno Tomu Fennelu, kaislīgu Džūlijas talanta pielūdzēju. Inese Kučinska raksturo savas varones spēcīgo personību: "Viņa ir pašironiska, aizkustinoša, savā ziņā arī naiva, sevis meklējumos, tādā vecumā, kad mainās priekšstati par dzīvi. Viņa meklē visādus veidus, kā apliecināties, gaida apliecinājumu no citiem, kamēr saprot, ka viņa pati par sevi ir vērtība un pati ir spēks."

Izrādē piedalās 25 aktieri, mūziku klātienē izspēlē 30 Liepājas simfoniskā orķestra mūziķi. Iespaidīgs iestudējums šajā neparastajā laikā, turklāt ambīcijas lielākas nekā šī brīža tehniskās iespējas, saka režisore.

"Tas, ka tas ir vērienīgi, – nenoliedzami. Realitāte ir tāda, ka izrādi nodrošina gandrīz lielāks skaits cilvēku, nekā būs zālē. Ņemot vērā, ka joprojām pastāv esošie ierobežojumi, tas ir ļoti skumjš fakts. Apkalpojošais personāls vien ir 15 cilvēki. Parēķinām, cik mēs un cik būs skatītāju, kuri to varēs piedzīvot? Ceram, ka no 1. marta situācija mainīsies, es ceru, ka brauksim ar šo izrādi vispasaules tūrē. Es ākstos, bet es to tiešām gribētu, jo izrāde ir to pelnījusi. Tas ir jaundarbs un pieredze, būtu skaisti ar to padalīties," teic Groza.

Darbs ar muzikālo materiālu sācies pirms pusotra gada, stāsta komponists Kārlis Auzāns. Viņam tā ir vēl nebijusi pieredze veidot tāda mēroga muzikālo izrādi. Viņš atzinīgus vārdus saka par Liepājas teātra skanējumu un par orķestra mūziķu degsmi mēģinājumos. Šo iespēju papildina arī īpašais darbs ar aktieriem, nevis profesionāliem solistiem. Auzāns atklāj: "Tur ir daudz stilizācijas un parafrāzes par pagājušā gadsimta sākuma mūziku. Tā ir specifika, kas jāņem vērā, ka aktieris nav profesionāls dziedātājs. Katram aktierim ir savas stiprās puses. Mums bija jau pagājušā gada rudenī tikšanās visiem un ar vokālo pedagogu Ievu Dreimani. Visas tonalitātes un skaņdarbs bija jāpieskaņo konkrētam cilvēkam."

Muzikālā materiāla nozīmi un bagātību akcentē aktrise Inese Kučinska: "Man liekas, ka Brodvejas cienīga, tiešām ļoti jaudīga mūzika. Muzikālais materiāls ietver sevī to, ka ir iespēja izteikt, izdziedāt, izdejot to, kas nav vārdos pasacīts. Tā ir vēl viena papildus dimensija izrādei."

Iestudējuma scenogrāfiju veidojis Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece ir Ilze Vītoliņa, bet gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis, lugu no angļu valodas tulkojusi Evita Mamaja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti