Rīta Panorāma

Intervija ar LVC valdes priekšsēdētāju Jāni Langi

Rīta Panorāma

Zinta Zvarta jubilejas koncerts

Jauna teātra apvienība Esarte un režisors Elmārs Seņkovs pēta tuvošanos vecumam

Apvienības «ESARTE» izrāde «Pēdējās stundas» pēta tuvošanos vecumam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas teātra vidē sevi ir pieteikusi jauna teātra apvienība “ESARTE”, kuras dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs ir režisors Elmārs Seņkovs. Pirmā apvienības izrāde “Pēdējās stundas” pirmizrādi piedzīvos 1. februārī. Tā top sadarbībā ar teātri “Dirty Deal Teatro”.

Apvienības “ESARTE” kodolu veido pagājušā gada Latvijas Kultūras akadēmijas dramatiskā teātra aktiera mākslas ar specializāciju leļļu teātra mākslā absolventi. Viņiem divu gadu garumā Elmārs Seņkovs pasniedza aktiermeistarību.

“ESARTE” pirmā izrāde “Pēdējās stundas” pēta vecuma, atbildības un nāves tuvuma tēmas. Tā tapusi, balstoties dokumentālos novērojumos, ko jaunie aktieri guva, braucot un aktīvi piedaloties pansionātu dzīvēs, lai atklātu pasauli, kas citādi viņiem ikdienā ir nemanāma.

“Tā ir arī ļoti jūtīga tēma,” atklāj aktrise Elizabete Skrastiņa.

“Jo dokumentālāku tēmu paņem un jo īstāk viņu grib parādīt, jo grūtāk, iespējams, viņu ir uzlikt uz skatuves.”

“Tie ir dzīvi cilvēki, tas nav “feiks”, ja tā var teikt. Tā ir patiesība, ko tu liec uz skatuves. Viņa jebkurā gadījumā būs simpātiska. Varbūt viņa būs asa un varbūt viņa ne vienmēr būs patīkama, bet viņa būs patiesa,” uzsver aktieris Agris Krapivņickis.

Aktieri paši piedalījušies cilvēku izpētē un vērojumus ietvēruši dramaturģiskajā materiālā.

Režisors Elmārs Seņkovs stāsta: “No dokumentalitātes mēs veidojām literatūru. Bet tā dokumentalitāte bija ļoti svarīga, lai mēs vispār varētu atsperties. Un, protams, daudzas lietas ir mūsu interpretācija, bet svarīgi, ka mums bija materiāls, par ko domāt un strādāt. Un patiesībā tur parādās stāstos daudzas dažādas citas tēmas. Tas sākuma punkts bija vecums, bet beigās mēs nonākam līdz pilnīgi citām pārdomām.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti