Kultūras ziņas

Piecas dziesmas pēc atmiņas

Kultūras ziņas

Vīriešu saruna, sievietēm klāt neesot

"Pēdējās stundas" – jaunie par vecumu

Apvienības «ESARTE» izrāde «Pēdējās stundas» – jaunie par vecumu un sevi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kādas izjūtas pārņem cilvēku, kad ir pienācis vecums? Šo jautājumu izrādē “Pēdējās stundas” pēta gados jauni cilvēki, jaundibinātās teātra apvienības “ESARTE” aktieri. Viņu veidotais iestudējums apvienības mākslinieciskā vadītāja Elmāra Seņkova režijā ir balstīts uz veco ļaužu pansionātu iemītnieku stāstiem, un tie nebūt neliecina, ka līdz ar vecumu cilvēks saskaras ar depresiju un izmisumu.

Izrāde “Pēdējās stundas” pirmizrādi piedzīvoja 1. februārī teātrī “Dirty Deal Teatro”.

“Jauni cilvēki dodas uz veco ļaužu pansionātu, lai satiktos ar vecumu.” Tā iestudējumu “Pēdējās stundas” raksturo tās veidotāji – režisors Elmārs Seņkovs un teātra apvienības “ESARTE” aktieri. Viņi izspēlē senioru dzīvesstāstus, ikdienas ainiņas un izjūtas – to, ko izrādes tapšanas laikā ir novērojuši reālos pansionāta iemītniekos.

Jauni cilvēki neinteresējas par nāvi – tā norāda režisors Elmārs Seņkovs. Tāpēc izrāde bijusi iespēja piespiest sevi to izdarīt. Režisors arī atklāj:

beigās aktieri atzinuši, ka izpētījuši nevis vecumu, bet paši sevi.

“Ko tieši mums iedeva šī pētniecība - [..] mēs guvām pietāti pret laiku, un arī skatītājs to varētu gūt,” saka aktieris Matīss Budovskis.

Iestudējumā nav galveno varoņu. Tā ir situāciju kolāža, kur vienu brīdi uzmanības centrā ir pansionāta iemītnieks Ģirts, nākamajā – brīvprātīgā kopēja, tad – jau cits iemītnieks, bet pauzēs pašu aktieru izjūtas un secinājumi. Tādā veidā vairāk nekā pusotru stundu garais viencēliens ir gan dramatisks, gan komisks, gan dinamisks.

“Pēdējās stundas” ir apvienības “ESARTE” debija Latvijas teātra ainavā. Tajā režisors Seņkovs ir sapulcinājis pērn Kultūras akadēmiju absolvējušos septiņus Leļļu teātra kursa aktierus, kuri izvēlējās neatkarīgu aktieru karjeru.

Aktieris un režisors Varis Piņķis pēc pirmizrādes noskatīšanās dalās pārdomās par jauno aktieru veikumu: “Viņi visi, lielākā daļa mani pārsteidza, uzdevumi ir grūti, viņi tika galā, [..] tas ir lielākais šīs izrādes spēks.”

Savukārt pirmizrādes skatītājs aktieris Juris Strenga secina:

“Tur jau ir nolasāmi, kāds liktenis viņus sagaida; [..] talanti ir. Neapšaubāmi.”

Nākamais “ESARTE” iestudējums gaidāms Ģertrūdes ielas teātrī, un tā pamatā būs krievu dramaturga Ivana Viripajeva luga “Irānas konference”. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti