Kultūras ziņas

Poikāna laika hronika un mākslas pāri

Kultūras ziņas

"Pelmeņi un cigaretes" – fantāzija par īstenību

Dejas diena – iespēja pieredzēt deju

Aprīļa beigās Latvijā risināsies starptautiskās Dejas dienas pasākumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Dejas diena Latvijā norisināsies jau trīspadsmito gadu, aicinot ikvienu pamēģināt deju.  Šogad Dejas dienas pasākumi norisināsies no 23. līdz 28. aprīlim. Visi pasākumi ir bez maksas, tie paredzēti ikvienam, kurš vēlas pieredzēt deju, noteikti – arī tiem, kuri nekad nav dejojuši, informēja Dejas dienas organizatori.

''Dejas dienas 2019'' pasākumu virkne iesāksies piektdien, 26. aprīlī plkst. 17.00 Vecrīgā (Z. A. Meierovica 18), kur kopā ar stand-up mākslinieku Rūdolfu Kugrēnu tiks runāts par deju, atzinībām, izcilībām dejā un vērosim laikmetīgās dejas etīdes. Mēģināsim visi kopīgi atcerēties, cik noderīgi ir kustēties pašiem, cik iedvesmojoši ir vērot deju darbībā un cik veselīgi ir sevi neuztvert pārāk nopietni. Turpināt ieskandināt Dejas dienu varēs ‘’Sansusī Zaļumballē’’ kultūrtelpā ‘’Tu jau zini kur’’ no plkst. 19.00, kur spēlēs Latvijas džeza mūziķi “Brāļi miltus pūtēji”.

Sestdien, 27. aprīlī no plkst. 11.00 līdz 16.00 norisināsies trīs bezmaksas radošās darbnīcas deju skolā “Dzirnas”. Radošās darbnīcas aptver plašu vecuma grupu (14/16 līdz 60 g.) un ikvienu dejas interesentu ne vien iepazīstinās ar deju, bet arī iemācīs fragmentus no trīs esošām laikmetīgās dejas izrādēm – “Divotne’’ (hor. A.Novikova un R.Pūce), “Future Freak’’ (hor. A.Bankava) un “Bedre’’ (hor. S.Siliņa), kuras šogad ir nominētas arī Dejas balvai. 
Tā būs brīnišķīga iespēja piedzīvot un iejusties kādā no izrādes izpildītāju un veidotāju lomām, kā arī ielūkoties, kas tad īsti notiek horeogrāfu galvā izrādes tapšanas un norises laikā. Piedalīties var jebkurš dejotgribētājs, iepriekš piesakoties e-pastā.

Radošo darbnīcu noslēgumā, plkst.15.00 deju studijas “Dzirnas’’ lielajā zālē darbnīcu dalībnieki tiks aicināti izdejot apgūtos izrādes fragmentus. Radošo darbnīcu noslēguma pasākums atvērts skatītājiem.

Uzreiz pēc Radošajām darbnīcām, plkst. 17.00 turpat deju studijā “Dzirnas’’ būs skatāma starptautiska dejas izrāde procesā "Dream dances”, kas ir četru dejas mākslinieču kopdarbs – latviešu horeogrāfes Rūtas Ronjas Pakalnes kopā ar trīs Igaunijas dejas māksliniecēm –  Joannu Kalmu (Joanna Kalm), Madli Paves (Madli Paves) un Kristīnu Taula (Christin Taul). Izrāde “Dream dances” radusies dejotājām, sapņojot par deju. Autores tic, ka šie sapņi, kas rodas dejā, nav nejauši — tos veido visas iepriekšējās personīgās pieredzes un saskarsmes ar kustību.

Visu svētdienu garumā, 28. aprīlī norisināsies 21 bezmaksas deju meistarklase septiņās deju zālēs Rīgā laika posmā no plkst. 11.00 līdz 16.30 Latvijas vadošo laikmetīgās dejas horeogrāfu vadībā. Kā pieredzējušiem, tā arī mazliet ieinteresētiem – visiem ir iespēja izmēģināt dažādus laikmetīgās dejas veidus, kontaktimprovizāciju, tāpat arī brazīļu dejas - cīņas mākslu capoeira

Tie, kas džezu vēlas ne tikai klausīties, bet arī dejot, var apmeklēt kādu no džeza bezmaksas dejas klasēm. Dejas dienas meistarklasēs tiek gaidīti ne tikai bērni un jaunieši, bet arī pieaugušie. Tāpat būs dejas klase mammām ar bērniem horeogrāfes un dejotājas – A. Novikovas vadībā. Un R. Pūce pasniegs dejas klasi mātēm, iedvesmojoties no dejas izrādes „Divotne”. Dejas dienas meistarklasēm iepriekš nav jāpiesakās. 

''Dejas dienas 2019'' notikumu laikā, no 23. līdz 26. aprīlim, norisināsies aktivitāte – “Pastaiga ar mākslinieku’’. Tā būs iespēja satikt kādu no Latvijas dejas māksliniekiem personiskai sarunai, ļaujoties mākslinieka piedāvātajam pastaigas maršrutam un noteikumiem.  

Savukārt Dejas dienas norišu noslēgumā 28. aprīļa vakarā, pl.19.00 kultūras telpā ‘’Tu jau zini kur’’ (Tallinas 10–3) ikvienam būs iespēja gan ielūkoties, gan dzirdēt moderētā diskusijā, ko deja slēpj savā skapī notikumā ‘’Dejas (at)griezumi’’. 

Plašāk ar Dejas dienas aktivitātēm, norises vietām un precīzu laika plānu var iepazīties mājaslapā

Dejas dienas nedēļā skatāma būs arī laikmetīgās dejas izrāde “’Future Freak’’ (hor. A. Bankava) 25. aprīlī plkst. 19.00 Ģertrūdes ielas teātrī, kuras fragments horeogrāfes vadībā tiks analizēts un pētīts Dejas dienas radošajā darbnīcā.

Arī ārpus Rīgas tiek svinēta Dejas diena – 27. aprīlī biedrība “Cita Abra” Cīravā norisināsies bezmaksas dejas meistarklase un būs iespēja redzēt laikmetīgās dejas izrādi “Faux Pass” (Hor. Jana Jacuka, dejo: Laura Gorodko un Aleksejs Smolovs).

Oficiālajā Starptautiskās dejas dienas datumā – 29. aprīlī - plkst.19.00 Mihaila Čehova Rīgas krievu drāmas teātrī pirmo reizi norisināsies apbalvošanas ceremonija –  jaundibinātā Dejas balva – Latvijas augstākais apbalvojums profesionālajā dejas mākslā (baletā, laikmetīgajā dejā, mūsdienu un skatuviskajā tautas dejā).

Kā ikgadēja tradīcija Latvijā Dejas diena aizsākās 2006. gadā, kad horeogrāfe Olga Žitluhina ierosināja rīkot svinības par godu UNESCO atzītajai Starptautiskajai dejas dienai, kuru pasaulē atzīmē 29. aprīlī. 

Visi Dejas dienas pasākumi, darbnīcas un meistarklases paredzētas ikvienam, kurš vēlas pieredzēt deju. Un pavisam noteikti arī tiem, kuri to nekad nav darījuši, vēršot uzmanību uz deju gan mākslas formu, gan arī kā uz veselīga un harmoniska dzīvesveida izpausmi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti