Kultūras ziņas

Kiwie digitālā māksla un NFT

Kultūras ziņas

Kronvalda parkā skan dzeja Ukrainas atbalstam

Domstarpības par Valmieras teātra būvniecības izmaksām

Apdraudēta Valmieras teātra rekonstrukcija būvnieka un VNĪ konflikta dēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Situācija ir kritiska – tā notiekošo ar Valmieras Drāmas teātra rekonstrukciju raksturo Kultūras ministrija. Sadārdzinājuma dēļ ieilgušie strīdi starp ēkas īpašnieku, būvniecības projekta virzītāju "Valsts nekustamajiem īpašumiem" un būvnieku apdraud ne vien šo, bet, iespējams, arī nākamo sezonu teātrī. Kamēr ierēdņi un būvnieki skaidro attiecības, aktieri un tehniskais personāls strādā izdzīvošanas režīmā, ēkā bez jumta, sienām un apkures.

Valmieras Drāmas teātra remontdarbi sākās pirms gada. Sākotnēji projektu bija plānots pabeigt jau šogad oktobrī. Šobrīd termiņš ir pārcelts uz nākamo gadu, bet, ņemot vērā papildu problēmas, tā izbūve var aizkavēties vēl vairāk.

Valmieras teātra direktore Evita Ašeradena atzina: "Diemžēl notiek sarunas par līguma laušanu. Un, kā mēs zinām, "Valsts nekustamajiem īpašumiem" diemžēl katrs teātris ir kā pārbaudījums, jo kā teātris, tā līguma laušana. Iespējams, kaut kāda problēma ir jau iepirkuma procedūrā."

Būvniecības procesā atklāts, ka, piemēram, izbūvētajām sienām nav pamatu. Tāpat nepieciešams mainīt kanalizācijas caurules.

Projekta īstenotājs – "Valsts nekustamie īpašumi" – nav apmierināts ar būvnieku sniegto pamatojumu sadārdzinājumam.

Būvnieka "SBSC" ieskatā kompensējamais sadārdzinājums ir 3,4 miljoni eiro, kā arī nepieciešami 0,6 miljoni eiro papildu finansējums būvlaukuma uzturēšanai.  Taču VNĪ redzējumā "SBSC" iesniegtie projekta aprēķini un pamatojums, kā arī iesniegtie dokumenti neapliecina pieprasītā sadārdzinājuma pamatotību vairākās izmaksu tāmes pozīcijās, tostarp darbaspēka izmaksu sadārdzinājuma, kā arī būvlaukuma uzturēšanas izmaksu sadārdzinājuma cēlonisko saistību ar Krievijas agresiju Ukrainā.

Pilnsabiedrības "SBSC" valdes loceklis Juris Pētersons aģentūrai LETA skaidroja, ka "SBSC" pasūtītājam iesniedza izmaksas, balstoties uz esošo ekonomisko situāciju un reālajām tirgus cenām, kā arī prognozējot izmaksas 2023. gadam. Projekta sākotnējās izmaksas – darbaspēka, būvmateriālu, transporta, energoresursu –, kas tika rēķinātas un iesniegtas konkursa publiskajā iepirkumā 2021. gada vasarā, ir pieaugušas tik būtiski, ka to vairs nav iespējams īstenot tā sākotnēji paredzēto izmaksu ietvaros. Pētersons uzsvēra, ka "SBSC" ir gatava turpināt sarunas ar VNĪ un citām iesaistītajām pusēm, lai skaidrotu izmaksu pieauguma pamatotību un atbilstību situācijai tirgū.

Kultūras ministrija mudina risinājumu rast pēc iespējas ātrāk. Ar iesaistītajām pusēm ticies kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība). Viņš uzsvēra: "Situācija ar Valmieras teātra būvniecības darbiem šobrīd ir kritiska – ieilgušie strīdi starp ēkas īpašnieku, būvniecības projekta virzītāju VNĪ un būvnieku apdraud teātra darbu šo un, iespējams, nākamo sezonu. VNĪ nekavējoties jārod racionāls, saimniecisks un uz teātra darbības nepārtrauktību vērsts risinājums." Ministrs aicinās VNĪ valdi un padomi apskatīt Valmieras teātri pirms jebkāda lēmuma pieņemšanas, lai klātienē iepazītos ar esošo situāciju.

"Teātris ir ķīlnieks ieilgušam strīdam. Esam pielāgojuši savu darbību būvniecības darbiem, strādājot ekstrēmos, teātra darbībai faktiski nepiemērotos apstākļos.

Apzinoties potenciālos būvniecības projekta attīstības scenārijus un ņemot vērā Jaunā Rīgas teātra ēkas pārbūves pieredzi, esmu bažīga par  teātra attīstības iespējām tuvākajā nākotnē. Esmu no sirds pateicīga mūsu skatītājiem, kuri, neraugoties uz nekomfortabliem sadzīves apstākļiem, turpina apmeklēt izrādes Apaļajā zālē un gaida mūs visā Latvijā, un kuri būtu patiesi pelnījuši jaunu teātra ēku ar lielo skatuvi jau uz teātra simtgadi 2023. gadā," akcentēja Valmieras teātra direktore Evita Ašeradena. "Šobrīd vairāk nekā puse Valmieras teātra ēkas ir demontēta, bez jumta un sienām, ir nodemontēts viss siltumtīkls, atstājot teātra ēku bez apkures, bez labierīcībām, ūdensvads ar siltu ūdeni ir pieejams tikai vienā grimētavā, kas pielāgota frizētavai. Tajā pašā laikā Valmieras teātris kopš pagājušā gada janvāra nav pārtraucis spēlēt izrādes teātra Apaļajā zālē, un kopā ar viesošanos Latvijā un Dailes teātrī katru mēnesi tiek rādītas vairāk kā divdesmit izrādes." 

"Valsts nekustamie īpašumi" cer tuvākajā laikā saņemt no būvdarbu veicējiem prasīto pamatojumu sadārdzinājumam. Ja tas nenotiks, būs jālauž līgums, lai izsludinātu jaunu iepirkumu, kas inflācijas apstākļos var nozīmēt vēl lielākas izmaksas.

Kamēr turpinās neskaidrības ar rekonstrukcijas nākotni, teātra ļaudis turpina strādāt, lai jau nākamnedēļ skatītājiem piedāvātu sezonas pirmo pirmizrādi.

"Trupai tas ir pārbaudījums, bet es joprojām ceru, ka, gaidot simtgadi šādā ēkā, tas mūs stiprinās un mēs nepazaudēsim radošumu," norādīja teātra direktore.

Par rekonstrukciju

Valmieras Drāmas teātra ēkai tiks paaugstināta energoefektivitāte un uzlabota energovadība, teātra darbiniekiem nodrošināta komfortablāka darba vide, izbūvēta jauna "black box" zāle, kā arī uzlabota vides pieejamība. Patlaban ir veikti praktiski visi nepieciešamie demontāžas darbi un notiek ēkas konstrukciju pastiprināšanas darbi, tajā skaitā ir nostiprināti esošie ēkas pamati un izbūvēti jauni, tāpat nostiprināta sekantes siena pie Rātes upītes gravas. Noslēgumam tuvojas arī divu kāpņu telpu izbūve. Jau iepriekš tika veikta inženiertīklu demontāža, tostarp ir demontēta esošā apkures un kanalizācijas sistēma.

Plānotās VDT projekta izmaksas ir 9,7 miljoni eiro (kas ietver būvniecības, projektēšanas, autoruzraudzības, aprīkojuma iegādes u.c. izmaksas), no tām būvniecības izmaksas – 6,6 miljoni eiro (bez PVN). VDT pārbūve daļēji tika finansēta no Eiropas rekonstrukcijas un attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem. Kopējais plānotais ERAF finansējums ir 4,5 miljoni eiro, no tiem līdz augustam iztērēti 0,44 miljoni eiro, pārējos līdzekļus plānots apgūt 2023. gada laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti