Kultūras ziņas

Andra Zeibota "Stāsti un teikas Laika vecim"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Antiromantiskais "Dons Žuans" Latvijas Nacionālajā operā

Antiromantiskais «Dons Žuans». Latvijas Nacionālajā operā pirmizrādīts sezonas pēdējais jauniestudējums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ar Volfganga Amadeja Mocarta 18. gadsimtā sarakstītās operas "Dons Žuans" pirmizrādi Latvijas Nacionālā opera noslēdza šīs sezonas operu jauniestudējumu piedāvājumu. Argentīniešu režisora Marselo Lombardero skatījums uz Dona Žuana piedzīvojumiem veidots kā ironiski melna mūsdienu komēdija.

Pēdējo simts gadu laikā Volfganga Amadeja Mocarta viena no slavenākajām operām "Dons Žuans" mūsu Baltajā namā iestudēta piecas reizes. Argentīniešu režisora Marselo Lomardero un viņa radošās komandas versijā Dons Žuans ir moderns vīrietis, kas ierastās sabiedrības kārtības vietā izvēlējies savus noteikumus. Viņa vadmotīvs dzīvē: iekāre, vīns un sievietes. Dons Žuans iecerēto upuri nesavaldzina, bet gan paņem ar spēku.

Iestudējums veidots kā melna un ironiska komēdija. Djego Siliano radītais skatuves ietērps ir urbāns un moderns. Dona Žuana pieviltās sievietes atveido Jūlija Vasiļjeva un Inga Šļubovska–Kancēviča. Koķetās Cerlīnas lomā uz Latvijas Nacionālās operas skatuves debitēja Katrīna Paula Felsberga. Strādājot pie tehniski un aktieriski sarežģītās lomas, jaunajai dziedātājai tā bija neierasta sadarbība ar režisoru. "Cerlīnai ir jābūt enerģiskai, spridzīgai meitenei. Un viņš man ļāva iztrakoties, kā es vēlos. Viņš man ļāva šo tēlu veidot tādu, kādu es viņu redzu. Viņa ir jauna, izmanto visas iespējas, ko dzīve viņai sniedz, un jā, man šķiet, ka mūsu sadarbība bija ļoti lieliska," uzsver Felsberga.

Mocarta virtuozās un melodiskās ārijas, ko papildina izteiksmīgi solistu rečitatīvi, kontrastā ar mūsdienīgu vidi un šķietami ikdienišķiem varoņu tērpiem publikā raisīja neviennozīmīgu reakciju.

Pirmizrādes apmeklētāja Inguna Cepīte atzina: "Šādu iestudējumu, šādu scenogrāfiju arī nācās redzēt pirmo reizi. Ļoti atbrīvots variants. Bet, manuprāt, ļoti izdevies iestudējums."

Savukārt Indra Sāmīte bija skarba: "Es nevaru saprast, kā Donu Žuanu var pataisīt tik garlaicīgu un pliekanu. Tas ir viss, ko man teikt. Es otro reizi uz viņu nenāktu!"

Operas apmeklētājs Ēriks Naļivaiko ir pārliecināts: "Daudzi izteiks pretenzijas, ka režija nav tāda, tērpi, laikmets. A ko mīcīties pa vecām lupatām? Mēģināt kaut ko attēlot no tiem gadsimtiem, par kuriem mēs neko nezinām neviens? Pēc manas gaumes viss bija kārtībā!"

Operas "Dons Žuans" iestudējumu Latvijas Nacionālā opera rekomendē skatītājiem apmeklēt no 16 gadu vecuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti