Kultūras ziņas

Rolanda Kalniņa telpa

Kultūras ziņas

Pieneņpūku lidojums rotās

Annas Kareņinas traģēdija ironiskā skatījumā

Annas Kareņinas traģēdija ironiskā skatījumā Ģertrūdes ielas teātrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Krievu literatūras klasiķa Ļeva Tolstoja romāns “Anna Kareņina” ir uzrunājis arī  Jaunā Rīgas teātra aktrisi Mariju Linarti, kura Ģertrūdes ielas teātrī iestudējusi izrādi “Anna: Ļuboļ”.

Tas ir viņas debijas darbs režijā, kura nosaukumā, spēlējoties ar vārdiem, tapis saliktenis no krievu valodas vārdiem “mīlestība” un “sāpes”. Iestudējuma pirmizrāde gaidāma piektdien, 25.maijā.

Izrādes nosaukumu “Anna: Ļuboļ” iestudējuma idejas autore un režisore Marija Linarte aizņēmusies no krievu dzejnieces Veras Polozkovas, jo Annas Kareņinas apjukums, cenšoties izvēlēties starp diviem vīriešiem, atspoguļo gan mīlestību, gan sāpes vienlaikus. Iestudējumā traģiskie notikumi risinās ironiski rotaļīgā atmosfērā.

“Manuprāt, tā vide ir milzīgs farss,” skaidroja režisore. “Tā ir tāda, kā man patīk teikt, interneta komentētāju vide, kurā es esmu ielikusi šo sievieti un konkrēto stāstu.”

Radot Annas Kareņinas iekšējās balss tēlu, ko atveido aktieris Kaspars Dumburs, režisore vēlējās izcelt un padarīt citiem dzirdamas sarunas, ko cilvēks mēdz risināt ar sevi.

Aktieris uzskata, ka izrādē parādās dialogs ar sevi – par izvēlēm, ko veikt vai neveikt. “Annas pamatfaktors ir šīs bailes beigt izvēli,” Dumburs piebilda. “Un tālāk varētu būt arī stāsts par atkarīgām attiecībām.”

Savukārt Annas Kareņinas lomas atveidotāja aktrise Iveta Pole pastāstīja: “Kaspara Anna pārstāv kaut kādas tās viņas alkas un dziņas pēc tās jutekliskās, kaislīgās dzīves, ko savukārt mana Anna tā kā neatļaujas no sākuma.”

Marija Linarte neplāno veidot vēl kādu izrādi vai studēt režiju. Šis darbs ir viņas sajūtu reakcija par mūsdienu laiku, kad daļa cilvēku, kuriem nav interesanti ar sevi, pieslēdzas citu dzīves komentētāju armijai sociālajos tīklos.

“Principā mums ir vienalga, kas ar citiem notiek,” ir pārliecināta Linarte. “Mūs tas neinteresē. Bet, lai nebūtu garlaicīgi un paši sevi izklaidētu, mēs tad ņemam dalību pilnīgi visā, kas notiek. Tā ir tā pati dzeltenā prese, tas ir principā tas pats, kā mēs ņemam dalību citu cilvēku dzīvē.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti