Kultūras ziņas

Jaunas latviešu operas pasaules pirmizrāde

Kultūras ziņas

"Rīgas tikšanās" ar labāko no Eiropas kino

Ebreju anekdotes Alvja Hermaņa "12 krēslos"

Alvja Hermaņa riskantā avantūra, iestudējot «Divpadsmit krēslus»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

„Ebreju anekdote: Rabinovičam prasa – vai tu esi laimīgs? Rabinovičs atbild: kas cits atliek?” Ar „Divpadsmit krēslu” iestudējumu Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) režisors Alvis Hermanis uzņēmies riskantu avantūru – izstāstīt sen zināmu anekdoti tā, lai visiem ne tikai būtu interesanti, bet tā šķistu gluži kā pirmoreiz dzirdēta.

- Es atvainojos, vai jums neatrastos kāds papiross.
- Varbūt jums vēl atslēgu no dzīvokļa, kur nauda glabājas, iedot?

Šis un neskaitāmi citi teicieni no Odesas ebreju rakstnieku Ilfa un Petrova ironiskā romāna ir pilnībā folklorizējušies, un ar tiem saauguši arī slavenās krievu filmas tēli, tāpēc radīt citus „12 krēslus” nozīmē iet pret straumi.

Precīzi tāpat es jūtos tad, kad es tās operas taisu. Operu publika arī ir kā pie zobārsta. Katrs brīnišķīgi zin, kā tai jāizskatās. Tāds rūdījums – zooloģiskajā dārzā iet pie tīģeriem krātiņā," skaidro režisors Alvis Hermanis.

Izrādes vizuālā koncepcija dzimusi no Žorža Bizē operas „Pērļu zvejnieks” smeldzīgās mūzikas, bet kustību partitūrā Alvis Hermanis eksperimentējis ar 30. gadu krievu teātra estētiku, kas līdzinās ērmīgu, mehānisku leļļu teātrim.

"Sākotnēji tika pētīts Odesas ebreju ģērbšanās stils," atklāj kostīmu māksliniece Kristīne Jurjāne. " Gribētos teikt, ka tas ir tāds izsmalcinātāks stils. Manā  izpratnē ebrejietes nekad neģērbjas tā - nenormāli košās krāsās, ka tur dominē melnā krāsa un kaut kādi konkrēti akcenti apģērbā."

Šajā stāstā savijies smieklīgais ar smeldzīgo un ikdienišķais ar filozofisko.

"Tas ir ļoti gudrs humors, ļoti pašironisks humors," uzsver aktrise Guna Zariņa. "Man kaut kā tas humors asociējas ar kaut ko tādu, ka viņi smejas paši par sevi."

Savukārt skatītāju Dzintru Geku "stāstā paņem krievu mentalitātes viltība, muļķība un tajā pašā laikā tā plašā dvēsele - duševnostj", ko viņa pati esot izjutusi daudzas reizes

Jau vēstīts, ka, JRT iestudējums "Divpadsmit krēsli" piedzīvoja pirmizrādi 7.decembrī.

„Divpadsmit krēslu” režisors, scenogrāfs un dramatizējuma autors ir Alvis Hermanis, kostīmu māksliniece – Kristīne Jurjāne. Izrādē piedalās aktieri: Andris Keišs, Gundars Āboliņš, Ģirts Krūmiņš, Baiba Broka, Guna Zariņa, Sandra Kļaviņa vai Elita Kļaviņa, Jana Čivžele, Vilis Daudziņš, Jevgēnijs Isajevs, Ivars Krasts, Varis Piņķis, Regīna Razuma, Edgars Samītis un Andis Strods.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti