Kultūras ziņas

Labdarības šovs kultūras darbinieku atbalstam

Kultūras ziņas

Pirmizrādīs filmu "Laiki. Cylvāki. Volūda"

Alvim Hermanim – 55

Alvis Hermanis: Taisīt izrādes un izlikties, ka nav nekāda vīrusa, ir pilnīgs retro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

27. aprīlī 55. dzimšanas dienu svin Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs un režisors Alvis Hermanis. Lai arī ārkārtējā stāvokļa noteikto ierobežojumu dēļ svinības notiks tikai šaurā ģimenes lokā, režisors piekrita uz sarunu ar Latvijas Televīziju satikties kādā no Jūrmalas parkiem un ieskicēja aprises teātra jaunākajam projektam – seriālam, kas top sadarbībā ar rakstnieku Jāni Joņevu.

“Trakās dzimšanas dienas jau ir senā pagātnē. Tas jau vecos laikos bija, ka aktieri bija lielākie dzērāji un bohēmisti. Tas jau kādu laiku tā nav. Mūsdienu mākslinieki vairāk uz to minerālūdeni un ar jogu nodarbojas,” spriež Alvis Hermanis.

Bet, pirms doties baudīt dzimšanas dienas torti, režisors, komentējot šā brīža situāciju, to salīdzina ar dzīves pagriezienu par simt astoņdesmit grādiem.

Viņš atzīmē: “Es to savā vecumā izjūtu – o, kaut kāds “déjà vu”. Tā kā kaut kas bijis, nu tagad ir labi, jāizdomā plāns A, plāns B, plāns C. Un vajag kārpīties. Īstenībā - diez vai kaut kad agrāk cilvēki ir tik daudz kultūru patērējuši kā šobrīd.

Jo ko tad viņi vakaros mājās dara? Tās ir grāmatas, mūzika, kino, beidzot ar porno filmām, ko mēs arī šoreiz pie kultūras varētu pieskaitīt.”

Lai nodrošinātu nodarbošanos sev un Jaunā Rīgas teātra trupai, Alvis Hermanis kopā ar rakstnieku Jāni Joņevu sācis darbu pie jauna seriāla “Aģentūra”. Tā darbība risināsies mūsdienu Rīgas reklāmas aģentūrā.

Alvis Hermanis uzsver: “Kultūras laukā konkurence būs asiņaina un bez žēlastības. Tāpēc es labāk par visiem plāniem nestāstīšu, bet viens mums tāds tagad lielais plāns, ka esam izdomājuši paši savu seriālu taisīt. Un scenārijs jau top, pirmā daļa, var teikt, jau uzrakstīta. Šorīt man arī bija mēģinājums ar aktieriem. Lodziņos, protams! Taisīt filmas un izrādes un izlikties, ka nav nekāda vīrusa, tagad ir pilnīgs retro kaut kāds.

Tāda filma vai izrāde tagad liktos kaut kāda kostīmdrāma. Līdz ar to jebkas, kas ir noticis pirms marta, tā jau ir kaut kāda pilnīgi cita dzīve.

Arī māksliniekiem nevajag ieņemt pozu, ka tagad upura loma un - lūdzu, mūs žēlojiet. Vajag kārpīties visiem! Kaut kas jāizdomā!”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti