Rīta Panorāma

Intervija ar premjeru Māri Kučinski

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Intervija ar režisoru Alvi Hermani

Alvis Hermanis par «Pakļaušanos»: Pēc tādām izrādēm draugu kļūst mazāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jaunā Rīgas teātra (JRT) jauniestudējums “Pakļaušanās”, kas tapis pēc Mišela Velbeka romāna, ir tāda izrāde, pēc kuras draugu kļūst mazāk, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta Panorāma” pauda režisors Alvis Hermanis. Bet viņš ir apmierināts, ka izrāde ir izraisījusi plašu rezonansi.

 

Teātra uzdevums ir liet benzīnu ugunskurā, lai cilvēki sāktu nervozēt un uztraukties, uzskata režisors.

“Vislabākā izrāde ir tad, ja publika saiet matos. Ir izrādes, kurām ir uzdevums iegūt Spēlmaņu nakts balvas, un ir izrādes, kuru uzdevums ir parādīt spoguli cilvēkiem, lai viņiem ir par ko domāt,” sacīja režisors.

Hermanis uzskata, ka patiesībā mēs nedzīvojam brīvā sabiedrībā, tāpēc ka ir tik daudz tematu, par ko ir aizliegts runāt, jo pastāv politkorektums un dažādi tabu, tāpēc “pēc tādām izrādēm draugu paliek mazāk,” atzina Hermanis.

Tomēr viņš ir apmierināts, ka izrāde sabiedrībā ir izraisījusi rezonansi. 

"Latvijā ir populārs viedoklis, ka māksliniekiem nedrīkst būt nekāds viedoklis par politiku. Kā vecos laikos - ka sievietēm nevarēja būt vēlēšanu tiesību,” sacīja Hermanis.

Tomēr Hermanis nevēlas, lai cilvēki domātu, ka viņš ir tikai politiskais komentētājs. Tāpēc viņš uzrakstīja dienasgrāmatu, lai cilvēki redz, ar ko režisors nodarbojas ikdienā. Tā reizē ar albumu no Hermaņa izrādēm Latvijā un ārzemēs iznāca pirmdien, 19.septembrī.

Jautāts, vai viņa politiskā atklātība neietekmē labas iespējas strādāt Eiropā, Hermanis atbildēja, ka Eiropā viņam gaidāmas daudzas izrādes: “Kur nu vēl labāk! Man nākamā pirmizrāde ir Milānas “La Scala”, Vīnes operā es taisu “Parsifālu”, nākamsezon es ārdīšos pa Eiropu – būs izrādes Cīrihē un Minhenē.”

Bet viņš ir arī ļoti ieinteresēts, kas ar JRT notiks pēc ēkas remonta:

“Cerams, ka remonts neievilksies un mūsu aktieri jau nebūs aizgājuši pensijā.”

Pēc remonta teātrī gaidāmas lielas pārmaiņas visos līmeņos – gan aktieru sastāvā un izrādēs.

“Viss notiek lēni, skatāmies uz to filozofiski,” atzīst Hermanis.

Jau tika ziņots, ka Francijā skandalozais un pretrunīgi vērtētais romāns “Pakļaušanās” atklās JRT jauno sezonu Alvja Hermaņa režijā. Romānā autors apraksta ainu, kādu varētu piedzīvot francūži, ja 2022. gadā pie politiskās varas nāktu musulmaņu partija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti