Kultūras ziņas

Atklāj izstādi "Japāna eiropieša acīm"

Kultūras ziņas

Mūzika, šahs un riteņbraukšana Emiļa Melngaiļa jubilejā

Sarunas par šodienu un rītdienu ar Alvi Hermani

Alvis Hermanis gatavojas jaunam posmam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Borisa un Ināras Teterevu fonda mākslas festivāla "Tête-à-Tête" sarunu cikla pasākumā režisors Alvis Hermanis atzina, ka ir pagājis viens garš posms, kas rosinājis viņu sagatavoties dzīvē kam jaunam.

 

Uz tikšanos ar režisoru Alvi Hermani aicināja mākslas zinātniece Helēna Demakova. Sarunām par Latvijas kultūrā pēdējos 20 gados nozīmīgo zīmolu – Jauno Rīgas teātri un neatņemamo tā daļu Alvi Hermani dots nosaukums „JRT. Praktiskā prāta kritika par vakardienu un šodienu”.

Stāstot, kā dzima, veidojās un izauga teātris, Alvis Hermanis dalījās interesantās un līdz šim nedzirdētās atmiņās, atzina savas kļūdas un neveiksmes, kā arī apcerēja pagātnes notikumus.

„Latviešu padomju teātris bija ārkārtīgi hermētiska sistēma – katrā teātrī uz mūžu bija iebarikādējušies trīs, četri režisori, un tur nebija iespējas kādam, kam domas atšķīrās, iespraukties,” – tā Hermanis.

Sarunu izskaņā Alvis Hermanis atzina, ka ir pagājis viens garš posms, kas rosinājis viņu  sagatavoties dzīvē kam jaunam, un sev raksturīgā ironijā atgādināja, ka ir noguris un licis nogurt no sevis citiem.

„Es domāju, ka [Jaunajam Rīgas] teātrim - gluži kā savulaik Smiļģa teātrim, - bija savs rokraksts un tas fundamentāli nemainīsies. Mainīsies kādas dažas izpausmes. Aktieri paliks tie paši, un tas gars nekur neizzudīs,” uzskata mākslas zinātniece Helēna Demakova.

Vēl festivāla "Tête-à-Tête" sarunu ciklā 5.jūnijā plkst. 18  mākslas muzejā “Rīgas birža” paredzēta tikšanās ar  mūsdienu amerikāņu literātu, tulkotāju, politisko publikāciju autoru, ASV literatūras kritiķu balvas laureātu Eliotu Veinbergeru. Ar festivāla viesi sarunāsies literāte Ieva Lešinska. Sarunai dots nosaukums „Zvaigznes, kas tās ir?”.

Borisa un Ināras Teterevu fonda mākslas festivāla "Tête-à-Tête" sarunu programmas pasākumus iespējams apmeklēt bez maksas, un to mērķis ir iemūžināt Latvijas kultūras videi būtisku personību izteikumus un pārdomas.

Iepriekš Hermanis intervijā Latvijas Radio raidījumam „Kultūras Rondo” atzina, ka viņa karjera vācvalodīgajā teātrī ir ļoti, ļoti veiksmīga.

Kā vēstīts, nākamsezon Cīrihes teātrī Alvis Hermanis iestudēs „Skaistākās nāves ainas operas vēsturē”. Tā būs teātra izrāde ar dramatiskā teātra aktieriem un bez dziedāšanas, neraugoties uz nosaukumu. Šosezon prestižajā Zalcburgas festivālā režisoram paredzēta Džuzepes Verdi „Trubadūra” iestudēšana ar Plasido Domingo un Annu Ņetrebko, rudenī kopā ar diriģentu Danielu Borenboimu Berlīnes Valsts operā – Džakomo Pučīni  „Tosku”, kura atklās opernama 2014./2015. gada sezonu, bet ziemā Milānas opernamā „La Scala” veidos jaunu versiju Cimmermana operai „Zaldāti”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti