Alvis Hermanis atgriežas pie dramatiskā teātra izrāžu iestudēšanas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Režisors Alvis Hermanis tomēr iestudēs dramatiskā teātra izrādi, lai gan iepriekš deklarēja, ka tuvāko gadu laikā viņa uzmanības centrā būs opermāksla. Tiesa, vienošanos ar režisoru par izrādes veidošanu nākamajā sezonā panācis Cīrihes teātris.

Sarunā ar skatītājiem pēc izrādes „Stāsts par Kasparu Hauzeru” Berlīnes teātra festivāla noslēgumā režisors atklāja, ka nākamsezon Cīrihes teātrī iestudēs „Skaistākās nāves ainas operas vēsturē”. Tā būs teātra izrāde ar dramatiskā teātra aktieriem un bez dziedāšanas, neraugoties uz nosaukumu.

Kā iepriekš vēstīts, 18.maijā Alvja Hermaņa iestudējums Cīrihes teātrī „Stāsts par Kasparu Hauzeru” noslēdza Berlīnes teātra festivālu „Theatertreffen”, kurā tika izrādīti desmit Eiropā labākie iestudējumi vācu valodā.

„Kritiķi Alvim Hermanim pārmeta to, ka viņš ir izvēlējies izmantot divus riskus, proti, dzīvniekus un bērnus. Ja bērni nesagādāja nekādus negaidītus pārsteigumus, tad zirgs sagādāja,” telefonintervijā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" pastāstīja Ingvilda Strautmane, skaidrojot, ka izrādē izmantots nevis ponijs, bet liels balts zirgs.

Zirgs īpaši pirmajā vakarā bija ļoti uztraucies un darīja visu to, ko režisors varbūt nebūtu vēlējies. Tāpēc publikas uzmanība bija pievērsta vairāk zirgam nekā saturam un lēnajam stāstam par civilizācijas skumīgajām krīzēm un atradeni Kasparu Hauzeru," paskaidroja žurnāliste, norādot, ka festivāls tomēr noslēdzies labā gaisotnē.

„Pēc izrādes bija sarunas ar publiku. Piedalījās pats Alvis Hermanis, trupa un bērni, kas ir vijoļklases audzēkņi. Visi vairāk smējās nekā bēdājās,” novēroja Latvijas Radio žurnāliste.

Jautājumu bijis daudz. Viens no tiem – vai taisnība, ka „Stāsts par Kasparu Hauzeru” ir pēdējais Hermaņa dramatiskā teātra iestudējums? Alvis Hermanis atbildējis, ka ir panākts kompromiss.

Nākamajā sezonā tajā pašā Cīrihes teātrī viņš iestudēs izrādi „Skaistākās nāves ainas operas vēsturē” bez dziedāšanas, bet ar dramatiskā teātra aktieriem,” pastāstīja Strautmane.

2013.gada pavasarī Alvis Hermanis deklarēja, ka nolēmis pilnīgi pievērsties operu iestudēšanai.

 „Domāju tuvākos gadus piebremzēt ar dramatisko teātri un vairāk koncentrēties uz opermākslu,” intervijā raidījumam „100g kultūras” 2013.gada martā norādīja režisors.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti