Kultūra

Festivāls "Eju meklēt" piedāvās dažādas izrādes bērniem un jauniešiem

Kultūra

Latvieši sevi Londonā prezentēs kā introvertu rakstnieku nāciju

Alekseja Ščerbaka «Līvbērze» - Dailes teātrī jau nākamajā sezonā

Alekseja Ščerbaka «Līvbērze» - Dailes teātrī jau nākamajā sezonā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Spilgti raksturi, pārliecinoši dialogi, aktuāla tēma - tā žūrija raksturo Alekseja Ščerbaka lugu „Līvbērze”, kas ieguvusi 1.vietu Dailes teātra lugu konkursā „Austrumi ienāk Latvijā”. Jau nākamajā sezonā luga Dailes teātrī piedzīvos pirmizrādi.

Dailes teātra izsludinātā konkursa mērķis bija veicināt lugu tapšanu, kas aicinātu uz diskusiju par savējo un svešo, par mājām un emigrāciju un līdzīgām šobrīd ļoti aktuālām tēmām. Konkursa tēmas idejas autors bija teātra mākslinieciskais vadītājs Dž.Dž. Džilindžers.

Konkursam tika iesniegtas 32 lugas, žūrija tās vērtēja, nezinot lugu autorus. Žūrijas pārstāve, teātra literārā padomniece Evita Mamaja atzīst, ka daļa pieteikumu sagādāja patiešām patīkamu pārsteigumu, kamēr aptuveni puse bija ļoti klišejiski darbi.

Evita Mamaja: „Sākot šo konkursu, es nezināju, kāda ir tā luga, ko mēs gribētu lasīt un iestudēt, bet es labi zināju, ko mēs negribam saņemt. Diemžēl kāda trešdaļa bija tieši šādi lugu – par to, kā nabaga Muhameds, pārvarot dzīvības draudus, ir ieradies Latvijā, dzīvo Muceniekos vai kādā citā miestiņā, un kā riebīgie latviešu bauri sauc viņu par spridzinātāju un negrib pieņemt. Kad lasi jau kādu desmito šādu lugu, tad tiešām tādas bailes pārņem, cik tomēr trafareta ir cilvēku domāšana."

Konkursā apbalvoti seši darbi, kuriem minēto pazīmju nebija. Piešķirtas četras veicināšanas prēmijas, katra 600 eiro apmērā. Aiva Birbele prēmiju saņēma par lugu „Bērni”, kas vēsta par mātēm, kuru bērni kļuvuši par teroristiem un karo Irākā un Sīrijā. Inga Gaile un Jānis Balodis par lugu „Afganistānas”, kas stāsta par karavīriem Afganistānā.

Prēmēta arī Dinas Zoldneres luga „Vētrasputns” un Rodžera de Kūra luga „Nūra”, kas izcēlušās ar neordināru pieeju tēmai.

Otro vietu, saņemot 2600 eiro, izpelnījies Artūrs Dīcis, labāk pazīstams kā aktieris, bet kurš pievērsies arī dramaturģijai.

Viņa luga saucas „Purva bērni”, un kā autors pats uzsver – viņš visi brīvi apspēlējis konkursa tēmu.

Artūrs Dīcis: „Man nav tik daudz par to, kā Austrumi ienāk Latvijā, bet vairāk par mijiedarbību starp divām sabiedrības grupām. Vienu, kas ir nolikta malā un atstumta, lai netraucē dzīvot, un otru, kura ir noteicošā dotajā mirklī. Es pats formulēju, ka luga ir par mūsu civilizācijas pieņemto cilvēktiesību strupceļu. Žanrs – šausmu filma divos cēlienos”.

Pirmo vietu un 5000 eiro konkursā ieguvis Aleksejs Ščerbaks ar lugu „Līvbērze”. Viņa sarakstītās lugas jau bijušas skatāmas mūsu teātros, to vidū ir divi Mihaila Gruzdova iestudējumi - „Pulkvedis Pilāts” Dailes teātrī un „Piemiņas diena” Nacionālajā teātrī.

Aleksejs Ščerbaks lugas raksta krievu valodā, izrādes vajadzībām tās tiek tulkotas. Konkursā uzvarējušas lugas „Līvbērze” motīvi smelti reālajā dzīvē.

Aleksejs Ščerbaks: „Tas ir absolūti cilvēcisks stāsts par mūsdienu latviešu ģimeni, kurā ielaužas Austrumu vējš (formulēsim to īsumā tā), un kas notiek ar šo ģimeni pēc tam… Divu galveno varoņu prototipi lugai patiešām ir noskatīti Līvbērzē”.

Žūrijas pārstāve Evita Mamaja atklāj, ka par pirmās vietas piešķiršanu žūrijas vidū diskusiju nav bijis: "Ir brīnišķīgi dialogi, var redzēt, ka cilvēks jūt drēbi un pazīst dramaturga profesiju. Ir labi raksturi, uzreiz var saprast, ka aktieriem tur būs ko spēlēt. Ļoti labi atpazīstama latviskā mentalitāte – aiztaisīt durvis un savā ligzdiņā sēdēt."

Alekseja Ščerbaka luga „Līvbērze” šobrīd tiek tulkota latviski, un plānots, ka tās iestudējumu uz Dailes teātra skatuves ieraudzīsim nākamā gada pavasarī, visticamāk, gan ar citu nosaukumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti