Kultūras ziņas

"Livonijas debesis" – stāsti par vēsturi un ticību

Kultūras ziņas

4. maija svinētāji apvienosies attālināti

Aktieri lasa pasakas pie kamīna

Aktieri lasa pasakas pie kamīna – top jauns digitālais projekts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jau drīzumā virtuālajā vidē nonāks jauns digitālā satura projekts “Pasakas pie kamīna”. Tajā pašu izvēlētas pasakas lasīs Latvijas teātru vecmeistari un jaunākās paaudzes aktieri. Atšķirībā no līdz šim piedzīvotajiem attālinātajiem lasījumiem un uzvedumiem pasaku lasīšana pie kamīna būs skatāma par simbolisku samaksu. Kā teic projekta idejas autori, šādā veidā iespējams palīdzēt aktieriem, kuri ar savu darbu jauno nosacījumu laikmetā tomēr atrod ceļu pie skatītājiem.

Šobrīd pašu izvēlētas pasakas videokameras priekšā piekrituši lasīt vismaz 20 aktieri. Katras pasakas izskaņā klausītājus priecēs komponista Zigmara Liepiņa dziesma dziedātājas Mirdzas Zīveres izpildījumā. Kā pirmie ar savām pasaku grāmatām uz improvizēto pasaku studiju ieradās aktrise Laila Kirmuška un aktieris Jānis Mūrnieks.

Laila Kirmuška atklāj, ka lasījumos dalīsies ar savu bērnības mīļāko pasaku grāmatu.

Man viņu lasīja, un arī es, tikko sāku lasīt, burtoju pasakas. Man būs kopā saliktas trīs nelielas pasakas, jo, lai noturētu uzmanību bērnam, jābūt dažādībai. Jābūt gan mazliet noslēpumainībai, gan jābūt ir atraktīvām pasakām, gan arī pamācošām caur lielām pasaku gudrībām,” stāsta aktrise.

Arī Jānis Mūrnieks izvēlējies vienu no savām mīļākajām bērnības pasaku grāmatām “Ganuzēns un velns”.

Aktieris stāsta: “Bērnība un pasakas man saistās ar manu memmīti, kad es ierušinājos vakarā gultiņā, un tad man lasīja priekšā, kamēr es aizmigu.

Ir ļoti svarīgi bērnam jau bērnībā ielikt tieši šo mūsu kodu, mūsu pasakas, kas nāk no mūsu senčiem, kas ir tradīcija un pārmantojamība.

Varbūt pasakas reizēm ir nedaudz noslēpumainas un baismīgas. Bet beigas vienmēr ir labas.”

“Pasakas pie kamīna” ir pirmais mēģinājums šajos apstākļos piedāvāt skatītājiem iespēju skatīties un klausīties dažādu Latvijas aktieru pasaku lasījumus par nelielu maksu jebkurā diennakts laikā, jebkurā pasaules malā.

“Šis ir viens no mēģinājumiem nonākt pie skatītājiem un vienlaikus arī palīdzēt aktieriem,” skaidro producents Juris Millers.

Viņš uzsver: “Protams, mēs varam katrs pārprofilēties. Ikviens no mums var dažu minūšu laikā apgūt grāvju vai dobju rakšanu. Protams! Bet, manuprāt, ir ļoti svarīgi dot iespēju šiem cilvēkiem, kuri ir visu mūžu veltījušu, lai bagātinātu sabiedrības garīgo dzīvi, nepazaudēt iespēju nonākt pie skatītājiem.”

Juris Millers norāda, ka kultūra ir darbs, un cilvēki, kas strādā kultūras nozarē, savu amatu ir mācījušies un veltījuši tam savu dzīvi.

“Es domāju, ka sabiedrība agri vai vēlu sapratīs to, ka par kvalitatīvu saturu agri vai vēlu ir jāmaksā. Kaut vai simboliski, bet jāmaksā,” atzīmē Millers.

“Pasakas pie kamīna” par dažiem eiro drīzumā varēs iegādāties vietnē “Biļešu paradīzes” mājaslapā. Katrai biļetei būs unikāls, digitālais kods, ar kura palīdzību pasaku varēs lejupielādēt savās viedierīcēs un video saturu skatīties noteiktu laika posmu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti