Kultūras ziņas

"Latvija dzied!" LTV jau šo svētdien!

Kultūras ziņas

"Vecpuiši un vecmeitas" Dailes teātrī

Izrāde par latviešu karavīriem Afganistānā

Aktieri: Ir jocīgi neko nezināt par puišiem, kas gatavi atdot dzīvības par Latviju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kas notiek karā un kā tas izmaina karavīru? Un ko mēs mācāmies no vēstures? Tie ir daži jautājumi, uz kuriem jaunajā izrādē „Heavy Metal” mēģina atbildēt Ģertrūdes ielas teātra radošā komanda. Izrādes pamatā ir patiesi notikumi Afganistānā, kur kādā kaujā dzīvību zaudēja arī divi karavīri no Latvijas. Lai gan izrādes iecere tapusi krietni pirms krīzes Ukrainā, režisors Andrejs Jarovojs atzīst – tagad šis stāsts, iespējams, iegūs vēl kādu kontekstu.

Ideja veidot izrādi par karavīriem režisoru Andreju Jarovoju urdījusi jau vairākus gadus. Par Afganistānu – tāpēc, ka tur latviešu karavīri kādas lielākas armijas sastāvā karo jau otro reizi. Pirms vairāk nekā desmit gadiem sāktā starptautiskā operācija joprojām turpinās. Veidojot izrādi, režisors un aktieri tikušies ar Afganistānu piedzīvojušajiem, tostarp arī vīriem, kas tur karoja vēl Padomju Savienības sastāvā.

„Protams, ka satikšanās ar šiem cilvēkiem maina tavu redzes punktu, kā tu uz to skaties. Un šobrīd viena no lielajām tēmām, kas man likās svarīga, ir par sabiedrības attieksmi pret karavīriem, kas ir bijuši tur; kā mēs vispār attiecamies pret šo karu. Un, protams, kas vispār Latvijai ir karavīrs un ko mēs saprotam ar karu," stāsta Andrejs Jarovojs.

Kara draudi Latvijai gandrīz kaimiņos, Ukrainā, aprises ieguva jau izrādes tapšanas laikā. "Izrādi mēs sākām gatavot jau pirms tam, bet šobrīd tā, iespējams, iegūst vēl lielāku rezonansi un kontekstu tam visam,” saka režisors Andrejs Jarovojs.

Lai gan autori uzsver, ka izrādes tēli ir izdomāti un jebkura sakritība ar reāliem cilvēkiem ir nejaušība, stāsta pamatā ir patiesi notikumi, kas norisinājās 2009.gada 1.maijā Bari Alai novērošanas postenī Afganistānā. Šajā dienā notika kauja, kurā piedalījās arī četri Latvijas karavīri. Divi no viņiem gāja bojā.

Karavīru lomās izrādē „Heavy Metal” iejūtas Aigars Apinis, Kārlis Krūmiņš, Kristaps Ķeselis un Anta Aizupe, kura spēlē kara mediķi.

„Pirms sāku piedalīties šīs izrādes tapšanā, karu un karavīrus priekš sevis biju nolikusi tādā plauktiņā, kuru es neaiztiku. Tagad ir tā, ka tas viedoklis ir izveidojies, ir pavērusies vesela jauna pasaule. Domāju, ka varētu būt interesanti arī tiem, kas ir tādi paši kā es, kas pirms tam neko par to nezināja, ir vērts atnākt, paskatīties un padomāt – kas vispār notiek un kāpēc," saka Aizupa.

Cerību, ka izrāde palīdzēs lauzt cilvēku stereotipus par armiju, Latvijas karavīriem un ieraudzīt viņus cilvēcīgākā gaismā, pauž arī aktieris Kārlis Krūmiņš.

Ir jocīgi neko nezināt par puišiem, kas gatavi atdot dzīvības par Latviju, un izlikties, ka mūs tas neinteresē, tāpēc šis ledus ir jāsakustina, saka aktieris Krūmiņš.

„Piemēram, mans draugs, kurš divas reizes bija Afganistānā, atbrauca un bija pilnīgi skaidrs, ka kaut kas tur ir noticis. Bet kas tas bija – par to es nekad tā arī neesmu ar viņu runājis. Pirmkārt, tāpēc, ka es nezinu, kā ar viņu runāt, tāpēc mēs it kā neaiztiekam tēmu par armiju… Caur šo izrādi es personīgi esmu nobriedis kaut kā pārkāpt tai robežai. Tas, kas mani atturēja, bija tieši neziņa. Sapratu, ka es nezinu, kas tas ir – karavīrs,” stāsta Krūmiņš.

Izrādes nosaukums „Heavy Metal” jeb „Smagais metāls” radies no stāsta par vienu no traģiskākajām kaujām Afganistānā, Kītinga postenī. Tur kopā ar amerikāņiem cīnījās arī divi latvieši.

„Tā kauja ilga visu dienu, kādas 13 stundas. Un tā stāsta, ka pēc tam amerikāņi latviešu karavīrus esot nosaukuši par „heavy metal”. – Kāpēc? – Nu, par to mēs arī taisām izrādi," skaidro režisors.

Izrāde „Heavy Metal” Ģertrūdes ielas teātrī pie skatītājiem nonāks pirmdien, 10.martā. 
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti