Aktiera Mārtiņa Vilsona verandā sākas otrā sezona

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pagājušajā vasarā, kad tradicionālās kultūrtelpas pandēmijas dēļ bija slēgtas, aktieris Mārtiņš Vilsons tādu izveidoja savas mājas verandā Talsu novada Upesgrīvā. Bija plānoti vien daži vasaras vakari kopā ar Čaka dzeju, taču interese bija tik liela, ka nācās rīkot papildseansus. Lai gan nu kultūrtelpas atkal ir atvērušās, Vilsonu ģimenei ideja – uzņemt pie sevis ciemiņus – iepatikusies tik ļoti, ka viņi aizsākuši jau otro sezonu.

Aktiera Mārtiņa Vilsona verandā sākas otrā sezona
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Noskan zvaniņš, un Vilsonu verandā iestājas klusums. Viesi pirms brīža koduši kraukšķīgā karstā siermaizē un malkojuši upeņu zelteri, bet izrādes laikā klusumam pielāgojas visa māja. Projektu vadītāja un Mārtiņa Vilsona kundze Zane stāsta, ka pandēmijas laikā ģimene sapratusi, cik ļoti viņiem patīk Upesgrīvā, un nav vēlējušies braukt prom, tāpēc savas durvis ver citiem. Izrāžu dienās ģimenei ir īpašs ritms.

"Cikos mēs drīkstam pēdējo reizi virtuvē ēst, tad tiek māja tīrīta un vēdināta, un viss tiek sakārtots. Un tad maizītes… ja ir lielie bērni, tad lielie bērni cep maizītes. Tagad lielie bērni skolā vēl – tad es cepu maizītes," stāsta Zane Vilsone.

Pēc veiksmīgiem pagājušās vasaras vakariem verandā Vilsonu ģimene nolēma turpināt Čaka dzejas vakarus. Notikumi Ukrainā gan uz mirkli viņos radīja šaubas – tā pēdējā vakara viesiem skaidroja Zane Vilsone.

"Kamēr mums nešauj virsū, mums ir jādara tas, ko varam darīt, lai mēs paliktu pēc iespējas ilgāk par cilvēkiem. Un īstenībā laikam māksla ir tas, kas mūs ļoti atšķir no citām dzīvām sugām," spriež Zane Vilsone.

Verandas apmeklētāji to arī novērtē.

"Mums ir jādod pozitīvās emocijas visiem, kam mēs to vien spējam dot. Un arī aicināt uz savām mājām. Šis pasākums patiešām iedvesmo," atzīst pasākuma apmeklētāja Nellija.

Vilsonu mājas verandā vietas pietiek vien nelielam skaitam skatītāju un pats aktieris ir dažu soļu attālumā. Runājot Čaka dzeju, viņam ir iespēja ieskatīties acīs katram. Aiz verandas logiem lauku mierā čivina putni un graciozi pagalmu šķērso kaķis. Pasākuma apmeklētājs Ingus uzskata, ka lauku miers ļoti piestāv notikumam.

"Pirmkārt, viņa ir savdabīga un interesanta šeit kā tāda – etnogrāfisko jomu atsit. Tajā pašā laikā var padomāt jau dziļāk, iztēlojoties, ka tas varbūt ir pirms 100 gadiem Čaka laikā. Labi, Čaks varbūt mazliet jaunāks bija, bet tomēr viss tas kopā tā ļoti organiski un interesanti. Patīkamas, pozitīvas emocijas ļoti daudz," saka Ingus.

Lielākā daļa Vilsonu verandas apmeklētāju ir rīdzinieki, taču pabijuši arī cilvēki no Valmieras, Lielvārdes, Saulkrastiem, Liepājas un Ventspils, un šī ir arī iespēja satuvināties ar Upesgrīvas kaimiņiem. Zane Vilsone pamanījusi, ka pēdējos vakaros novērojams, ka baudīt dzeju ierodas mammas kopā ar savām pieaugušajām meitām.

"Ir forši – tā māja pilnīgi citādāk ir ievibrējusies. Cilvēkiem patīk, un arī mums tiešām patīk, ka šeit notiek pasākumi," atzīst Zane Vilsone.

Vakara noslēgumā katrs saņem pastkarti ar Mārtiņa Vilsona mazmeitas zīmētu Aleksandru Čaku, ko var nosūtīt sev izvēlētam adresātam. Pasākuma apmeklētāja Nellija to nosūtīja savai draudzenei, kurai arī noteikti būtu jāierodas Vilsonu verandā.

"Jo tā lasīt dzeju var tikai Mārtiņš Vilsons. Tā lasīt Čaku, tādā veidā pasniegt it kā no sevis. Ļoti, ļoti milzīgs pārsteigums un ļoti patīkams atklājums, tāpēc es novēlu visiem to izjust. Un pati arī noteikti uz kādu citu izrādi mēģināšu atbraukt šeit," sola Nellija.

Ar Čaku tikties Upesgrīvā varēs vēl tikai dažus vakarus, bet augustā plānots atsākt pasākumus, un tajā galvenais varonis būs Jānis Ziemeļnieks. Mājas saimnieks un aktieris Mārtiņš Vilsons jau tam sācis gatavoties, un viņš skaidro Ziemeļnieka izvēli.

"Es nezinu, man Ziemeļnieks arī no jaunības ir tāds… Viņš ir diezgan pesimistisks un saprot, ka dzīve ir tikai vienu acumirkli. Un, ja tu paspēj kaut ko notvert, tad saki paldies visiem labajiem gariem. Ir arī diezgan skaisti dzejoļi par dzimtenes mīlestību, Daugavu un tādām lietām. Es arī tos skaitīšu," stāsta Mārtiņš Vilsons.

Par izrādi “Čaks lauku mierā Vilsona verandā” aktieris pirms dažiem mēnešiem saņēma Aleksandra Čaka balvu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti