Kultūra

Topošie mūziķi ASV komponista Goldšteina meistarklasēs apgūst radošo improvizāciju

Kultūra

Latvijas Fotogrāfijas muzejā šodien atklās Gata Indrēvica izstādi „Misija”

Dailes teātrī gaidāma Gruzdova iestudējuma "Klusā daba ar resno puisēnu" pirmizrāde

Akla mīlestība un nestandarta cilvēka izjūtas Dailes teātra izrādē «Klusā daba ar resno puisēnu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Dailes teātrī 16.novembrī pirmizrādi piedzīvos Mihaila Gruzdova iestudējums „Klusā daba ar resno puisēnu”. Tā pamatā ir mūsdienu rumāņu autora Jona Sapdaru traģikomēdija, kas vēsta par aklas mīlestības sekām un nestandarta cilvēka izjūtām šajā pasaulē.

Lugas centrā ir 36 gadus vecais Pompīlijs. Bērnībā viņam mirusi māte, un viņu audzinājušas trīs viņa mātes māsas, gluži vai aprokot viņu savā pārmērīgajā mīlestībā un gādībā. Rezultāts ir reālajai dzīvei absolūti nepiemērots cilvēks ar pamatīgu lieko svaru, bet arī tad tantes nerimstas risināt viņa problēmas. Pompīlija lomu tēlo Artis Robežnieks.

„Vienā brīdī tantēm sāk šķist, ka puisim vajadzētu beidzot satikt kādu meiteni. Pareizāk sakot, nevis tik skaisti, bet drīzāk pragmatiski, ka vajadzētu pārgulēt ar kādu meiteni. Vienīgās meitenes, kuras var dabūt uz pārgulēšanu, ir tās, kuras var dabūt par naudu. Un tad – kas no tā visa sākas un ar ko tas viss beidzas,” stāsta Robežnieks.

Sākas viss ar to, ka tantes noorganizē prostitūtas Lilī ierašanos, vienojoties, ka viņa tēlos mājkalpotāju.

Viss tomēr nerit pēc Pompīlija krustmāšu iecerētā plāna, proti, viņas nav paredzējušas, ka Pompīlijs varētu iemīlēties Lilī, bet tas notiek un rada neprognozētu notikumu virkni

„Pirmajā brīdī, kad izlasīju, man likās – tā ir pilnīgi simtprocentīga komēdija. Kad sāku lasīt otrreiz un vairāk piestrādāt un iedziļināties, tad šī komēdija kļuva arvien bēdīgāka un bēdīgāka.

Es ceru, ka sanāks traģikomēdija,” uzsver aktieris.

Līdz ar Robežnieku izrādē darbojas kopumā lielisks aktieru ansamblis – trīs krustmātes atveido Olga Dreģe, Lidija Pupure un Akvelīna Līvmane, bet prostitūtu Lilī – Ieva Florence.

Aktrise Pupure dalās pārdomās, ka izrāde caur komiski traģisko formu varētu būt laba iespēja paraudzīties uz dzīvē līdzīgām un arī bieži sastopamām situācijām no malas: „Es domāju, ka dzīvē tas ir ļoti izplatīti - šī pārprastā mātes (šajā gadījumā - trīs tanšu) attieksme, rūpes un vēlme aizstāvēt tur, kur nevajag aizstāvēt, un vēlme iejaukties tur, kur nevajag iejaukties.

Un tad beidzot, kad šis cilvēks vairs nav patstāvīgai dzīvei spējīgs, tad meklēt atkal vēl tālākos risinājumus… No malas redzams, ka tā ir ļoti liela kļūda.”

Režisors Gruzdovs stāsta, ka līdz ar šo darbu viņš turpina pētīt mīlestības dažādās dabas, un šeit mīlestība atklājas īpaši groteskā veidā.

Otra tēma, kas viņu piesaista šajā lugā ir tā sauktais nestandarta cilvēks un viņa sarežģītās attiecības ar šo pasauli. Lugas galvenais varonis Pompīlijs, kurš sver 150 kilogramus, ir tikai kā metafora, lai par to runātu plašāk.

Mihaila Gruzdova veidotā iestudējuma „„Klusā daba ar resno puisēnu” pirmizrāde Dailes teātra Mazajā zālē skatāma ceturtdien, 17.novembrī.

 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti