Aizvadītā teātra sezona: interese par Latvijas vēsturi un atgriešanās pie pasaules klasikas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Normāls radošā procesa gads, kurā vidusmērs mijās ar spilgtiem akcentiem, bet žilbinošu pārsteigumu nebija – tā „Spēlmaņu nakts” žūrijas pārstāvji rezumē aizvadīto teātra sezonu. Tēmu ziņā tajā dominēja interese par Latvijas vēsturi, kā arī notika atgriešanās pie pasaules klasikas. Līdzās citiem teātriem pēc ilgāka pārtraukuma priecēja arī Dailes teātris, kā arī jaunu, neatkarīgu teātru piepulcēšanās spēlmaņu saimei.

Kāda bijusi tikko aizvadītā teātra sezona?
00:00 / 04:01
Lejuplādēt

„Sākums bija tāds labs. Alvja Hermaņa izrāde „Linda Vista”, Elmāra Seņkova „Pūt, vējiņi”, likās būs – oi, oi, oi… Bet tad bija kritums, pa vidu ļoti daudz pelēcīgu izrāžu, un tad beigās atkal sāka parādīties tādi pīķveidīgi izcēlumi Valmierā, Rīgā…” tā sezonas līkni gluži vai grafiski uzzīmē viens no “Spēlmaņu nakts” žūrijas pārstāvjiem Normunds Akots.

Žūrijas vadītāja Ieva Rodiņa piebilst, ka sezona īpaša ar to, ka puse no tās pagāja valsts simtgades zīmē. Tas nozīmēja papildus finansējumu teātriem, un līdz ar to arī dažkārt pat ļoti skaļus un ambiciozus pieteikumus.

„Bet ne vienmēr šos ambiciozos pieteikumus izdevās aizvest līdz mākslinieciskam rezultātam.

Līdz ar to šī sezona ir bijusi tiešām ļoti raiba, raibāka pat nekā iepriekš. Bet, protams, beigu beigās izkristalizējās arī tie lielie notikumi, kurus mēs arī centāmies atspoguļot nominantu sarakstā,” saka Rodiņa.

Nominācijās šogad daudz vairāk nekā iepriekšējos gadus figurē Dailes teātris, jo tā veikums aizvadītajā sezonā bijis patiešām uzmanības vērts – atzīst žūrijas pārstāve Maija Svarinska. „Mēs esam pieraduši pie tā, ka Dailes teātris nu it kā labi strādā, bet tomēr nav pirmrindniekos. Tagad Dailes teātris „iztaisnojies”, un Dailes teātrī top patiešām arī māksla,” saka žūrijas pārstāve.

“Protams, ir prieks, ka visi teātri kopumā intensīvi attīstās. Gribu uzsvērt gan Daugavpils teātri ar izrādi „Revidents”, gan Liepājas teātri ar „Ķiršu dārzu”, kā arī projektu teātri „Kvadrifrons” – viņu izrādes ir jāredz, jo viņi meklē jaunu valodu, ar kuru sarunāties ar skatītāju,” norāda Svarinska.

Teātra trupas „Kvadrifrons” darbību par sezonas prieku dēvē arī Ieva Rodiņa. Tāpat Normundam Akotam šī un arī citu projektu teātru pieteikumi šķiet interesanti, tikai jārēķinās, ka tajās skatītāju lielākoties sagaida eksperimentāli meklējumi. „Teātra trupa „Kvadrifrons” ir tiešām sākusi šo savu pirmo sezonu tik ļoti mērķtiecīgi, un mēs gaidām lielas lietas no viņiem,” saka Rodiņa.

„Ja no repertuāra viedokļa, tad es teiktu, ka

lielākā daļa viņu izrāžu ir eksperimentālas, bet daudzas ir interesantas ideju pieteikumu ziņā.

Jārēķinās jau ar to, ka visi tie režisori ir jauni, līdz ar to izrādes, dramaturģija vairāk atspoguļo tieši to, ko viņi pašlaik domā. Un tas ir dzīves vidējais problēmslānītis, dziļāk pagaidām viņi neiet. Bet tas ir pilnīgi loģiski, tā ir jaunības prerogatīva,” komentē Akots.

Tematu vai saturiskā ziņā teātrus aizvadītajā sezonā visvairāk interesējusi Latvijas vēsture, kas, iespējams, saistīts ar valsts simtgadi. Tāpat teātri atkal sākuši atgriezties pie pasaules klasikas darbiem. Un teksts un saturs izrādēs bieži vien kļuvis par svarīgāku elementu nekā forma:

„Šajā sezonā mēs redzējām ļoti daudz lielus pasaules klasikas uzvedumus, sākot ar latviešu klasiķi Raini, beidzot ar Antonu Čehovu. Bet vēl viena tāda tendence, salīdzinot ar iepriekšējām sezonām, kur vairāk dominēja kaut kādi vizuālās izteiksmes līdzekļi,

teātris sāk atgriezties pie teksta kā tādas pamatvērtības.

Šīs izrādes ir ārkārtīgi nopietni pieteikumi tīri saturiskā ziņā. Piemēram, „Liepāja – Latvijas galvaspilsēta” vai Nacionālā teātra izrāde par Latvijas valsts dibināšanu. Tās ir izrādes, kur līdzās formai ārkārtīgi svarīgs ir arī teksts,” norāda Rodiņa.

“Spēlmaņu nakts” nominanti paziņoti 16 kategorijās, bet laureātus kā allaž pasludinās rudenī, 23.novembrī, Smiļģa dzimšanas dienā. Ceremonija notiks Dailes teātrī, un šoreiz tās režija uzticēta Marijai Bērziņai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti